Zašto samo Apple ima odlične all-in-one kompjutere? Nikada nam neće biti jasno, obzirom da je očigledno da i Dell može napraviti nešto takvo. Pogledajte i sami.

Iako je Dell-ova serija Inspiron najpoznatija po laptopima, u njoj se nalaze i All-in-One kompjuteri, a baš jedan takav smo upravo testirali. Radi se o modelu oznake 3459 koji pripada Inspiron 24 3000 seriji.

Kao što se može zaključiti iz broja u oznaci serije, radi se o 24 inčnom All-in-one kompjuteru. Koncept kompjutera sve-u-jednom prilično je zgodan, posebno u današnje vrijeme kada više nema čestih hardverski nadogradnji, što je do sada bila najveća pritužba  na ovakva rješenja.

Prednosti koje donosi ovakav dizajn prije svega se ogledaju u izgledu uređaja i minimalnom broju kablova, što opet uzrokuje lako postavljanje, a donekle i lako prenošenje. Što se dizajna tiče, naš testni crni model izgledao je prilično atraktivno sa rešetkom zvučnika u donjem dijelu i glossy pozadinom. Postoji i bijeli model, ako vam crna boja ne odgovara. Položaj kompjutera, odnosno monitora na stolu se podešava prilično čvrstim zglobnim nosačem na zadnjoj strani uređaja.

Ekran je svakako najupečatljivija komponenta ovog kompjutera. Prostrani ekran dijagonale duge 23,8 inča uz Full HD rezoluciju ističe se vrlo intenzivnim prikazom boja, za što je zaslužan glossy premaz površine ekrana. Obzirom na namjenu ovog kompjutera, blještave boje su vrlo poželjna karakteristika. Pomalo je neobično što ekran posjeduje osjetljivost na dodir, ali je zapravo to zgodna osobina u kombinaciji sa Windows 10 operativnim sistemom, odnosno aplikacijama iz Windows Store prodavnice. Na primjer, moguće je listati PDF dokumente bez upotrebe miša.

1/1

Naravno, Dell nije zaboravio da su ipak miš i tastatura još uvijek glavni ulazni uređaji desktop kompjutera, pa isporučuje bežični dvojac solidnog kvaliteta.  Tastatura je vrlo prijatna i za duža kucanja, ali ni na miša nemamo pritužbi.

Hardversku konfiguraciju je moguće birati, a naš testni sistem je uključivao i5 Intel procesor, 8 gigabajta memorije, te hard disk kapaciteta jedan terabajt. Kako nema problema sa prostorom, u konfiguraciju je uključen i DVD pisač.

Bez obzira na osnovni hardver, svi Inspironi serije 3000 posjeduju "ac" wireless, Bluetooth 4 i Gigabitni Ethernet. Na lijevoj strani su dva USB porta, čitač memorijskih kartica, te izlaz za slušalice. Na zadnjoj strani se nalaze još dva USB porta, HDMI izlaz, mrežni konektor, audio izlaz, te priključak za vanjsko napajanje, koje je po našem mišljenju ipak trebalo integrisati u sam kompjuter.

Na kraju moramo prokomentarisati i cijenu, koja je u slučaju našeg testnog modela prilično visoka. Međutim, nešto skromnijim izborom hardvera može se doći do pristupačnog, a atraktivnog kompjutera.

 

Cijena: 2.199,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dizajn, ekran

MINUS
vanjski adapter

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 mobilni procesor 6200U (2,30GHz, 3MB, Turbo: 2,8 GHz), dual-core HT; 23,8" IPS LED ekran, 1920x1080, osjetljiv na dodir; Intel HD Graphics 520 integrisana grafička kartica; 8GB DDR3 RAM; HDD 1 TB; DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Home; 576 x 385 x 39 mm; 5,89 kg.