Naš testni model iz serije 6401 bio je 43 inčni model oznake 43PUS6401, a u istoj seriji su još 49 i 55 inčni modeli koji dijele potpuno iste specifikacije, osim, naravno, dijagonale ekrana. Pored već spomenute Ultra HD rezolucije i Android TV-a, serija 6401 posjeduje i dvostrani Ambilight, mogli bismo reći Philipsov zaštiti znak koji sliku sa ekrana LED diodama prenosi i na zid iza TV-a.

Okvir ekrana je tanak, kako i dolikuje modernom TV-u, a slično izgledaju i stolni nosači, koji ostavljaju prostora za postavljanje soundbar zvučnika, receivera ili neke slične opreme ispred televizora. Fizička instalacija je jednostavna, a isto se može reći i za softversku, posebno za one koji su navikli na Android operativni sistem, pošto sve maksimalno podsjeća na telefon ili tablet. Još ako na TV spojite neku bežičnu tastaturu i miša, upravljanje će biti maksimalno jednostavno. Spomenimo i daljinski upravljač koji ima izdvojenu Netflix tipku koja i u našoj zemlji ima smisla, te je prilično zgodan dodatak. Oni koji kupuju UHD TV vrlo vjerovatno imaju u Netflix account.

Obzirom da je ovo Android TV, na samom početku se možete osjećati pomalo izgubljeno obzirom na ogroman broj mogućnosti kakve tipičan smart TV ima. Međutim, nakon malo vremena ćete savladati osnove kretanja kroz veliki broj menija, pa će korištenje postati prirodno.

Kvalitet slike je jako dobar, ali prije svega treba promijeniti podešavanje slike sa Standard na neki drugi preset, jer on koristi tehnologije za štednju energije, pa su boje i kontrast smanjeni. Promjena na Movie ili Vivid donosi drastičan napredak u kvalitetu slike. Naravno, kao i svaki moderni TV i ovaj ima zaglađivanje pokreta koji se kod Philipsa zove Pixel Plus Ultra HD. Ovo napominjemo zato što se nekima ovaj efekat ne dopada, pa je najbolje da ga isključe. S druge strane, ima i onih kojima ovo zaglađivanje slike djeluje kao prebacivanje na 60 fps, pa im je slika sa ovim efektom mnogo bolja. Pixel Plus Ultra HD donosi i druge metode poboljšanja slike, pa je kvalitet slike na visokom nivou.

1/1

Kolorni gamut iznosi nešto više od 93%, što je za jedan TV iz ove kategorije odličan podatak. Kontrast nam se, također, dopao, posebno za ovu cjenovnu kategoriju. A kada govorimo o kvalitetu slike, moramo spomenuti i Ambilight koji virtualno povećava veličinu ekrana. Ovaj dodatak specifičan za Philips televizore zaista doprinosi dinamici slike, posebno kada TV gledate u tamnoj prostoriji. Nakon kratkog vremena se naviknete na Ambilight, tako da vam povratak na stari TV bez njega teško padne, što se i nama desilo nakon testa ovog TV-a.

Konektori na zadnjoj strani donose uobičajeni set mogućnosti, a tu je čak i SCART, mada sumnjamo da će neko koristiti ovaj analogni format na UHD televizoru. Četiri USB-a i četiri HDMI-a, te Ethernet port i WiFi su ono što će privući kupce.

U svakom slučaju, Android, 4K rezolucija i kvalitetna slika po povoljnoj cijeni su karakteristike koje Philipsovu seriju 6400 podižu visoko na listi poželjnih televizora koji se mogu pronaći na domaćem tržištu.

Cijena: 1.299,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
Android, 4K, kvalitet slike

MINUS
ništa bitno

SPECIFIKACIJE:
43 inča, 108 cm; 4K (UHD), 3820x2160 piksela; Osvjetljenje: 350cd/m2; Android 5.1; CPU Quad Core; 8GB RAM; Ambilight, 2-sided; Pixel Plus Ultra HD; High Dynamic Range Plus; Ethernet, WiFi.