Da bi potpuno razumjeli Lumia 925 telefon, potrebno je naglasiti da ovaj telefon dolazi prilično kasno na naše tržište, što je vrlo bitno obzirom da ju je u dolasku na naše tržište pretekao nasljednik i 920 i 925 Lumia. Nokia Lumia 1020 je zvijezda ponude, pa je model 925 u prilično nezavidnom položaju, najviše zbog kamere na modelu 1020. Ali krenimo redom.

Kako smo rekli, Lumia 925 je prva Windows Phone 8 Lumia koja nije izrađena isključivo od polikarbonata, već na sebi posjeduje i aluminijumski okvir. Nokia se odlučila na ovaj korak kako bi “olakšala prelaz Android korisnika na Lumia telefone”. Ipak, polikarbonski materijali (vrlo čvrsta plastika) su zadržani na zadnjoj strani telefona. Ono što nije zadržano su žive boje kućišta, pa tako Lumia 925 postoji u crnoj, sivoj i bijeloj boji. Ovo će se nekome dopasti, a nekome ne.

Ono što je ostalo isto je kvalitet izrade. Ovo je i dalje “Nokia telefon”, dakle, kvalitet je na vrlo visokom nivou. Dimenzije su nešto manje nego kod modela 920, posebno debljina - 8,5 u odnosu na 10,7 milimetara. I težina je smanjena, sa 185 na 139 grama, što je bila i najčešća zamjerka modelu 920. Ono što je ostalo isto je širina telefona, koja je nešto veća nego kod ostalih 4,5 inčnih telefona. Ova osobina zahtijeva nešto navikavanja, jer Lumia 925 drugačije leži u ruci nego Android telefoni. Ovo nije zamjerka, jer nakon malo navikavanja Lumia 925 postaje vrlo prijatan telefon.

Hardver

Što se hardverske specifikacije tiče, Nokia nije pravila značajnije izmjene –većina hardverskih specifikacija je ista kao i kod Lumia 920. Procesor sa dva jezgra i 1 GB RAM danas spadaju u srednju kategoriju, ali isto tako treba reći da Lumia 920 nikada nije bila spor telefon, pa isto možemo reći i za Lumiu 925. Windows Phone 8 radi odlično na ovom telefonu, sve operacije se odvijaju trenutno uz zanimljive grafičke detalje, pa je Nokia bila u pravu kada nije značajnije mijenjala hardver telefona.

Naš testni model je bio opremljen sa 16 GB flash memorije, što nije malo, ali postoje situacije u kojima bi se moglo poželjeti i više. To posebno dolazi do izražaja prilikom intenzivnijeg snimanja videa, što je zbog dobre kamere uobičajeno. Nažalost, SD card slota za proširenje nema, pa je kontrola zauzetosti memorije neophodna. Ili kupovina 32 GB modela, koji je također u ponudi Nokiae.

Na gornjoj ivici telefona se nalaze microSIM slot, microUSB slot i 3,5mm konektor za slušalice. Uz desnu ivicu su uobičajene tipke za kontrolu glasnoće, on/off tipka, te tipka za kontrolu kamere koja može pokrenuti kamera aplikaciju čak i kada je telefon zaključan. Na zadnjoj strani telefona su konektori za dodatni poklopac koji omogućava bežično punjenje, pošto to ova Lumia ne podržava “iz kutije” kao većina drugih Lumia telefona. Tu je i speakerphone zvučnik prosječne jačine i ispodprosječne pozicije, jer na će se preko njega najčešće nalaziti vaša ruka, pa ćete mu prigušivati zvuk.

IPS ekran sa Lumie 920 zamijenjen je AMOLED ekranom. Slika je zbog toga nešto bolja, ali i Lumia 920 ima odličan ekran, pa se razlika može primijetiti samo direktnim poređenjem. AMOLED ekrani su poznati po izraženoj plavoj nijansi, ali je to Nokia riješila Lumia Color Profile aplikacijom u Settingsima, koja dozvoljava podešavanje prikaza boja. Ovim potezom je eliminisana najveća mana ovih ekrana, pa su ostale samo prednosti – odlična vidljivost na jakoj osvijetljenosti (sunce), odličan kontrast i manja potrošnja energije. Uz sve to, ekran Lumie 925 opremljen je senzorom koji omogućava korištenje ekrana dok nosite rukavice ili koristite nokte umjesto jagodica prstiju.

1/1

AMOLED ekrani ne troše energiju prilikom prikaza crne boje, što je iskorišteno za Nokia Glance funkciju – prikaz sata i najvažnijih notifikacija na ekranu kada je telefon u stand by modu. Kad već spominjemo potrošnju energije, Lumia 925 je malo bolja od modela 920, ali to i dalje ne znači ništa više od jednog ili dva dana upotrebe bez punjenje, što najviše zavisi od načina upotrebe.

Kamera

Kamera Lumie 925 diči se PureView imenom, ali se taj naziv odnosi na algoritme za procesiranje slike, a ne i na rezoluciju kakvu ima Lumia 1020. Lumia 925 ima 8 MP senzor, a glavna izmjena u odnosu na model 920 je dodatna staklena Carl Zeiss leća (sada ih je ukupno šest), što unapređuje ionako dobre performanse u uslovima slabe osvijetljenosti. 

 Kamera Lumie 925 pravi odlične fotografije, usporedive sa najboljim kamerama Android (HTC One) i iOS (iPhone 5s) uređaja. Isto važi i za video, a posebno pohvaljujemo stabilizaciju slike. Jedina stvar koja kvari utisak je - Nokia Lumia 1020. Kamera ovog telefona je i dalje neprikosnovena, pa je to razlog zbog kojeg smo na početku teksta rekli da je Lumia 925 u nezavidnom položaju.

Odličan hardver prati i odličan softver u vidu Nokia Smart Cam aplikacije koja omogućava kreiranje nekih zanimljivih efekata na slikama. Ova aplikacija radi tako što fotografiše deset fotki, pa onda možete izabrati najbolju, napraviti iluzije kretanja, obrisati neke dijelove slike i slično. Isti softver koristi i Lumia 1020, pa je iskustvo fotografisanja sa oba telefona jednom riječju - odlično.

Softverski zaključak

Lumia 925 i 1020 su Nokia telefoni koji su prvi dobili Nokia Black update Windows Phone 8 operativnog sistema o kojem više detalja možete pročitati u posebnom okviru. Ono što nam je ovde ostalo da kažemo je opšti utisak koji je na nas ostavila Lumia 925.

Sa hardverske strane ovo je odličan telefon kojem je teško naći zamjerku. Zapravo, jedina zamjerka je postojanje drugog Nokia telefona – Lumie 1020. Što se softverske strane tiče, ocjenu nije lako dati. Windows Phone 8 je jako dobar operativni sistem, koji iz dana u dan nudi sve kompletniju ponudu aplikacija. Ipak, Android i iOS su, u nedostatku bolje riječi, uzbudljiviji operativni sistemi. Windows Phone 8 je operativni sistem za one koji sa smartphoneom telefoniraju, šalju i primaju SMS-ove, čitaju mail i fotografišu. Ako od naprednog telefona želite više, onda ćete izabrati Android ili iOS. 

DODATNO
Nokia Lumia Black Windows Phone 8

Početkom 2014. godine Nokia je svojim korisnicima ponudila softverski update naziva Nokia Lumia Black, koji donosi neka zanimljiva poboljšanja. Evo liste onih najzanimljivijih.

App Folder – ovo je zapravo aplikacija koju instalirate iz Store prodavnice aplikacija. Omogućava kreiranje foldera na Start ekranu u koje možete smještati druge aplikacije.

Nokia Glance – ovu mogućnost smo spomenuli i u glavnom tekstu. Pored sata, možete prikazivati informacije koje se tiču emaila, kalendara ili bilo koje druge aplikacije koja koristi notifikacije (Twitter, Facebook i slično).

Nokia Refokus – dodatak (tzv. lense) za Nokia Smart Cam koji omogućava mijenjanje fokusa na fotografijama. 

Bluetooth LE – podrška za Bluetooth uređaje koji koriste LE (Low Energy) podstandard koji postaje sve popularniji.

Nokia Beamer – NFC sada može prenijeti i dodatne informacije, a ne samo fotografije. Možete slati praktično sve što želite.

Nokia Storyteller – automatsko sortiranje fotografija po datumu i vremenu nastanka.

Nokia Camera – kombinacija najboljih osobina Nokia Pro Camera i Smart Camera aplikacija. Dostupna i za telefone koji nemaju SmartView uređaje.

BH Telecom
http://www.bhtelecom.ba

PLUS
Odličan hardver, dobra kamera

MINUS
Nema SD card slota, Lumia 1020

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Qualcomm MSM8960 Snapdragon; CPU: Dual-core 1.5 GHz Krait; GPU: Adreno 225; RAM 1 GB; Flash: 16GB; 4,5” AMOLED, 1280 x 768, 332 ppi; Corning Gorilla Glass 2; Glavna kamera: 8MP, 1/3” senzor; Carl Zeiss objektiv; Prednja kamera: HD 1,3 MP; 2G; 3G; 4G RM-892 i RM-893; Wireless 802.11n; Bluetooth 3.0; NFC; A-GPS; FM radio; microUSB; 3,5 mm audio izlaz; 129 x 70,6 x 8,5 mm; 139g; Windows Phone 8.