Možda toga niste ni svjesni, ali borba između laserskih i ink-jet štampača još uvijek traje. Najnovije oružje na strani ink-jet štampača je HP-ov PageWide sistem koji koristi glavu za štampanje širine lista papira. Pogledajmo kako to funkcioniše na primjeru HP PageWide Pro 477dw multifunkcijskog uređaja.

Iako ovaj HP multifunkcijski uređaj ima čitav niz zanimljivih karakteristika, najzanimljivija je svakako tehnologija štampanja bez horizontalnog pomjeranja glave, što jako podsjeća na rad lasera. Najveća prednost ove tehnologije je brzina štampe, pa papiri prosto lete iz unutrašnjosti štampača. Specifikacija kaže da je brzina crno-bijele štampe 40 stranica u minuti, što je naš test i pokazao na General Office kvaliteti štape sa malo više od 38 stranica u minuti. Štampanje u boji nje nešto sporije, ali i dalje se radi o jako brzih 20 stranica u minuti, pa čak i više, zavisno od popunjenosti.

Kad već spominjemo brzinu, navedimo i podatak da za fotokopiranje 10 crno-bijelih stranica treba oko 35 sekundi, dok se isti broj kolornih stranica fotokopira za 46 sekundi. Na kraju, skeniranje u najvećoj rezoluciji od 1.200 dpi traje oko 30 sekundi, a pri tome ima ADF kapaciteta 50 listova koje skenira sa obje strane.

Iako to nije pretjerano bitno za ovaj tip uređaja, moramo spomenuti i zanimljivi dizajn uređaja, posebno izlaznu ladicu za papir koja može primiti 300 listova. Ona se nalazi ispod skenera i blago je zakošena, a ispod nje se nalazi prostor koji se može iskoristiti kao polica za odlaganje papira ili drugog kancelarijskog materijala. Jedna ulazna ladica je na dnu štampača, a druga sa njegove lijeve strane, pa na to treba obratiti pažnju prilikom pronalaženja lokacije za uređaj.

Komunikaciona svojstva ovog PageWide uređaja su izuzetna. Pored standardnih Ethernet i USB konekcija, te bežične mrežne komunikacije koja je danas također standardna, tu je mogućnost NFC štampanja.  Dakle, direktno sa telefona ili tablet uređaja, bez kablova, uz pomoć HP ePrint aplikacije. Tu su dva USB porta, jedan se nalazi na zadnjoj strani uređaja, a drugi na vrlo zgodnom mjestu na prednjoj strani. Sa USB uređaja se može štampati ili se na njih mogu smještati skenirani dokumenti.

1/1

Za upravljanje ovako velikim brojem funkcija potreban je dobro rješen upravljački panel, a HP se s pravom odlučio na ekran u boji osjetljiv na dodir. Sa njim je upravljanje štampačem zaista jednostavno, a to je vrlo bitno jer se dosta njegovih funkcija može iskoristiti i bez spajanja na kompjuter. Naravno, ovakav uređaj je šteta ne spojiti na kompjuter, za šta će poslužiti odličan skup alata koji je HP okupio pod imenom Printer Assistant.

Kvalitet štampe je odličan, čak i na nižim postavkama, a skener prevazilazi potrebe poslovnog skeniranja dokumenta. Naravno, kako je ovo ink-jet štampač, kvalitet se drastično poboljšava korištenjem specijalnog papira, što poslovni korisnici neće često koristiti, ali je dobro imati kao opciju u slučaju neplanirane potrebe za kvalitetnom foto štampom.

Eh, da, ovo je multifunkcijski uređaj, pa posjeduje i faks mogućnosti, ali kod uređaja ovako popunjenog modernom tehnologijom, na ovaj stari vid komunikacije se može i zaboraviti.

Na kraju, cijena odštampane stranice je vrlo niska, zahvaljujući velikim kertridžima kapaciteta od 3.500 pa sve do 10.000 stranica. Dakle, laseri imaju ozbiljnog konkurenta koji ih je sustigao po pitanju njihovih najjačih karakteristika: brzini štampe i cijeni odštampane stranice.

Cijena: 1049,00 KM

Avtera, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
brzina štampe, cijena odštampane stranice

MINUS
jedna ulazna ladica je sa nestandardne lijeve strane štampača

SPECIFIKACIJE:
Print, copy, scan, fax; Brzina štampe: 40ppm; Rezolucija, crno-bijelo: 1200 x 1200 dpi; Rezolucija, kolor: 2400 x 1200 dpi; WiFi 802.11 b/g; Ethernet 10/100; NFC; Duplex štampanje; 2 x USB 2.0 Host, 1X USB 2.0 Device; 2x RJ-11 modem port/phone; Scanner Flatbed, ADF 50 sheets; Do 50.000 stranica mjesečno.