Iako su na našem tržištu potpuno nepoznati, Chromebook laptopi su prilično popularni na razvijenim tržištima. Glavni razlog popularnosti su niska cijena i lako održavanje, pa su posebno popularni kod učenika i studenata kojima orijentisanost na Internet servise ne smeta. Windows je mogućnostima bogatiji operativni sistem, ali uglavnom nije besplatan i teži je za održavanje. Ipak, to ne smeta proizvođačima hardvera da pokušaju stvoriti jeftini Windows laptop, a HP-ov pokušaj se zove Stream 13.

Najizraženija osobina ovog laptopa svakako je njegova boja. Možda se ova plava nijansa neće dopasti baš svima, ali mlađi korisnici bi baš mogli pasti na izgled ovog laptopa. Obzirom na cijenu, kvalitet materijala i završna obrada su sasvim dobri, a tu je i imitacija aluminijuma oko tastature. Naravno, u plavoj boji.

Težina od svega 1,5 kilograma je odlična za cjelodnevno nošenje u ruksaku, a dimenzije tipične za 13-inčni laptop također pogoduju mobilnosti.

Hardver je baziran na Intel Celeron procesoru, koji je sasvim dovoljan za ovakav laptop. SSD je minimalnog kapaciteta od 32 gigabajta, ali korisnici ovakvog laptopa će biti orijentisani na Internet servise. HP uz laptop poklanja dvogodišnju pretplatu na Microsoftov OneDrive sa 100 gigabajta prostora. Zbog SSD diska Windowsi su prilično živahni.

1/1

Nažalost, dobrobiti brzog hard diska poništavaju svega 2 gigabajta memorije, zbog kojih će trebati paziti na broj aktivnih aplikacija. Četiri gigabajta memorije bi učinila čuda za ovaj laptop.

Ekran je za ovakav laptop sasvim dobar. Moglo bi se poželjeti malo jače osvjetljenje, ali pogled na cijenu eliminiše taj utisak. Tipke tastature imaju prilično kratak hod, ali moderna generacija korisnika tehnologije nikada nije ni probala IBM tastature. Zbog toga ćemo tastaturu ocijeniti kao sasvim dobru, opet sa osvrtom na ukupnu cijenu laptopa. Touchpad je začuđujuće dobar, iako su mu tipke integrisane u površinu. Posebno dobro izvodi gesture.

HDMI i tri USB porta, od kojih je jedan u 3.0 izdanju, čine sasvim solidan izbor portova, uz dobru HD kameru i microSD slot za memorijske kartice. Baterija je izdržala 5 sati i 7 minuta HD video reprodukcije.

Windows 10 je kako rekosmo dosta živahan zbog hard diska, ali ga guše tih dva gigabajta memorije. Nepotrebnog softvera nema mnogo, što nas je začudilo, ali je tu ipak nesretni McAfee LiveSafe koji nas je toliko gnjavio tokom testa da smo ga morali deinstalirati.

Kada sve uzmemo u obzir, ostaje žal za malo više memorije čime bi ovaj laptop bio sasvim dobra konkurencija Chromebook uređajima. Ovako, HP Stream je uređaj na kojem možete maksimalno izvoditi dva ili tri programa istovremeno. Nekima je i to dovoljno, a drugima će ipak trebati nadogradnja memorije.

 

Cijena: 636,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
boja, cijena, SSD disk

MINUS
2GB RAM

SPECIFIKACIJE:
Intel Celeron N3050 (1,60GHz, 2MB, Turbo: 2,16 GHz); 13,3" LED ekran, 1366 x 768; 2GB DDR3 RAM; SSD 32GB; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; TPM; 1x USB 3.0; 2x USB 2.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica microSD; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Home; 33,32 x 22,9 x 1,95 cm; 1,55 kg.