Oznaka P kod ThinkPad laptopa označava radne stanice, a radi se seriji koja je djelomični nasljednik serije W. Kažemo djelomični, jer je P50s nasljednik modela W550s, dok su modeli P50 i P70, bez slova "s" u oznaci, sasvim novi uređaji. Glavna razlika "s" modela u odnosu na njih je povećana mobilnost, što se ogleda u 600 grama manje težine.

A kad smo već kod mobilnosti, da odmah kažemo i najimpresivniju karakteristiku ovog laptopa. Ovaj prenosnik u sebi ima dvije bateriju. Jedna je interna, dok je druga izmjenjiva i bez posjete servisu. Ove baterije u kombinaciji dopuštaju čak 14 sati i 20 minuta HD video reprodukcije, što je apsolutni rekord našeg laba.

Kako je ovo ThinkPad u gotovo svakom pogledu, moramo pohvaliti materijale korištene za izradu kućišta, kao i generalni kvalitet izrade. Pouzdanost i kvalitet su prva asocijacija kada laptop uzmete u ruke. Tu je i zaštiti znak ThinkPada – odlična tastatura koja je bolja i od većine desktop tastatura.

Odlične karakteristike se nastavljaju i u pogledu IPS ekrana FullHD rezolucije, a posebno hvalimo prikaz boja, te anti-refleksivnu površinu. Za one kojima je i FullHD malo, Lenovo nudi i 4K ekrane koji su još i osjetljivi na dodir, mada to baš i nije previše iskoristiva osobina kod radnih stanica.

Osnova hardverske konfiguracije je Intel i7 procesor, ali će vjerovatno više zanimanja potaknuti Nvidia Quadro grafička kartica oznake M500M sa 2 gigabajta memorije.  Radi se grafičkoj kartici baziranoj na Maxwell arhitekturi koja je posebno optimizovana za OpenGL performanse i rad u CAD softverima. Spada u entry level mobilne kartice za grafičke radne stanice.

Iz hardverske specifikacije izdvojimo još i prostrani SSD disk kapacitete 512 gigabajta. Tu je i čitav niz poslovnih dodataka, poput čitača pametnih kartica i otisaka prstiju, te TPM čip. Laptop je opremljen Windows-om 10 u Pro izdanju, kako i dolikuje ovoj strogo poslovnoj mašini.

ThinkPad P50s je vrlo specifičan laptop namijenjen vrlo specifičnom krugu korisnika koji će znati cijeniti njegove osobine. Zbog toga ga je teško upoređivati sa standardnim laptopima, ali možemo istači jednu sigurnu stvar – ovo je pravi predstavnik ThinkPad serije.

 

1/1

Cijena: 3499,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ThinkPad u svakom pogledu, ekran

MINUS
dual core procesor sa HT-om nekima neće biti dovoljan

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6500U (2,50GHz, 4MB, Turbo: 3,1 GHz), dual core, HT; NVIDIA Quadro M500M 2GB; 15,6" IPS LED ekran, 1920x1080; 8GB DDR3 RAM; SSD 512 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 3x USB 3.0; HDMI; miniDisplay Port; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Čitač pametnih kartica, čitač otisaka prstiju, TPM čip; Microsoft Windows 10 Pro; 377 x 252 x 25,9 mm; 2,1 kg.