Prva stvar koja se uočava kod projektora Epson EB-U04 su njegove skromne dimenzije, te težina od svega 2,6 kilograma. Obzirom da se uz projektor isporučuje i torba za nošenje, on je svakako dobar izbor za one kojima treba neko prenosno video rješenje. Leća posjeduje i integrisani poklopac, što je još jedan plus za lako prenošenje.

Epson ovaj projektor postavlja na granicu poslovne i multimedijalne kategorije, što se lako vidi po većini njegovih karakteristika. Na primjer, na zadnjoj strani su dva HDMI porta od kojih jedan može poslužiti i kao MHL port za spajanje mobitela. Ali tu je i VGA port, za nešto starije poslovne laptope.

Što se tiče specifikacija, jednu od važnijih već znate – FullHD rezolucija. Nativna rezolucija slike je zapravo 1920x1200, pa je odnos stranica 16:10, što više naginje prikazu desktop slike nego multimedijalnom formatu 16:9. Naravno, projektor prihvata obje rezolucije bez ikakvog izobličenja slike.

Maksimalna jačina osvijetljenosti iznosi 3.000 lumena, što je sasvim dovoljno za projekcije slajdova u potpuno osvjetljenim prostorijama. Zbog toga ćete većinu vremena koristiti Eco način rada koji štedi i projekcijsku lampu, čime joj rok trajanja sa 5.000 skače na odličnih 10.000 sati. Još jedan dobar razlog za korištenje Eco načina rada je prilično bučan ventilator.

1/1

Kontrast je specificiran sa odnosom 15.000:1, što je možda i najslabija tačka ovog projektora. Ovo posebno važi za reprodukciju videa sa mnogo tamnih nijansi, pa u takvim slučajevima preporučujemo maksimalno zamračivanje prostorije u kojoj se vrši projekcija.

Projektor za prikaz slike koristi Epsonovu 3LCD tehnologiju, koja je poznata po jako dobrom prikazu boja, te izostanku takozvanog rainbow efekta od kojeg pate mnogi DLP projektori. Sve to znači da je prikaz slike jako dobar, bilo da se radi o statičnim slajdovima ili pokretnoj slici.

Podešavanje projektora se može obaviti tipka na samom uređaju ili uz pomoć daljinskog upravljača, koji bi za potpunu ugođaj ipak trebao imati pozadinsko osvjetljenje slike. Mogućnosti podešavanja su standardne, uz prilično detaljno podešavanje keystone korekcije, što olakšava montažu.

Kada sve uzmemo u obzir, cijena koja se traži za ovaj projektor sasvim je primjerena, posebno za one koji bi projektor upotrebljavali i kod kuće i na poslu.

 

Cijena: 1.579,50 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, FullHD

MINUS
kontrast

SPECIFIKACIJE:
3LCD tehnologija projekcije slike; FullHD (1920 x x1080) rezolucija slike; 3.000 ANSI lumena (economy: 2.100); Kontrast: 15.000:1; Lampa: 200W, radni vijek 5.000 sati (economy: 10.000); Keystone: ± 30°, horizontalno i vertikalno; Omjer projekcije: 1,38 - 1,68:1; Zoom: ručni, 1,2; Veličina projekcije: 30" - 300"; Buka tokom projekcije: 37 dB (economy: 28 dB); Zvučnik: 2W; 2x HDMI (1x MHL), VGA, kompozitni video ulaz, USB.