Prilikom vađenja iz kutije, prva stvar koja nam je upala u oko je nešto veća težina uređaja, ali koju autor izuzetno pozdravlja. Razlog je, ipak, bio vrlo ugodne prirode: Prestigio po defaultu sa svojim flagshipom isporučuje i zaštitnu plastičnu masku, a koja savršeno leži uz telefon. Uklanjanjem ove maske, uređaj je odmah izgubio na težini, ali je osjećaj koji nudi zaista sjajan. Naime, uređaj dijagonale 5“ ima kvalitetnu soft touch plastiku na zadnjem dijelu, a s obzirom na zaobljeno tijelo, zaista vrhunski leži u ruci – što je nešto što za neke konkurencijske modele i ne možemo uvijek reći. Dizajnerski, model 7500 predstavlja kombinaciju različitih uticaja – prednja strana izgleda kao Nexus 5, zadnja strana kao soft touch verzija HTC One modela, dok je prisutna i iznimno atraktivna tanka crvena traka koja okružuje ekran. Ova kombinacija, iako poznata, daje vrlo lijep i za gledanje atraktivan uređaj, a koji pri tome i sjajno leži u ruci – unibody dizajn itekako ima svojih prednosti.

Jedan detalj je nemoguće izbjeći, a to je da je Prestigio promijenio izgled sistemskih dugmadi. Tako će nas umjesto dobro poznate strelice i kućice dočekati „tačkasti“ prikaz kapacitativnih dugmadi – tri ravne tačkice su za opcije, četiri kvadratne tačke su za glavni meni, dok su tri tačkice postavljene u trougao u funkciji Back tipke. Dizajnerski neobičan, ali vrlo efikasan potez, s obzirom da ovaj Android telefon i sa ovim momentom definitivno odbija da sliči na bilo koji drugi.

Ekran je glavna zvijezda. Rezolucija je 1080 x 1920, dakle Full HD, a Prestigio je unutra ugurao i IPS matricu koja već standardno nudi vrhunske uglove gledanja. Boje su vrlo živahne, čistoća ekrana je vrhunska, a osvjetljenje je jako dobro – ukratko, zamjerki na ekran nema, a teško ćete ih i pronaći kada se zagledate u 441 PPI, koliko model 7500 nudi. Ispod je situacija podjednako ugodna, te se Prestigio odlučio za najbolje što se može ponuditi, bez da se zalazi u Snapdragon domenu. Njihov izbor su bili MediaTeK čipovi, odnosno model MT6589, a koji dolaze sa četiri ARM-Cortex A7 jezgre koje kucaju na 1,5 Ghz. Pored toga, tu je i 2 GB RAM memorije za tečan rad, dok je za GPU funkcije zadužen PowerVR SGX 544MP čip koji će progutati većinu zahtjevnih aplikacija bez bilo kakvih problema.

1/1

Najbolji dokaz toga je i gomila opcionalnog softvera kojeg možete instalirati pri prvom pokretanju uređaja. Naime, Prestigio je ponudio nekoliko ekskluzivnih aplikacija koje dobijate besplatno sa kupovinom ovog telefona – pored Kaspersky antivirusa, McAffee skeniranja, Navitel navigacije, itd., nas je najviše interesovao zahtjevni Asphalt 7, sa kojim se uređaj uspješno izborio sa solidan prikaz igre. S druge strane, Prestigio se drži već oprobane formule, te zaista minimalno mijenja izgled Androida na svojim uređajima. Uz dodatak nekoliko Prestigio aplikacija namijenjenih čitanju, Prestigio je telefon držao čistim od bloatwarea, te je iskustvo korištenja Androida vrlo slično stock izdanju. Naravno, s obzirom na snagu ovog uređaja, bila bi šteta da ga Prestigio ne uspije nadograditi do zadnje aktuelne verzije Androida, pogotovo kada znamo koje sve prednosti, pogotovo u segmentu softvera i stabilnosti rada, donosi KitKat izdanje.

Na samom kraju, spomenimo i nekoliko detalja. Prvi i osnovni je taj da telefon ne posjeduje slot za SD karticu, ali će se 32 GB prostora pobrinuti da vam ne nedostaje prostora – npr. za vaše fotografije. Glavna kamera posjeduje senzor od 13 megapiksela, te nudi neke zanimljive opcije. Pored Panorame, moguće je stvarati i Dual Photos, gdje će kamera spojiti kolaž od fotografija uslikanih prednom i zadnjom kamerom. Konačno, tu je i opcija stvaranja 3D fotografija, što je zanimljiv efekat, ali s obzirom da ih možete prikazati samo na svom telefonu, njihova upotrebljivost je vezana samo za vaš uređaj. Prednja kamera ima čak 8 megapiksela, pa ako ste selfie ovisnik – našli smo savršen uređaj za vas. Baterija je kapaciteta 2300 mAh, što će biti dovoljno za jedan dan prosječnog rada, ali ako se dohvatite neke od predinstaliranih igara, budite sigurni da će vam punjač trebati dosta prije. Pored toga, uređaj dolazi sa unibody tijelom, pa nema zamjenske baterije, već se morate pouzdati samo u onu unutar uređaja.

Stoga, ne možemo zaključiti ništa drugo nego da je Prestigio napravio vrlo zanimljiv uređaj koji ima šta za ponuditi, bez obzira na konkurenciju. Atraktivan izgled, sjajan ekran i dobre performanse su glavni elementi koji kupci traže, a kada ih dobijete u jednom uređaju, zaista ga je teško ne preporučiti.

639,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
Dobar dizajn, sjajan ekran, kamera

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
5“ Full HD IPS ekran; 1080 x 1920; 441 ppi; MediaTek MT6589; 4 x ARM Cortex A-7 @ 1,5 Ghz; PowerVR SGX544MP2 GPU; 2 GB RAM; 32 GB; WiFi 802.11; WiFi Direct; WiFi hotspot; Kamera: 13 megapiksela zadnja; 8 megapiksela prednja; dual LED Flash; Akcelerometar; žiroskop; promixity senzor; kompas; Android 4.2.2; Baterija: 2,300 mAh 144 x 70.5 x 9,9mm; 146g;