Odmah na početku treba naglasiti da kineska kompanija Aula prodaje tastaturu istog imena sa mehaničkim tipkama. Ta je naravno značajno skuplja, pa na ovo treba obratiti pažnju prilikom kupovine. Naš testni primjerak koristi membranu, pa je u kategoriji cjenovno povoljnog hardvera.

Dizajn tastature je, mogli bismo reći, očekivan. Futurizam je prva riječ koja pada na pamet, ali nema prevelike agresivnosti. Tipke su izrazito plastične, ali je odmorište za dlanove od gumirane plastike, što je uvijek udobno rješenje. Na donjoj strani tastature moguće je primijetiti odvode za tekućinu, pa se ne morate mnogo brinuti ako je zalijete kafom ili čajem. Kabl je dovoljno dugačak čak i ako ste kompjuter sakrili daleko ispod stola, a na njegovom kraju je USB konektor.

Najatraktivnija osobina tastature je pozadinsko osvjetljenje tipki, što će dobro doći svima koji kompjuter koriste u kasnim noćnim satima. Osvjetljenje može biti plave, ljubičaste ili crvene boje, ali je maksimalni intenzitet prilično nizak. Postoje dva intenziteta osvjetljenja, mada je onaj niži gotovo neupotrebljiv. Za utjehu, tu je i treća opcija – pulsiranje svjetla, što je prilično atraktivno. Kontrolisanje osvjetljenja obavlja se kombinacijom tipke FN, te 2, 5 i 8 tipki na numeričkoj tastaturi.

1/1

Uz tastaturu se isporučuju i zamjenske tipke u plavoj boji, te alat za lakšu zamjenu.  Plave tipke u dvije veličine služe za isticanje onih najkorištenijih, što su obično WASD,  kako biste ih što lakše pronašli u žaru borbe.

Otpor prilikom pritiska je jednak tokom čitave dužine hoda tipke, a pri tome se čuje relativno malo zvuka. Potrebno je uložiti sasvim malo sile za pritisak, što je dobro sa ergonomske tačke, ali se to nekima neće dopasti.

Na našem tržištu postoje mnogo bolje tastature, ali Aula Dragon Deep nudi odličan omjer cijene i karakteristika, te po tom pitanju gotovo da nema konkurenciju.

 

Cijena: 61,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
omjer cijene i mogućnosti

MINUS
nema dodatnih tipki

SPECIFIKACIJE:
Membranska tastatura; 104 tipke; USB; 1,85m kabl; Osvjetljenje u 3 boje, dva intenziteta i puls; Težina: 860g.