Naime, riječ je o tastaturi 20% manjih dimenzija u odnosu na klasične tastature, zbog čega će biti zanimljiva ne samo kupcima koji je planiraju koristiti sa svojim desktop računarom, već i onima koji bi željeli novog suputnika za svoj laptop. Osim toga, testni k360 model je dio Logitechove Global Graffiti kolekcije, iza koje stoji internacionalna ekipa dizajnera, a specifičnost testiranog modela su bijele šare na crnoj pozadini iza tipki. 

Sa druge strane – one funkcionalne – K360 se pokazao i više nego dobro. Na kompjuter se konektuje putem bežičnog USB donglea (frekvencije 2,4GHz) i ne zahtijeva instalaciju nikakvih dodatnih drajvera – dongle je dovoljno ubaciti u slobodan USB port na kompjuteru, te potom uključiti tastaturu i to je to. Ovdje vrijedi napomenuti kako K360 radi na dvije AA baterije, koje dobijete u kutiji sa samom tastaturom.

Obzirom na manje dimenzije, raspored tipki je puno bliži tastaturama poznatim sa laptopa – tako su kursorske strelice svoje mjesto našle ispod desnog shifta, što je ujedno i jedini element tastature koji će tražiti navikavanje. Sve ostalo je na standardno vrhunskom nivou, od kvalitete izrade, velikog Entera i Backspacea, pa do tipki u island izvedbi, izuzetno udobnih za korištenje, čak i prilikom tipkanja dužih tekstova (nekoliko njih iz broja koji je pred vama je otipkano upravo uz pomoć K360).

Pored 101 standardne tipke, k360 nudi još i šest multimedijalnih, koje su odlična pratnja vašem audio playeru (sa Spotify servisom rade bez ikakvih problema), dok je tu i Fn tipka, sa kojom ćete pristupiti i nekim funkcijama čije su posebne tipke ovdje izostale (Print Screen, Pause i sl.) i koja usput nudi i neke funkcije poznate sa laptopa, što je još jedan dokaz da je riječ o uređaju sa kojim su iz Logitecha ciljali i na tržište vlasnika raznoraznih prenosnika. Na kraju, treba istaći i to da je F1-F12 tipke moguće dodatno isprogramirati i dodijeliti im nove funkcije kada ih kombinujete sa Fn tipkom, za što će vam biti neophodan Logitechov SetPoint softver, dostupan na njihovom zvaničnom sajtu.

Sve u svemu, k360 se tokom višednevnog testiranja pokazala kao odlična tastatura. Ukoliko tražite kvalitetnu bežičnu tastaturu koja bi mogla biti novi suputnik vašeg laptopa, desktopa ili, još i bolje, HTPC-a udobno smještenog ispod TV-a u vašem dnevnom boravku, K360 svakako uzmite u razmatranje.

1/1

 

59,15 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

SPECIFIKACIJE:
101 tipka; 6 multimedijalnih tipki; Programibilne F tipke; USB dongle / bežična konekcija sa kompjuterom;