Dell Inspiron laptopi serije 5000 već su dobro poznati na našem tržištu. Radi se srednjoj klasi Inspiron kategorije, a broj 17 u imenu označava dužinu dijagonale ekrana. Dakle, ovo je veliki laptop sa prostranim ekranom na kojem se može obaviti mnogo ozbiljnog posla i bez spajanja na vanjski monitor. Ovu činjenicu podcrtava i FullHD rezolucija, pa na desktopu ima sasvim dovoljno prostora za rad sa više istovremeno otvorenih i vidljivih prozora.

Ekran ima LED osvjetljenje i TN matricu nadprosječno dobrih uglova vidljivosti za taj tip ekrana. Refleksivni premaz pojačava intenzitet boja, ali vas istovremeno tjera da bježite od izvora svjetlosti. Velika dijagonala i rezolucija su svakako najbolje karakteristike ekrana.

Hardver je bazirana na i7 Intel procesoru šeste generacije, što znači da je snage sasvim dovoljno i za hardverski zahtjevne operacije. To dodatno olakšava i 16 gigabajta radne memorije. Na kraju, sve je zaokruženo i hard dikom kapaciteta čitavih 2 terabajta. Dakle, hardverski je ovo vrlo snažan uređaj, koji može podnijeti vrlo teške zadatke.

Kućište laptopa je plastično, ali vrlo čvrsto. Poklopac ekrana ima zanimljivu šaru koju proizvođač naziva dijamantskom, ali je bitnije što se na njoj ne vide otisci prstiju. To se ne može reći za prostor oko tastature, ali je gumirani materijal prijatan na dodir i olakšava dugotrajno kucanje. A to je sasvim moguće zbog solidne tastature. Hod tipki je kratak i nedovoljno definisan, ali to je tako na gotovo svim novijim laptopima ove kategorije. Dobra stvar je što zbog toga ne umara prste i šaku. Izdvojimo i neshvatljivo mali Enter taster, jer zbog obilja prostora nije bilo potrebe za ovakvom štednjom.

1/1

Na touchpadu, srećom, takve štednje nije bilo, pa je ovaj prostran i prijatan za rad. Iako su tipke integrisane u površinu, nismo imali uobičajenih problema sa ovakvim rješenjem.

Baterija je dovoljna za 3 sata i 42 minute HD video reprodukcije. Ovo je dobar rezultat pošto je laptop opremljen i diskretnom grafičkom karticom. Radi se o AMD Radeon M335 grafičkoj kartici koja pripada u donji dio srednjeg segmenta. Dakle, igranje dolazi u obzir, ali kod novijih naslova potrebno je značajnije smanjivanje detalja i rezolucije.

Naš testni model došao je opremljen Ubuntu Linuxom verzije 14.04. Koliko god gajili simpatije prema ovom besplatnom operativnom sistemu, on nije dovoljan za ovaj laptop. Da je u pitanju neka novija verzije možda bismo mu i mogli progledati kroz prste. Ovako, zamjena OS-a je praktično obavezna, a obzirom na snagu laptopa, Windows je bolji izbor od Linuxa, jer će tako sav snažni hardver ovog uređaja doći do punog izražaja.

 

Cijena: 1.998,99 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
snažan hardver, 2TB HDD

MINUS
star i nedovoljno dobar Ubuntu Linux, samo jedan USB 3.0 port

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6500U (2,50GHz, 4MB, Turbo: 3,1 GHz), dual-core, HT; AMD Radeon R5 M335, 4GB; 17,3" TN LED ekran, 1920x1080; 16GB DDR3 RAM; HDD 2 TB; DVD-RW; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; FastEthernet; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Ubuntu Linux 14.04; 416 x 283 x 29 mm; 3 kg.