Overclockerske ploče su obično značajno skuplje od “standardnih” ploča, ali prilikom ocjenjivanja ploče treba u obzir uzeti i dodatnu opremu. Ako stvari tako gledamo, Z87-Plus je cjenovno povoljan izbor – nije mnogo skuplja od slično opremljenih modela, ali je jeftinija od većine drugih overclockerskih ploča. 

Kao i većina Asus Z ploča, i Z87-Plus je zlatno-smeđe boje, pa ostavlja retro utisak, mada bi za ovako modernu ploču više odgovarala neka druga kombinacija boja. Raspored elemenata na ploči je Asusovski uredan, sa dosta prekidača po uglovima ploče, od kojih su neki u retro izdanju, kao i boja ploče. TPU prekidač služi za automatsko overclockiranje, MemOK! za testiranje memorijskih modula, a EPU za uključivanje naprednog power managementa. Oko LGA1150 socketa je dosta prostora, pa nema problema sa montiranjem ni masovnijih hladnjaka. 

Osnovne karakteristike ploče je lako pretpostaviti iz čipseta kojeg ploča koristi, a koji je ujedno i glavni dio imena ploče. Četiri DIMM podržavaju ukupno 32 GB memorije u dual channel konfiguraciji. Ako nabavite dovoljno kvalitetne memorijske module i prikladno ih hladite, možete postići 3.000 Mhz bez mnogo napora. Z87 čipset podržava 6 žutih SATA portova sa podrškom za RAID 0, 1, 5 i 10, te Intel tehnologije Dynamic Storage Accelerator, Smart Response, Rapid Start i Smart Connect. Ako vam šest portova nije dovoljno, tu su i dodatna dva u smeđoj boji koje kontroliše ASMedia ASM1061 kontroler. Spomenimo još Realtekov zvučni čip ALC892 koji podržava DTS specifikaciju.

Z87-Plus podržava Nvidia SLI i AMD Crossfire uvezivanje grafičkih kartica, pa se uz ploču dobiva i bridge za njihovo povezivanje. U kutiji ploče su još i tri SATA kabla, back panel, te Q konektori kako biste lakše povezali kućište i matičnu ploču.

Do UEFI BIOS-a se dolazi na standardan način (Del tipka tokom POST-a), ali mu možete pristupiti i tipkom DirectKey na samoj ploči. EZ mode će vam omogućiti uvid u osnovne parametre rada ploče, te one-button podešavanja odnosa snage i potrošnje energije. Za hardcore podešavanja trebaće vam Advanced mode u koji ulazite tipkom F7 ili klikom na Exit/Advanced mode.

AiTweaker tab je, naravno, najzanimljiviji jer omogućava mućenje Haswell procesora na sve moguće načine kako biste iz njih izvukli zadnje atome snage. Naravno, za to će vam trebati neki K CPU, ali ako kupujete overclockersku ploču, onda ćete kupiti i otključani procesor, zar ne? Opcija u Asusovom UEFI BIOSU ima toliko da bi nam trebalo bar pet ili šest ovakvih tekstova, pa spomenimo onu koja se nama učinila najzanimljivijom - ASUS Multicore Enhancement, koja omogućava istovremeno podizanje Turbo multiplayera na svim jezgrama. Ova mogućnost neće raditi na svim procesorima, pa je morate sami isprobati, ali imajte na umu da se uključivanjem ove opcije značajno podiže temperatura procesora, pa je najbolje da ovo i ne pokušavate ako imate stock hladnjak. Mi sa našim testnim procesorom nismo imali sreće.

1/1

Svakako treba spomenuti Asusov softver AI Suite 3 koji čak i iz Windowsa omogućava vrlo detaljnu kontrolu rada ploče. Za Z87-Plus je karakterističan i Remote GO! koji omogućava kontrolu kompjutera pomoću Android i iOS uređaja.

Što se overclock mogućnosti tiče, mi smo naš testni i5 4670k sa 3,4 GHz podigli na stabilnih 4,7 GHz uz povećanje napona na 1,3V. Ovo je rezultat usporediv sa RoG pločom Maximus VI Hero, koja je oko 100 KM skuplja. Iz čega se mogu izvući dva zaključka. Prvo, potvrđena je pretpostavka iz uvoda teksta. Drugo, izgleda da je Asus sam sebi najveća konkurencija. 

370,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
Dobre overclock mogućnosti, Asus BIOS i dodatni softver

MINUS
Boja ploče

SPECIFIKACIJE:
ATX format, LGA 1150, Core 4. generacije; Intel Z87 čipset; 4x DIMM DDR3 max 32 GB do 3.000 MHz; 2 x PCIe 3.0/2.0 x16; 1 x PCIe 2.0 x16; 2 x PCIe 2.0 x1; 2 x PCI; 6x SATA 6 Gbps Intel; 2x SATA 6 Gbps ASMedia; Realtek ALC892 DTS audio; Gigabit LAN, Intel I217V; 4x USB3.0, 8x USB2.0 Intel; 4x USB 3.0 ASMedia; DVI, Mini Display Port, HDMI, VGA, optical S/PDIF, PS2; UEFI BIOS.