Budžet kategorija više nije što je nekad bila, pa nema više jeftine plastike, loših ekrana i generalno loših utisaka tokom korištenja. Pa tako i Asus Zenfone Go gotovo da nema slabih tačaka. Mi smo uspjeli pronaći tek jednu, a i ona se lako ispravlja.

Izgledu telefona se nama šta zamjeriti. Prednja strana je crna dok boju zadnje strane možete birati prilikom kupovine. Naš testni model je bio bijeli, a tu je još nekoliko boja od kojih se nama najviše dopala crvena. Tu je i nekoliko detalja koji kao da su sa skupljeg telefona – donji dio ispod kapacitivnih tipki ima zanimljivu teksturu, a tipke telefona su kromirane.

Hardverski nema gotovo nikakvih iznenađenja. Tu je MediaTek čipset, glavni procesor sa četiri jezgre i Mali grafika. Memorija ima sasvim dovoljan kapacitet od 2 gigabajta, ali bi flash memorije moglo nedostajati. Od osnovnih 8 gigabajta korisnicima je na raspolaganju oko 4, ali se sve to može popraviti ugradnjom microSD kartice. Ona se nalazi iza zadnjeg poklopca, kao i dva SIM slota.

Komunikacijske karakteristike su standardne, pa ostaje samo napomena da je podržan samo 3G, što bi na nekim tržištima i bio nedostatak, ali ne i kod nas. Kamere sa 8 i 2 megapiksela nude sasvim dobre performanse, čak i nešto bolje nego što se očekuje u ovoj kategoriji.

1/1

Android je u verziji 5.1, ali je preko njega navučen simpatični Asusov Zen interfejs koji uglavnom mijenja izgled, ali ne i funkcionalnost. Glavna funkcionalan promjena su ZenMotion opcije koje dodaju podršku za gesture, uključivanje telefona tapkanjem po ekranu i kreiranje screenshota trešenjem telefona. Asus poklanja 100 gigabajta prostora na Google Drive servisu na period od dvije godine, što je još jedna kompenzacija za malo flash memorije.

Baterija ima kapacitet od 2070 mAh, što je sasvim dovoljno za desetak sati intenzivne upotrebe ili dan i po standardne. Ostaje još da spomenemo i vrlo dobar ekran sa IPS matricom i 720p rezolucijom.

Iako mu je cijena nešto viša u odnosnu na konkurente iz kategorije, Asus Zenfone Go to nadoknađuje kvalitetnim materijalima i dobrim dizajnom, te dobrim hardverom. Ako niste previše zahtjevan kupac, nemojte tražiti bolje od ovoga.

 

Cijena: 399,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
izgled telefona, solidan hardver

MINUS
8 GB flash memorije

SPECIFIKACIJE:
Čipset: MediaTek MT6580; CPU: Quad-core ARM Cortex A7 1,3 GHz; GPU: Mali-400MP2; RAM: 2 GB; Flash: 8 GB; 5,0” ekran, 1280 x 720, ppi: 294; Glavna kamera: 8 MP, f/2.0, AF, LED blic; Prednja kamera: 2 MP, AF, f/2.4; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; MicroSD slot; A-GPS; FM radio; microUSB; Dual Micro-SIM; GSM/HSDPA; Senzori: compass / accelerator / proximity; 3,5 mm audio izlaz; baterija: 2070 mAh; 144.5 x 71 x 10 mm; 135g; Android 5.1.