Sa Genius-ovo serijom GX opreme za igrače već smo se susretali, a radilo se o prilično dobroj opremi isto tako prilično dobre cijene. Zato smo isto i očekivali od miša imena Gila, čiji smo opis naveli u uvodu.

Prvi susret sa mišem će ostati u znaku njegove težine. Skoro 200 grama je prilično za jedan miš, a ova težina dolazi još više do izražaja ako znamo da se uz njega isporučuje i šest tegova težine 4,5 grama. Dakle, ako volite teške miševe, teško ćete pronaći nešto bolje od Gila-e.

Miš izgleda prilično atraktivno, čak i pomalo agresivno, ali ne previše. Korišteni materijali su vrlo kvalitetni, a najbolje su bočne stranice sa gumiranim materijalom za bolji grip.

Uprkos velikoj težini, miš nije posebno velikih dimenzija, a kad još istaknemo njegov prilično visoki profil, dolazimo do zaključka da će najviše odgovarati manjim rukama, što se u praksi i potvrdilo. Ovo je miš za one koji koriste claw grip, dok će ostali imati dosta problema sa prilagođavanjem.

Miš je simetričan, pa ga mogu koristiti i dešnjaci i ljevaci, mada samo desna bočna strana ima tipke. Ukupno je dvanaest tipki, odnosno devet dodatnih uz tri standardne. Raspoređene su svuda po mišu, što zahtjeva dosta navike.

1/1

Laserski senzor ima maksimalnu rezoluciju od suludih 8.200 dpi, ali je važniji podatak da taj Avago senzor koriste i neki Logitech miševi. Kao što možete i pretpostaviti, preciznost je vrhunska, uz napomenu da je 3.000 dpi sasvim dovoljno za sve igre i situacije.

Miš ima i 32 kilobajta memorije, a prati ga i prilično detaljan softver, kojim možete konfigurisati svaki aspekt rada miša. Nije izostavljeno ni RGB osvjetljene miša. Najatraktivniji LED-ovi su na prednjoj strani, pa je šteta što ih tokom standardne upotrebe ne vidite.

Velika težina i visok profil su glavne karakteristike ovog miša, pa je najvažnije kako ste navikli da držite miša. Ako je u pitanju claw grip, onda je Gila prilično dobar izbor. Na raspored tipki ćete se naviknuti tokom vremena, ali je važnije što mu je cijena za jedan laserski miš prilično umjerena. O preciznosti ne treba da vodite računa, ona je na vrhunskom nivou.

Cijena: 83,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
tegovi, materijali, softver

MINUS
težak i bez tegova, položaj nekih tipki

SPECIFIKACIJE:
Laserski senzor: 200-8200 dpi; 12 tipki; USB, pozlaćeni konektor, dužina kabla 1,8m; 32k memorije, 72 macro komande; Težina: 197g (bez tegova); dodatni tegovi: 6x 4,5g.