Uzimajući u obzir generalne hardverske karakteristike modernih laptopa, dvije najvažnije karakteristike multimedijalnog laptopa bi trebale biti optički drajv i dobar zvučni sistem. DVD pisač je na spisku opreme Lenova Z51-70, kako glasi puna oznaka modela koji smo testirali. Zvučni sistem čini kombinacija Realtek zvučne kartice i JBL stereo zvučnika, a tu je i Dolby DS Home Theater certifikacija. Iako su zvučnici sasvim solidni za jedan laptop, bez kvalitetnih slušalica ili sistema zvučnika kvalitetna reprodukcija zvuka je ipak nemoguća.

U multimedijalne karakteristike svakako spadaju grafička kartica i ekran, a uz njih se povlači i pitanje 4K reprodukcije. Obzirom da ekran ima FullHD rezoluciju, bez spajanja na vanjske monitore nema ništa od nativne 4K reprodukcije. Srećom, hardver je sasvim sposoban za tako nešto, ali obzirom na količinu 4K sadržaja sumnjamo da ćete u skorije vrijeme obilnije koristiti ove mogućnosti. Inače, ekran ima anti-refleksivni premaz, što mu je po nama najbolja osobina. Ostale karakteristike su tipične za TN panel, na kojem je ekran zasnovan.

Drugi dio grafičkog sistema povjeren je AMD Raden R9 kartici oznake M375. Naravno, tu je i integrisana grafička podrška iz Intel procesora, ali je Radeon mnogo zanimljiviji. M375 je kartica srednjeg segmenta i u posljednje vrijeme je česta u ovakvim laptopima. Njena hardverska snaga dovoljna je za igranje čak i novijih naslova, ali uz smanjivanje rezolucije i detalja.  

1/1

Procesorske snage ima sasvim dovoljno, obzirom na i7 Intel procesor sa dvije jezgre koje se tehnologijom HT virtualno uduplavaju. Tu je i osam gigabajta memorije, a sve zaokružuje prostrani disk kapaciteta jedan terabajt. Kako se radi o mehaničkom disku brzine 5400 rotacija u minuti, dodana je i manja količina flash memorije, pa ovaj disk spada u hibridne. Zbog toga su mu i performanse sasvim solidne.

Kako ovo nije laptop iz najniže cjenovne kategorije, na kućištu ćete pronaći i ponešto aluminijuma, dok je ostatak laptopa zaštićen bijelom plastikom. Generalno nismo ljubitelji bijelih laptopa, ali sigurno ima onih koji mogu reći isto i za našu omiljenu crnu boju.

Obzirom da je ovo 15,6 inčni laptop, tastatura je prostrana i sadrži numerički segment. Kvalitet tipki nije u rangu ThinkPada, ali je sasvim dobar i za duža kucanja. Najviše smeta uvijanje kompletne površine sa island tipkama, mada to zapravo nema mnogo uticaja na kucanje. Touchpad ima izdvojene tipke, što automatski znači da može poslužiti i za duže periode bez vanjskog miša.

Laptop je došao bez operativnog sistema, pa se za to morate pobrinuti sami. Ako želite iskoristiti sve multimedijalne mogućnosti, Windows je najbolji izbor, a mi smo ga testirali sa desetkom i sasvim smo zadovoljni instalacijom i brzinom rada. Na testu baterije dobili smo rezultat od 3 sata i 37 minuta HD video reprodukcije.

Kada sve uzmemo u obzir, Lenovo Z51 nam više liči na sasvim dobar desktop replacement laptop, pa ćemo sa tom idejom i da završimo ovaj test.

 

Cijena: 2199,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
generalni utisak, snažan hardver

MINUS
bez operativnog sistema, multimedijalne mogućnosti nisu pretjerano izražene

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 5500U (2,40GHz, 4MB, Turbo: 3,0 GHz, HT, dual-core); AMD Radeon R9 M375, 4GB; 15,6" TN LED ekran, 1920x1080, Anti-glare; 8GB DDR3 RAM; HDD 1 TB; DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; HDMI; VGA; Audio I/O, SPDIF; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 2.1 zvučnici, 3w subwoofer; 384 x 265 x 24,6 mm; 2,3 kg.