Debeljuškasti profil i zaobljeni rubovi se danas rijetko viđaju na modernim laptopima, ali nama je baš zbog toga ovaj ProBook bio vrlo simpatičan. A, to se danas teško može reći za neki poslovni laptop.

Ipak, uprkos  retro izgledu, ovaj prenosni kompjuter posjeduje i neke vrlo moderne komponente. Prije svega, tu je SSD disk kapaciteta 256 gigabajta, što se lako primjećuje nakon svega par minuta rada. Kao i većina poslovnih laptopa u posljednje vrijeme, i ovaj je opremljen Windowsom 7, sa licencom za desetku, pa možete birati ono što vam se dopada. Osnovna instalacija sedmice nije zatrpana bespotrebnim alatima, već je tu samo ono što vam stvarno može zatrebati. Na primjer, alat za podešavanje DTS mogućnosti zvučne kartice ili HP Client Security za podešavanje ugrađenog čitatača otisaka prstiju.

Poslovne korisnike će obradovati i čitač pametnih kartica, port za docking station na desnoj strani, te TPM čip za enkripciju diskova. Iako postoji slot za SIM karticu, naš testni model nije bio opremljen nekim GSM modemom, što bi također bio dobar dodatak poslovnom laptopu.

Island tastatura sa plitkim tipka je iznenađujuće udobna, a dobar utiska donekle kvari samo čudni raspored tipki za pomjeranje kursora, što je uobičajeno kod HP laptopa. Touchpad prati tastaturu, a posebno nam se dopada dobro podešeno isključivanje dok kucate po tipkama tastature.

1/1

Ekran je baziran na TN matrici, ali su mu karakteristike jako dobre, izuzimajući uglove vidljivosti. Posebno je dobar kontrast, koji kao da pripada nekom multimedijalnom prenosniku. FullHD rezolucija i anti-refleksivni premaz su zaslužne za vrlo udoban rad čak i bez vanjskog monitora.

Intel i5 procesor posljednje šeste generacije je pokretač čitavog sistema, a izdvojimo još USB Type-C, te Display port. Nije zaboravljen ni VGA port, koji poslovnim korisnicima treba za priključivanje na nešto starije projektore, a njegova lokacija je neobična ali zgodna, na zadnjoj strani laptopa. Tu je i 8 gigabajta DDR4 memorije.

Baterija je naš test video reprodukcije pri punom osvjetljenju ekrana izdržala u periodu od 6 sati i 38 minuta. Kako je ovo 14 inčni laptop, dimenzije su mu vrlo pogodne za često nošenje, a posebno je dobra težina manja od 2 kilograma.

Uprkos retro izgledu ovaj ProBook je prilično moderan uređaj, pa kao da potvrđuje staru mudrost da knjigu ne treba procjenjivati po koricama. Odnosno laptop po dizajnu.

 

Cijena: 2.098,99 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
nekome će se dopasti retro dizajn, moderan hardver, ukupni utisak

MINUS
oblik tipki za pomjeranje kursora gore/dole, nekome se neće dopasti retro dizajn

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 mobilni procesor 6200U (2,30GHz, 3MB, Turbo: 2,8 GHz); 14" TN LED ekran, 1920x1080; 8GB DDR4 RAM; SSD 256 GB; DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 1x USB C; VGA; Display Port; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Čitač otisaka prstiju; čitač pametnih kartica; TPM 1.2; docking port; Microsoft Windows 7 (licenca za Windows 10); 340 x 237 x 27 mm; 1,95 kg.