Yoga 3 Pro hibridni laptop testirali smo u januaru prošle godine, a sada je došao red i na njegovog nasljednika koji ima novo ime. I dalje je to Yoga serija, ali je najjača Lenovo kategorija dobila brojčanu oznaku 900, a nestala je i oznaka Pro.

Yoga 900 je najmanje izmjena doživjela kada je u pitanju vanjski izgled. Čini se da je najveća promjena u natpisu na poklopcu ekrana, koji je sada Yoga, a ne Lenovo. Međutim, za promjenama u izgledu i nije bilo potrebe. Mnogo je važnije što su materijali kućišta ostali isti – magnezijumske legure, dok materijal oko tastature i dalje podsjeća na kožu, pa je vrlo prijatan na dodir. Metalni nosači ekrana i dalje podsjećaju na metalnu narukvicu ručnog sata, a i dalje se sastoje od 813 individualnih dijelova. Upravo su oni zaslužni za odlične hibridne karakteristike, jer se položaj ekrana sa lakoćom mijenja u jedan od četiri položaja koji su zaštiti znak Yoga serije – laptop, stand, tent i tablet. Koji god da položaj izaberete, mehanizam ekrana će ga čvrsto zadržati.

Kao što smo rekli, najveće promjene se tiču internih komponenti. Prije svega tu je sada SkyLake generacija Intel procesora i to samo Core i5 i i7 izdanja, pošto kupci očigledno nisu bili zadovoljni sa performansama Core M procesora. Naš testni primjerak je bio opremljen i7 modelom oznake 6500U, što je u kombinaciji sa 8 gigabajta radne memorije činilo vrlo potentnu mašineriju. Ne treba zaboraviti ni 512 gagabajtni SSD, koji je u M.2 izdanju, pa je ovo u svakom pogledu vrlo brz uređaj.

Promjena procesora povoljno se odrazila na trajanje baterije, pa se energetska autonomija popela sa skoro šest na sedam i po sati. To je za laptop debljine 15 milimetara i težine 1,29 kilograma sjajan rezultat.

1/1

Izdvojimo još i četiri USB porta, dva u 3.0 izdanju, jedan u 2.0 verziji koji je ujedno i konektor za strujni adapter, te najzanimljiviji Type-C port. On može poslužiti i kao video izlaz uz odgovarajući adapter koji se kupuje posebno. Sam laptop nema drugih video izlaza.

Ekran je, kao i na prethodniku, vrhunskih karakteristika. Rezolucija iznosi čitavih 3200x1800 piksela, a uglovi vidljivosti su izvrsni zahvaljujući IPS matrici. Zbog toga je rad na ovom laptopu pravo zadovoljstvo.

I pored minimalne debljine, našlo se mjesta za JBL zvučnike koji su postavljeni sa donje strane, pa najbolje rezultate daju u stand i tent položajima. Spomenimo još i vrlo zgodnu tipku za zaključavanje orijentacije ekrana koja se nalazi na desnoj ivici laptopa, pored Lenove OneKey tipke.

Tastatura nije baš kao na ThinkPadu, ali je i dalje jako dobra. Neke tipke, poput lijevog i desnog shift-a, su smanjenje, na šta se treba navići. Nije izostavljeno ni osvjetljenje tipki u dva nivoa.

Kao što vidite iz svega rečenog, Yoga 900 je vrhunski ultrabook, čak i bez svojih hibridnih osobina. Ako vam pored vrhunskog laptopa ponekad treba i tablet, onda ne morate razmišljati, bolje teško da ćete pronaći.

 

Cijena: 3399,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
hardver, generalni utisak, mehanizam ekrana

MINUS
vrhunski hibridni laptopi sa sobom nose i visoku cijenu

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6500U (2,50GHz, 4MB, Turbo: 3,1 GHz); Intel HD Graphics 520; 13,3" IPS LED ekran, QHD+ 3200x1800; 8GB DDR3 RAM; SSD 512 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.1; 2x USB 3.0; 1x USB 3.0 Type-C sa video izlazom; 1x USB 2.0 DC-in; Audio I/O, JBL zvučnici; Čitač memorijskih kartica; 720p HD web kamera; Microsoft Windows 10 Home; 324 x 225 x 14,9 mm; 1,29 kg.