Najupečatljivija osobina Dell XPS 13 laptopa je njegov ekran, odnosno njegova InfinityEdge osobina. Radi se zapravo o okviru ekrana koji je širok svega 5,2 milimetra, pa slika gotovo da ide od ivice do ivice. Međutim, i druge karakteristike ekrana su jednako impresivne. Ekran je zaštićen Gorilla Glass staklom koje također ide od ivice do ivice. IGZO matrica je zaslužna za odlične ocjene svih parametara slike.

Na kraju, tu je i rezolucija slike od 3200 x 1800 piksela, pa će vam trebati Windows skaliranje slike od bar 200 procenata kako biste vidjeli sve elemente grafičkog interfejsa na 13,3 inčnom ekranu. Moramo napomenuti da postoje verzije ovog laptopa sa primjerenijom FullHD rezolucijom, a takvi modeli koštaju manje i troše manje energije.

Ekran je osjetljiv na dodir, ali ovo je klasičan laptop, dakle nema uvijanja i savijanja ekrana, niti transformacije u tablet, kao što i dolikuje pravom poslovnom uređaju. U skladu sa tim je i minimalna težina od svega 1,3 kilograma, te prilično mali adapter za napajanje. Dakle, ovo je vrlo prenosiv laptop. Zapravo, gotovo je nemoguće pronaći nešto bolje u ovoj kategoriji.

Uprkos maloj težini i uskom okviru ekrana, čvrstoća laptopa je na vrhunskom nivou. Mnogo aluminijuma i karbonskih vlakana u kućištu zaslužni su za osjećaj spokoja dok rukujete ovim uređajem. Posebno iznenađuje čvrstoća poklopca ekrana.

Izgledu laptopa nemoguće je pronaći manu, ali je zanimljivo da se zbog tankog okvira ekrana web kamera nalazi u donjem lijevom uglu ekrana. Pozicija je vrlo neobična, pa je potrebno malo navikavanja.

1/1

Konektori su smješteni duž desne i lijeve stane, i nema ih mnogo. Tu su dva USB 3.0 porta, čitač memorijskih kartica i audio izlaz. Na kraju, tu je i Thunderbolt 3 port, koji u sebi sadrži i USB C i DisplayPort, a za sve ostalo ćete morati kupovati adaptere. Na lijevoj strani je za Dell karakteristični indikator baterije, pa pritiskom na tipku možete vidjeti kakvo je njeno stanje bez uključivanja laptopa. Test baterije sa video reprodukcijom pokazao je 6 sati i 14 minuta, što je za laptop težak 1,3 kilograma odličan rezultat. Očekujte više od osam sati standardne upotrebe.

Tipke tastature zbog tankoće laptopa imaju vrlo kratak hod, svega 1,3 milimetra. Međutim, na rad tastature nemamo baš nikakvih primjedbi, pa je čak i duže kucanje vrlo udobno. Stakleni touchpad ima nešto tvrđe tipke, ali to kao ni hod tipki tastature ne utiče na naše pozitivne utiske.

Obzirom na dimenzije kućišta, hardver je iznenađujuće snažan. Prije svega tu je Intel i7 procesor najnovije Skylake generacije, te 16 gigabajta memorije. Ipak, najvažniji je SSD disk kapaciteta 512 gigabajta u PCI Express izdanju, pa su mu performanse izuzetne. Posebno oduševljava brzina sekvencijalnog čitanja, što se jako dobro vidi na munjevitom radu Windowsa 10.

Jedina gorka pilula je cijena, koja je za ovaj tip uređaja uvijek visoka. Međutim, Dell XPS 13 je izuzetan uređaj, pa je visina cijene sasvim očekivana. Spomenimo još jednom da se izborom FullHD ekrana cijena može znatno spustiti, a pri tome nećete izgubiti ništa bitno. I dalje će to biti laptop iz samog vrha tržišne ponude.

 

Cijena: 4.999,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ukupni utisak, izbalansiranost, snažan hardver, dizajn, težina, kvalitet

MINUS
QHD+ rezolucija je prevelika za 13 inčni ekran

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 6500U (2,5GHz, 4MB, Turbo: 3,1 GHz), Skylake; 13,3" IGZO LED ekran, 3200x1800 QHD+ touch anti-glare; Intel HD Graphics 520; 16GB DDR3 RAM; SSD 512 GBM.2NVMe PCIe; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; 2x USB 3.0; Thuderbolt + USB 3.1 + DisplayPort;Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 10 Pro; 304 x 200 x 15 mm; 1,3 kg.