Sa svakodnevnom pojavom telefona koji koriste dijagonale ekrana od 5 ili 5,5 inča, phablet klasa sa gigantskim ekranima lagano je pala u zaborav. Ipak, pojave se tu i tamo takvi uređaji, pa vam upravo predstavljamo telefon…. Tablet…. Phablet…. Kompanije Lenovo.

Lenovo Phab Plus je telefon gigantskih dimenzija. Njegova dijagonala ekrana od enormnih 6,8-inča zaslužna je da ovaj uređaj graniči sa mini tablet uređajima čije dijagonale ekrana počinju od 7 inča. To treba imati na umu, jer je Lenovo Phab Plus zapravo mini tablet sa funkcijom telefoniranja.

Za uređaj ovih dimenzija, Lenovo je učinio sve da on izgleda odlično. Tanak profil i metalizirano kućište plijene pažnju, a ljubitelji Apple-a odmah će reći da je riječ o čistoj kopiji iPhone 6 Plus telefona. Nama to ne smeta.

Nakon prvog uključivanja, stiže još jedno lijepo iznenađenje. Gigantski ekran prikazuje sliku odličnih karakteristika. Za to je zaslužna IPS matrica sa Full HD rezolucijom, a gustoća piksela od 324 ppi nudi i više nego dovoljno oštrine i detalja. Nas su najviše impresionirali kontrast i prirodna prezentacija boja.

1/1

Zavirimo li ispod haube, tu ćemo pronaći detalje koji graniče sa premium klasom. Snapdragon 615 čipset i procesor sa osam jezgri, Adreno 405 grafički čip, te 2 gigabajta memorije sasvim su dovoljni da ovaj mini tablet radi vrlo uglađeno. Uz 32 GB flash memorije, tu je i DUAL SIM hibridna podrška, pa jedan od dva SIM slota može biti slot za Micro SD memorijske kartice. Ide se u korak sa vremenom, pa Wi-Fi dolazi sa podrškom za “ac” standard, a glavna kamera od 13 megapiskela pravi odlične fotografije u uslovima dobrog osvjetljenja.

Obzirom da smo se više fokusirali na njegove multimedijalne mogućnosti koje više priliče tabletu nego telefonu, test baterije sa HD video reprodukcijom je izdržao 5 sati i 55 minuta, što bi se za neko prosječno konzumiranje uklopilo u standard autonomije od jednog dana.

Kod multimedije treba spomenuti i odličnu audio reprodukciju i kvalitetne zvučnike, a tu je i Dolby Atmos tehnologija i aplikacija za detaljnije podešavanje audio profila.

Dopada nam se što je Android Lollipop u verziji 5.0.2 minimalno izmijenjen, tj. obogaćen je mogućnostima fokusiranim na jednostavnije korištenje ovog uređaja. Tu su gesture, kratice za korištenje jednom rukom, mogućnost smanjivanja i povećavanja slike na ekranu, prebacivanje tastature u mod za korištenje jednom rukom i još dosta toga.

Na kraju, jednostavno je reći. Lenovo Phab Plus je odličan uređaj, samo je pitanje možete li njegove dimenzije uklopiti u svoju svakodnevnicu, odnosno da li možete i želite sa sobom nositi tablet sa kojim možete i telefonirati.

Cijena: 666,00 KM

Asbis, Sarajevo http://www.asbis.ba

PLUS
Dizajn, ekran, trajanje baterije, zvuk

MINUS
dimenzije mogu biti problematične

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Qualcomm Snapdragon 615 CPU: osmojezgreni 1.5 GHz GPU: Adreno 405 RAM: 2 GB; Flash:32 GB/micro SD slot Ekran: IPS 6,8" HD 1920x1080 Glavna kamera: 13 MP; 1080p video Prednja kamera: 5 MP; Dual SIM (Nano-SIM/ Micro-SIM); Wireless 802.11ac; Bluetooth 4.0; A-GPS; microUSB; USB 2.0; Dolby Atmos Android 5.0.2 Baterija: 3.500 mAh (oko 9 sati autonomije) Dimenzije: 186,6 x 96,6 x 7,6 mm Masa: 229 grama