Da bi u potpunosti razumjeli Alienware Steam Machine, potrebno je razjasniti nekoliko pojmova. Krenimo od kompanije Alienware, koja se specijalizovala za hardver namijenjen igračima i kao takva ima ogroman ugled. Ali, isto tako, ne treba zaboraviti da je ova kompanija u vlasništvu kompanije Dell, koja je svoj ugled stekla uglavnom na poslovnom tržištu.

Što se pak Steam Machine dijela tiče, radi se o konceptu kompanije Valve i njihove Steam online prodavnice igara. Oni su zamislili svoj Machine kao konzolu za igranje koja bi konkurisala Xbox i Playstation konzolama, te bila bazirana na Linux operativnom sistemi i Steam softveru. Nažalost ovaj koncept za sada nije ozbiljnije promijenio stanje na tržištu igara, jer iako Steam postoji na Linux platformi, broj igrana je daleko manji nego na Steam platformi koja radi na Windowsima. A pri tome je poseban naglasak na najkvalitetnijim naslovima, koji se pojavljuju tek sporadično na SteamOS-u, kako se naziva kombinacija Steam softvera i Linux operativnog sistema.

Ovim dugačkim uvodom smo pokrili sve ono bitno što vrijedi reći za sam Alienware Steam Machine ili Alienware Alpha Base, kako se ponekad naziva. Spomenimo i to da je pod nazivom Alienware Alpha moguće kupiti istovjetan hardver koji na sebi ima i Windows, pa samim tim eliminiše nedostatak kvalitetnih naslova za igranje.

Naš testni uređaj je dakle Alienware Steam Machine. Radi se o hardverski prilično dobrom uređaju upakovanom u malo i atraktivno kućište. Hardverska konfiguracija je bazirana na i7 Intel procesoru, GTX 960 grafičkoj kartici i 8 gigabajta memorije. Dakle, performanse su sasvim poznate. Pored bežične i žične mrežne konekcije, jednog klasičnog i jednog prolaznog HDMI porta izdvojimo još pet USB portova koji dobro dođu za spajanje tastature i miša. Jedan od portova je sakriven sa donje strane konzole i u njemu se nalazi bežični adapter za Steam kontroler.

1/1

Ovaj kontroler je možda i najzanimljivija komponenta Alienware Steam Machine-a, jer pokušava uvesti nove koncepte kada su kontrole igara u pitanju. Prije svega se to odnosi na dvije površine osjetljive na dodir, te na taktilni feedback koji kontroler proizvodi kada ih koristite. Steam kontroler prije svega zahtjeva mnogo više navikavanja nego njegovi Xbox i Playstation oponenti, a i postoji jako malo igara koje koriste njegove prednosti.

Kada sve uzmemo u obzir, Alienware Steam Machine je cool uređaj, ali utisak kvari mali broj igara raspoloživih za SteamOS, odnosno Steam plus Linux kombinaciju. A i performanse su slabije za 20-tak procenata. Zbog toga bismo svakako preporučili nabavku verzije sa Windowsima, koja nema taj problem. Ali se onda javlja problem cijene, jer za cijenu ovog Alienware-a možete sastaviti opaku mašinu za igranje. Neće biti tako cool, mala i tiha, ali će biti moćnija i nadogradiva. Tako da skoro pa dolazimo do vječite dileme – PC ili konzola za igranje, na koju, kao što vrlo dobro znamo, nema konačnog odgovora. Neko voli jedno, a neko drugo.

 

 

Cijena: 2.499,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
tiho, male dimenzije

MINUS
znatno manje igara nego na Windows platformi, nadogradivost

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 procesor 4785T (2,20GHz, 8MB, Turbo: 3,2 GHz), quad-core; Čipset Intel H81; NVIDIA GTX 960 2GB; 8GB DDR3 RAM; HDD 1 TB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 3x USB 2.0; 2x HDMI; Audio I/O optical; Čitač memorijskih kartica; SteamOS; 200 x 200 x 55 mm; 1,81 kg; Valve kontroler.