Iako je koncept netbook laptopa, malog i jeftinog uređaja, nastao  i nestao prije skoro 10 godina, gotovo svaki proizvođač hardvera ima bar jedan uređaj koji bi se lako uklopio u ovaj koncept. Niska cijena i male dimenzije izgleda da nikada neće prestati da privlače kupce. A velikom broju tih kupaca osobine kao što je transformacija u tablet izgleda nisu ni bitne.

U slučaju Lenovo IdeaPad 100s laptopa, niska cijena i male dimenzije su ključne osobine kroz koje treba posmatrati sve druge osobine ovog digitalnog uređaja. Male dimenziju potiču od činjenice da laptop koristi ekran dijagonale 11,6 inča, pa su i sve ostale vanjske komponente prilagođene toj specifikaciji. U prvi plan bismo svakako istakli težinu od jednog kilograma, što je rijetkost čak i u ovoj kategoriji. Adapter za napajanje dodaje svega stotinjak grama na ukupnu težinu, pa je ovo zaista maksimalno prenosiva mašina.

A kad već analiziramo prenosivost, da kažemo i da je naš test trajanja baterija sa HD video reprodukcijom i maksimalnim osvjetljenjem ekrana pokazao zavidnih 7 sati i 35 minuta. Dakle, 100s nećete primijetiti u ruksaku, a ni napajanje vam neće trebati tako često.

Obzirom na nisku cijenu, Intelov Atom procesor je sasvim razumljiv izbor. Ovaj procesor sa svoje četiri jezgre je zapravo sasvim dovoljan za ovakav uređaj, pa tokom testa nismo zabilježili primjedbe na njegov račun. Nažalost, u konfiguraciji je samo 2 gigabajta radne memorije, pa treba pažljivo baratati sa količinom otvorenih aplikacija. Loša vijest je i da nema slota za ubacivanje dodatne memorije.

1/1

Vedrinu donosi SSD disk kapaciteta 64 gigabajta, pa je ovaj laptopčić prilično živahan u svakodnevnom radu. Ostale hardverske karakteristike su standardne, od kojih izdvajamo dva USB porta u 2.0 izdanju, što u nekim situacijama može biti malo, ali je kao kompenzacija tu puni HDMI port. Čitač memorijskih kartica je u microSD formatu, a nije zaboravljena ni web kamera, iako sa tanušnom rezolucijom od 0,3 megapiksela.

Tastatura je mala i sa tipkama kratkog hoda, ali s obzirom na cijenu i dimenzije uređaja, sasvim smo zadovoljni sa njom. Touchpad je isto tako malih dimenzija, ali dobre osjetljivosti, pa mu nedostaje jedino scroll za jako dobru ocjenu.

Na kraju, o ekranu nemamo mnogo toga za reći. LED osvjetljenje, anti refleksivni premaz i rotacija za 180 stepeni oko duže ose su mu dobre osobine, dok su TN matrica i nizak kontrast u minus polju. Ukupna ocjena je sasvim dobra, opet obzirom na cijenu i kategoriju uređaja kojem ekran pripada.

Sve u svemu, ovaj IdeaPad je vrlo simpatičan uređaj, koji bi se mogao dopasti onima kojima treba maksimalno prenosan uređaj bez velikih zahtjeva po pitanju performansi. U tom smislu ima jako malo dostojne konkurencije na tržištu.

 

Cijena: 699,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
težina, cijena, baterija

MINUS
samo 2 GB memorije

SPECIFIKACIJE:
Intel Atom Z3735F (1,33GHz 1333MHz 2MB); Intel HD grafika; 11,6" TN LED ekran, 1366x768; 2GB DDR3L RAM; SSD 64 GB eMMC; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; 2x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; microSD; 0,3 MP web kamera; Microsoft Windows 10 Home; 292 x 202 x 17,5mm; 1 kg.