TP-Link SMart Plug oznake HS110 je u najkraćim crtama pametna utičnica za kućne uređaje. Ono što moramo odmah naglasiti jeste to da je glavni dio uređaja zapravo softver odnosno aplikacija za mobilne operativne sisteme. Iako bez hardvera ovako nešto ne bi ni bilo moguće, softver je taj koji vodi glavnu riječ.

Pogled na hardver otkiva tek prolaznu utičnicu sa dvije tipke. Dimenzije su joj takve da u određenim slučajevima može zakloniti i susjednu utičnicu, ali to zapravo nije veliki problem. Na uređaju su dvije tipke, jedna za uključivanje i isključivanje, te druga za inicijalno spajanje na bežičnu mrežu. Međutim, obje ove tipke ćete koristiti vrlo rijetko, jer iste operacije možete obaviti i softverski.

Lakoća instalacije je ono što moramo posebno naglasiti. Instalacijom TP-Link Kasa aplikacije pristupa se konfiguraciji pametne utičnice. Kod ovog tipa uređaja uobičajeno je da se ručno povežemo na bežičnu mrežu koju kreira sam uređaj, pa da onda uređaj konfigurišemo za spajanje na kućnu WiFi mrežu. Ili se koristi WPS metoda. Međutim, to je u slučaju TP-Linkove utičnice izbjegnuto, pošto aplikacija sve ove korake obavlja za vas. Konfiguracija traje najviše pet ili šest minuta, sa vrlo jasnim koracima.

Obzirom da pametna utičnica nema mnogo funkcija, aplikacija je krajnje jednostavna za korištenje. Ako nekome još nije jasno, na pametnu utičnicu se uključuju uređaji kao što su lampe, grijalice, kafe aparati, kuhinjski i slični uređaji kod kojih ima smisla udaljeno ili programirano uključivanje. Na primjer, možete uključivati lampu dok ste na odmoru ili podesiti uključivanje tostera prije nego što ustanete iz kreveta. Uz sve to, pametna utičnica mjeri i potrošnju električne energije, pa je možete koristiti i za nadgledanje energetske efikasnosti uređaja koji je na nju priključen.

TP-Link je nedavno dodao podršku za Amazonov Echo, pa se komande uređajima mogu prenositi i glasovno. Iako ovo iz naše perspektive još uvijek izgleda vrlo futuristički, ovaj TP-Linkov uređaj jasno pokazuje da je tehnologija sasvim zrela i da Smart Home revolucija koja se najavljuje samo što nije počela.

1/1

Cijena: 99,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
lakoća instalacije, jednostavnost upotrebe

MINUS
udaljena kontrola zahtjeva cloud konekciju što se nekima neće dopasti

SPECIFIKACIJE:
Wireless 802.11n, 2,4GHz; TP-Link Kasa aplikacija za Android i iOS; 100 - 240VAC; Maksimalno opterećenje: 16A (3,68KW).