Logitech MX Anywhere 2 je namijenjen prije svega mobilnim korisnicima, odnosno kao vjerni pratilac laptopa u torbama i ruksacima. Međutim, miš je toliko dobar da ga mogu koristiti i desktop korisnici, pa čak i igrači. Maksimalna rezolucija od 1600 dpi laserskog senzora to sasvim sigurno omogućava.

Ali, rezolucija nije glavna osobina laserskog senzora kojeg Logitech naziva Darkfield. Važnije je to što ovog miša možete koristiti na bilo kojoj podlozi. Između ostalog, mi smo ga probali na staklu monitora i kursor je poslušno pratio naše komande. Ni tkanina ne predstavlja problem, pa ga bez problema možete koristiti na nozi dok vam je laptop u krilu.

Tu posebnosti MX Anywhere 2 miša ne prestaju. Za spajanje na kompjutere možete koristiti Bluetooth ili priloženi Logitech Pico Unifying USB prijemnik koji komunicira sa mišem putem 2,4 GHz bežične konekcije. Ovaj USB prijemnik se može koristiti i za spajanje drugih bežičnih Logitech uređaja. Miš posjeduje i tri profila za bežične konekcije, koji se biraju tipkom sa donje strane miša. Tako možete upravljati sa tri uređaja koji su u neposrednoj blizini, bez stalnog Bluetooth uparivanja. Uz miša se isporučuje i microUSB kabl, ali on ne služi za žičanu konekciju već za punjenje baterije miša, koja po specifikaciji proizvođača na jednom punjenju može raditi oko dva mjeseca.

1/1

Miš dizajnerski podsjeća na stealth avione, najviše zbog mat boje i šare na bočnim stranama. Dimenzije su mu male, kao što i doliči mobilnom mišu, što bi moglo predstavljati problem za one sa velikim šakama. Ipak, udobnost miša bismo ocijenili kao odličnu, sve dok ga držite vrhovima prstiju. Na lijevoj strani miša postoje back i forward tipke, ali zbog simetričnog dizajna mogu ga koristiti i ljevaci.

Scroll točak ima dva načina rada, što je tipično za Logitech. Tako točak može pružati nešto otpora, što je uobičajeno i na drugim miševima, ali može biti i bez bilo kakvog otpora rotaciji, što omogućava ultra brzo i ultra dugo scroll-anje. Prebacivanje između načina rada se vrši pritiskom točka, što nas dovodi i do jedine mane. Naime, treća tipka miša je zbog ovoga postavljenja ispred scroll točka, a ne integrisana u sam točak, kako je to uobičajeno. Pored toga što se na ovo treba navići ako često koristite treću tipku, lokacija tipke zahtjeva mnogo savijanja prstiju, pa bi bolje bilo da je tipka iza scroll točka, kad su joj već promijenili lokaciju.

Na kraju, moramo priznati da da nas je MX Anywhere 2 vrlo brzo razmazio, pa smo ga tokom testa koristili i na desktopu, što mu je sasvim dovoljna preporuka. Da mu je cijena malo niža, mogli bismo ga nazvati najbolji mobilnim mišem na svijetu.

 

Cijena: 179,0 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dva načina konekcije, laserski senzor, uparivanje sa tri uređaja, udoban

MINUS
cijena, male dimenzije za one sa većim rukama

SPECIFIKACIJE:
Wireless: Logitech Pico Unifyingreceiver, 2,4 GHz, USB; Bluetooth 4; microUSB (punjenje baterije); Darkfield Laser sensor, 400-1600 dpi; 10 tipki; horizontalni i vertikalni scroll; Haptic i glidescroll; 61 x 100 x 34 mm; 106 grama.