Trackball-i su nastali otprilike kada i miševi sa kuglicom, što je i logično, obzirom da je trackball ništa drugo nego naopako okrenuti miš. Umjesto po stolu, kuglica se okreće prstima, a sve ostalo je isto. Međutim, za korištenje ovih sprava treba više navike, pa su ih klasični miševi gotovo otjerali u digitalnu istoriju.

Međutim, postoje bar dvije situacije u kojima trackball može biti vrlo koristan. Prvo, oni znatno manje opterećuju zglob šake, što će znati cijeniti oni sa sindromom karpalnog kanala. Drugo, trackball se ne pomjera tokom korištenja, pa ga možete koristiti na bilo kojoj podlozi. Fotelja ili kauč su najočitiji primjeri, ali u obzir dolaze i skučeni ili prljavi prostori, te industrijska upotreba.

Nažalost, trackball-e proizvodi svega par kompanija, od kojih je Logitech sigurno najpoznatija. Njihov M570 je bežični trackball, koji se na kompjuter spaja pomoću njihovog univerzalnog USB adaptera koji podržava do šest različitih uređaja. Naravno, to nisu nužno samo trackball uređaji. Za pomjeranje kursora prilikom upotrebe M570 koristi se palac, što je jedna od varijanti. Druga je pomjeranje kažiprstom i srednjim prstom, ali do takvog trackball-a je još teže doći.

Ostale karakteristike Logitech trackaball-a su identične standardnim miševina, sa dvije glavne tipke, scroll točkom i dvije dodtne tipke u gornjem lijevom uglu. Ostaje samo da se naviknete da umjesto pomjeranja ruke pomjerate samo palac. Istaknimo još navod proizvođača da bi jedna AA baterija trebala biti dovoljna za 18 mjeseci napajanja.

M570 je kvalitetan uređaj, na kakve smo i navikli od kompanije Logitech, pa samo ostaje pitanje da li imate razloga da umjesto miša koristite ovu njegovu izvrnutu varijantu.

 

1/1

Cijena: 160,90 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
kvalitetno, smanjuje umor

MINUS
traži dosta navike, cijena

SPECIFIKACIJE:
Wireless, 24 GHz, do 10m domet; USB adapter; Laserski senzor, 540 dpi; Jedna AA baterija; Dvije dodatne tipke, scroll točkić.