MicroServer platformu HP proizvodi još od 2010. godine, a najnovija verzija servera iz ove kategorije nosi oznaku Gen8. Radi se o platformi za male i srednje kompanije koje nemaju velike zahtjeve kada je u pitanju kompjuterska snaga kakva se traži za, recimo, baze podataka. Ali su zato zadaci kao što je pohrana podataka, interni web serveri ili manja razvojna okruženja sasvim izvodljivi za ovaj mali server.

A MicroServer je baš mali. Svojim dimenzijama podsjeća na tek nešto veći toster, a i buka koju stvara tokom rada je minimalna. Sve ovo napominjemo pošto ovakav server sigurno neće ići u server sobu, jer je njegovi korisnici vjerovatno i nemaju.

Prednja vrata štite četiri slota za SATA diskove koje je moguće slagati u 0, 1 i 1+0 RAID polja. Diskove nije moguće mijenjati tokom rada, pošto slotovi ne podržavaju hot-swap funkciju. Na prednjoj strani su još i dva USB porta, te slot za optički drajv. Na zadnjoj strani su još četiri USB porta, od kojih su dva u 3.0 izdanju. Tu su i tri Ethernet porta, od koji je jedna namijenjen za udaljenu konfiguraciju po iLO standardu. Monitor se priključuje putem VGA porta, a ima mjesta i za jednu PCI Express karticu.

Pristup unutrašnjosti je jednostavan i bez upotrebe alata. Dva memorijska slota, jedan USB, SATA i jedan microSD slot su iskoristivi od strane korisnika, uz već spomenuti PCI Express slot.

1/1

Naša testna konfiguracija je uključivala Intel Celeron procesor sa dvije jezgre i 4 gigabajta memorije. Diskovi se mogu naručiti od HP-a ili nabaviti nezavisno, a HP nudi i druge Intel procesore i veće količine memorije.

Ono što izdvaja ovaj server od malo bolje desktop mašine su alati za upravljanje i konfiguraciju. Mrežni iLO port smo već spomenuli, a treba obavezno spomenuti i Intelligent Provisioninig skup alata koji instalaciju operativnog sistema pojednostavljuju do maksimuma. Pored Windows Servera, podržanu su i SuSE i Red Hat Linux operativni sistemi. BIOS omogućava detaljno podešavanje rada mašine, sa posebnim naglaskom na RAID polja za diskove.

Performanse ovog servera nisu ono na čemu će se bazirati odluka o kupovini, ali to niko i ne očekuje. Sa druge strane, niko ne očekuje ni ovako nisku cijenu koju je HP Enterprise postavio za svoj MicroServer, pa za one kojima treba najjednostavniji mogući server, ovaj ProLiant predstavlja vrlo pristupačno rješenje.

 

Cijena: 549,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, daljinsko upravljanje, Intelligent Provisioninig

MINUS
boot proces traje nekoliko minuta

SPECIFIKACIJE:
Ultra Micro Tower; 4x LFF non-hot plug; Intel Celeron G1610T (2.3GHz, 2MB cache, 2C/2T); 4 GB RAM; RAID B120i; LAN 2x 1GbE; PSU 1x 200W non-hot plug, non-redundant.