Ideja korištenja električnih instalacija za prijenos podataka nije nova, pa na tržištu postoji nekoliko standarda koji se koriste. Jedan od najpopularnijih je Homeplug koji postoji u nekoliko podverzija. Onaj oznake Homeplug AV koristi i TP Linkovi Nano PowerLine adapteri koje smo testirali.

Kao što im ime kaže, testirani adapteri su minijaturnih dimenzija, pa tek malo izlaze iz okvira zidnih utičnica. Zidne utičnice namjerno spominjemo jer korištenje produžnih kablova značajno smanjuje performanse ovakve komunikacije. Instalacija uređaja je vrlo jednostavna, dovoljno ih je spojiti Ethernet kablom sa mrežnim uređajima, što je najčešće mrežni switch na jednoj strani i mrežni uređaj na drugoj, ali se mogu koristiti bilo koje kombinacije. Adaptere je zatim potrebno uključiti u mrežne utičnice, pritisnuti tipku "pair" na svakom od adaptera i za nekoliko trenutaka konekcija je ostvareno. Napomenimo dvije stvari. Prvo, u komunikaciji može učestvovati više adaptera, iako se obično koriste dva, što potvrđuju i naši testni uređaji koji su došli u paru. Drugo, mrežni uređaji nemaju nikakvu informaciju da se koriste Homeplug uređaji, njima je to i dalje sasvim obična Ethernet komunikacija.

TP-Linkovi adapteri imaju svega tri signalne diode, koje javljaju status uključenosti uređaja, Homeplug i Ethernet konekcija. Nikakva dodatna konfiguracija ne postoji, niti je potrebna.

Homeplug AV standard navodi mrežnu propusnost od 200 megabita u sekundi, ali stvarne brzine zavise od brojnih faktora kao što je udaljenost adaptera, stanja instalacija, smetnji i ostalog. Maksimalna udaljenost adaptera koju standard dopušta je 300 metara, ali su u praksi te udaljenosti manje.

Uređaji su na našem testu omogućili mrežnu propusnost od prosječno 54 megabita u sekundi. Udaljenost između adaptera tokom testa bila je 15 metara. Dakle, ako pružanje mrežnih kablova ili bežična konekcija nisu valjana opcija, Homeplug uređaji pružaju dovoljno dobru alternativu.

 

1/1

Cijena: 98,50 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
laka instalacija, male dimenzije

MINUS
nema prolazne utičnice

SPECIFIKACIJE:
HomePlug AV, IEEE802.3, IEEE802.3u; 100 Mbps Ethernet port; Maksimalna udaljenost: 300 metara; 128-bitna enkripcija; Teoretska brzina: 200 Mbps.