ThinkPad serije T još uvijek je pojam vrhunskog poslovnog laptopa, ali se baš nema uvijek novca za Terminatora. Zato dobro dođe i "L" ThinkPad, kao što to lijepo pokazuje naš testni 460.
Za one koji nisu totalno upućeni u brojčane oznake Lonova, prva cifra u oznaci modela označava dijagonalu ekrana, dok druga predstavlja generaciju. Dakle L460 kojeg testiramo ima ekran dijagonale 14 inča i predstavlja šestu reviziju.

ThinkPad laptopi nikada nisu bili pretjerano lijepi, a tu tradiciju nastavlja i L460. Ali dobro, ovo je poslovni laptop, pa nam baš i nije važno kako izgleda. Kućište je plastično, nema plemenitih materijala kao kod Terminatora. Crveni TrackPoint nije izostavljen, mada ovaj dodatak klasičnom TouchPadu i dalje izaziva podijeljena mišljenja. Jedni nikada ne bi kupili laptop bez njega, a drugi iz principa ne kupuju laptop sa njim.

Najveća hardverska promjena su Intel procesori Skylake generacije. Konkretno, naš testirani model je imao i5 oznake 6200U, sa dvije jezgre i HT tehnologijom. Osam gigabajta memorije i 256 gigabajta SSD diska su danas sasvim uobičajeni u ovoj kategoriji laptopa.

IPS ekran i njegov anti-refleksivni premaz su pravo zadovoljstvo za umorne poslovne oči, a FullHD rezolucija olakšava rad kad vam eksterni monitor nije pri ruci. Lenovo nije škrtario na modelu "L" kada je pitanju Docking port, na čemu će im mnogi kupci biti jako zahvalni.

1/1

Nabrajanje dodatne opreme počnimo 4G modemom, koji baš i nećete potpuno iskoristiti u našoj zemlji, ali bi moglo koristiti onima koji mnogo putuju u inostranstvo. Ipak, i 3G mreža će značajno olakšati rad onima koji su često na terenu i izvan dometa bežične mreže. "AC" wireless, Bluetooth i Gigabitni Ethernet su klasično na spisku opreme, a tu su još i čitač otisaka prstiju, te čitač pametnih kartica. I TPM čip je u kućištu laptopa, pa je poslovna oprema kompletna.

Ovo je već treći laptop ovog mjeseca koji dolazi opremljen sa Windowsima 7, što dosta govori o prihvatanju desetke od strane poslovnih korisnika, bez obzira na Microsoftove tvrdnje. Lenovo je uvijek imao i dobre dodatne alate, ali im se omakao i McAfee koji nas je tokom testa propisno izgnjavio neprestanim pitanjima na koja ponekad i nismo imali odgovor.

Baterija je potrajala nešto više od sedam sati HD video reprodukcije, što je zasluga štedljivih Skylake procesora.

Na kraju, ostaje da spomenemo tastaturu, zaštitni znak ThinkPad laptopa. Srećom tu nema iznenađenje, ovo je tastatura za one koji dnevno kucaju po nekoliko hiljada riječi i tako svaki dan. Nekome će možda nedostajati osvjetljenje tipki.

U zaključku, mi smo zadovoljni, posebno zato što je razlika u cijeni veća nego razlika u karakteristikama između "L" i "T" ThinkPada.

 

Cijena: 2.498,99 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ovo je i dalje ThinkPad, tastatura, ekran

MINUS
tastatura nema pozadinsko osvjetljenje

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 mobilni procesor 6200U (2,30GHz, 3MB, Turbo: 2,8 GHz), dual-core, HT; 14" IPS LED ekran, 1920x1080, anti-glare; Intel HD Graphics 520; 8GB DDR3 RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; WWAN 4G; 3x USB 3.0; VGA; miniDisplay Port; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Audio I/O; SmartCard čitač; čitač otisaka prstiju; TPM 1.2; Microsoft Windows 7 Pro; 339 x 235 x 24 mm; 1,9 kg.