Za snažne i ultra penosive laptope Dell ima seriju XPS, u kojoj se nalaze neki od najboljih laptopa na tržištu. Međutim, ova serija uređaja ima i visoku cijenu, pa Dell ima i drugačije ponude. Latitude je njihova serija poslovnih uređaja za one koji baš i nisu na neograničenom budžetu, ali im i dalje treba jako dobar laptop.

Latitude E7250 je 12,5 inčni prenosnik čije je kućište napravljeno od tri materijala. Magnezijum, aluminijum i karbon se izmjenjuju kao gradivni elementi, pa ne iznenađuje podataka da laptop ima u poslovnom svijetu očigledno popularni certifikat američke vojske. Teško je precizno reći koje testove standarda 810G je ovaj Latitude prošao, ali je sigurno da se radi o vrlo čvrstom malom laptopu.

Crna boja kućišta stapa ovaj laptop sa vrlo različitim okolinama, a zahvaljujući kvalitetnim materijalima svaki dio uređaja je vrlo prijatan pod rukom. Uz težinu od svega 1,25 kilograma, svakodnevno nošenje gotovo je neprimjetno.

Unatoč tim malim dimenzija, kompjuterske snage i dodatne opreme ima sasvim dovoljno. Intelov i7 procesor, 8 gigabajta memorije i 256 gigabajta digitalnog prostora za pohranu podataka su samo početak priče. Na ovom laptopu ćete pronaći i obilje opreme koja pogoduje poslovnoj upotrebi.

Pored vPro tehnologija iz procesora, tu su još čitač otisaka prstiju, čitač pametnih kartica, TPM čip, te NFC čip koji je dosta rijedak na laptopima. Na kraju, tu je docking port na donjoj strani uređaja, za lako spajanje na veće monitore, vanjsku tastaturu i miša.

1/1

Kad smo već kod donje strane, tu nas je dočekalo jedno iznenađenje. Baterija je izmjenjiva, što je prava rijetkost na ovako malim ultrabook laptopima. A tu je i lak pristup memorijskim slotovima, i ostalim izmjenjivim komponentama, što je također danas rijetka pojava.
Dva USB porta, HDMI i Ethernet portovi su smješteni na zadnjoj ivici laptopa, što danas nije uobičajeno, ali je sa ergonomske tačke gledišta prilično praktično.

12,5 inčni ekran ima anti-refleksivni premaz i TN matricu. Iako postoje i verzije sa ekranom osjetljivim na dodir, naš testni primjerak je imao obični ekran rezolucije 1366x768 piksela. Za dodirom nismo puno očajavali, posebno zato što je laptop došao sa Windows 7 operativnim sistemom koji ionako ne podržava dodir.

Tastatura je manja od desktop standarda, što je uzrokovano malim dimenzijama samog laptopa. Ali je Dell napravio dobar posao sa razmještajem tipki, a posebno sa njihovim mehanizmom, pa je duže kucanje prilično udobno. I touchpad je dobar: prilično je velik, ima izdvojene tipke, responzivnu površinu i podržava gesture sa više prstiju.

Test trajanja baterije tokom HD video reprodukcije pokazao je odličnih 8 sati i 18 minuta. Dakle, mobilne karakteristike su sjajne. Nažalost, male dimenzije su uzrokovale ugradnju prilično glasnog ventilatora koji hladi procesor, pa se pri opterećenju i tihoj okolini njegov rad prilično čuje.

Iako ni Dell Latitude E7250 nije jeftin laptop, ipak je njegova cijena znatno niža od XPS modela. A mnogo karakteristika im je na sličnom nivou.

Cijena: 3.635,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
male dimenzije, snaga, obilje poslovnih dodataka

MINUS
glasan ventilator, cijena

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 5600U (2,60GHz, 4MB, Turbo: 3,2 GHz), dual-core, HT; 12,5" TN LED ekran, 1366x768, Anti-glare; 8GB DDR3 RAM; SSD 256 GB mSATA; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 4x USB 3.0; HDMI; miniDisplay Port; Audio I/O; TPM čip; SmartCard čitač; čitač otisaka prstiju; NFC; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 7 Pro; 310 x 211 x 19,4 mm; 1,25 kg.