EliteBook laptopi spadaju u najvišu poslovnu kategoriju ovog proizvođača i to se lako vidi i na prvi pogled. Iako im je izgled pomalo poslovno dosadan, veće primjedbe na dizajn se ne mogu dati. Posebno oduševljava tanak profil, te težina od svega 1,8 kilograma, što je za 15,6 inčni laptop sjajan podataka. Na kućištu ima aluminijuma, a u unutrašnjosti je magnezijum. Poklopac ekrana bi trebao biti čvršći, ali je zato tastatura otporna na manje količine tekućine.

Hardverska specifikacija ne nudi ništa previše neobično. Tu je Intel i5 mobilni procesor, 8 gigabajta DDR4 memorije, te SSD disk kapaciteta 256 gigabajta. Dodatna oprema je prilično bogata, čak i nekim detaljima koje ne biste očekivali na poslovnim uređajima. Tu prije svega mislimo na Bang & Olufsen zvučnike, ali njih HP reklamira kao idealne za poslovnu audio i video komunikaciju, što je zapravo istina. Stara je to priča - dobrih zvučnika nema bez velikih dimenzija i težine, pa se onda kvalitet zvučnika na laptopu može ogledati u poslovnoj komunikaciji.

Mnogo očitije poslovne karakteristike su čitač otisaka prstiju, čitač pametnih kartica, te TPM čip u unutrašnjosti laptopa. Kao i svaki pravi poslovni laptop, i ovaj HP ima Docking port, koji se nalazi na desnoj ivici uređaja. Na kraju tu je i certifikat američke vojske oznake 810G4, za uspješno preživljavanje niza testova otpornosti na vanjske uticaje. Testova za ovaj certifikat ima mnogo, a između ostalog uključuju kiselinu, pucanje iz vatrenog oružja i slično.

Već smo rekli dužinu dijagonale ekrana, pa ostaje da kažemo da su tu još i FullHD rezolucija, te anti-refleksivni premaz, što su dobre osobine. One malo manje dobre se tiču reprodukcije boja, koja nikako nije vjerna, ali kako je ovo poslovni, a ne multimedijalni laptop, to mu možemo i oprostiti. I maksimalno osvjetljenje bi trebalo biti jače, mada to ublažava spomenuti premaz koji smanjuje refleksivnost ekrana.

1/1

HP posebno naglašava poboljšanu tastaturu, odnosno povećani hod tipki na 1,5 milimetara, što je bila jedna od najvećih zamjerki prethodnoj generaciji. Ipak, čini nam se da je tastatura i dalje tek prosječna, što se baš i ne uklapa u cjelokupnu sliku uređaja. Sve ovo ublažavaju dva stepena osvjetljenja tastature. TouchPadu društvo pravi i TrackPoint, pa je rad bez vanjskog miša sasvim moguć, mada ovom zadnjem prilično nedostaje scroll tipka koju neki drugi proizvođači uključuju u svoje rješenje.

Jedna od najboljih karakteristika ovog laptop je baterija koja je na našem testu izdržala 7 sati i 22 dvije minute, što znači da ćete bez problema provesti čitav rad dan bez električne utičnice.

Na kraju, laptop je bio opremljen Windowsom 7, ali licenca obuhvata i Windows 10, pa birajte šta vam se više dopada. U zaključku, težina i baterija su najjači aduti ovog laptopa, uz hardverske dodatke za poslovne korisnike.

 

Cijena: 2.398,99 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
baterija, težina, poslovni hardverski dodaci

MINUS
čvrstoća poklopca ekrana, tek prosječna tastatura

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i5 mobilni procesor 6200U (2,30GHz, 3MB, Turbo: 2,8 GHz), dual-core, HT; 15,6" TN LED anti-glare ekran, 1920x1080; Intel HD Graphics 520; 8GB DDR4 RAM; SSD 256 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 1xUSB Type-C; VGA; Display Port; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Čitač otisaka prstiju; SmartCard čitač; TPM 1.2/2.02; Bang & Olufsen zvučnici; Microsoft Windows 7 Pro; 383 x 256 x 19 mm; 1,85 kg.