Dell Inspiron 7559 je prije svega hardverski snažan laptop. Tu se prije svega ističe grafička kartica GeForce 960M, koja se već dokazala kao sasvim solidan izbor za one koji nemaju novca na bacanje, ali bi da se ponekad poigraju na svom laptopu.

Kućište je u cijelosti napravljeno od plastike. To ima svojih prednosti i mana. Mana je svakako izostanak premium osjećaja koji izaziva aluminijum. Međutim, zbog plastike je cijena laptopa znatno povoljnija, a tu je i lakše hlađenje, koje je za ovako hardverski potentnu mašinu izuzetno važno. Poklopac ekrana se prilično uvija na pritisak, pa je potrebno pažljivije rukovanje prilikom nošenja u torbi ili ruksaku.  

Ipak, kućište ćemo ocijeniti jako dobrom ocjenom zbog poklopca sa donje strane koji omogućava promjenu najvažnijih komponenti laptopa -  hard diska, memorije ili mrežne kartice. Ovo se danas sve rjeđe viđa. Naravno, ispod poklopca je i izmjenjiva baterija. A kad je već spominjemo, da kažemo da je naš test video reprodukcije pokazao zavidnih 5 sati i 57 minuta rada do potpunog pražnjenja baterije. Za ovakav hardver, to uopšte nije loš rezultat.

Osnovu sistema čini Intel i7 procesor sa četiri jezgre i HT tehnologijom. Tu je još i 8 gigabajta memorije, te hard disk kapaciteta jedan terabajt. Uz ovakvu konfiguraciju, očekivali smo SSD disk, ali je ovdje ipak riječ o mehaničkom disku, jer je Dell išao na veći kapacitet. Naravno, promjena diska nije problem zbog spomenutog donjeg poklopca.

1/1

Ekran laptopa spada u grupu njegovih jako dobrih komponenti. Full HD rezolucija, IPS matrica i jako dobar prikaz boja su odlične karakteristike, ali je po nama najbolja anti-refleksivni premaz ekrana. Dakle, uz snažnu grafiku, vlasnici ovog laptopa na raspolaganju imaju i odličan ekran.

Tastatura ima pozadinsko osvjetljenje u dva intenziteta, dok joj je kvalitet dovoljno dobar za potrebe ovakvog uređaja. Touchpad je zbog loše implementacije tipki integrisanih u njegovu površinu najlošija komponenta. Srećom, na raspolaganju su tri USB porta, pa je lako priključiti  vanjskog miša čak i kad imate dosta vanjske periferije.

Naša konfiguracija je uključivala Ubuntu Linux verzije 14.04, koji sasvim solidno iskorištava potencijal ovog laptopa. Ipak, za maksimalno iskorištenje će trebati promijeniti operativni sistem i pore toga što Steam prodavnica ima solidan izbor za Linux korisnike.

Na kraju, cijena je sasvim umjerena obzirom na hardverske komponente, pa je ukupna ocjena ovog Inspirona jako dobra.

 

Cijena: 2.499,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
jak hardver, donji poklopac za pristup internim komponentama, baterija

MINUS
touchpad i njegove tipke

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6700HQ (2,60GHz, 6MB, Turbo: 3,50 GHz), quad-core; NVIDIA GTX 960M 4GB; 15,6" IPS LED ekran, 1920x1080, anti-glare; 8GB DDR3 RAM; HDD 1 TB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 3x USB 3.0; HDMI; Audio I/O, 2.1 zvučnici; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Ubuntu Linux 14.04 LTS; 383 x 265 x 25,3 mm; 2,57 kg.