Alienware laptopi su dizajnirani za igrače, ali su zapravo na listi želja svakog ljubitelja tehnologije. Njihova nova sedamnaestka jasno pokazuje zašto je to tako – ko ne bi poželio ovakav laptop?

Kako i dolikuje vrhunskom laptopu za igrače, ovaj uređaj izgleda fantastično, mada nema značajnijih razlika u odnosu na prethodne generacije. Dizajnerski detalji su diskretni ali efektni, pa i pored ogromnih dimenzija laptop djeluje skladno. Još kada na pretežno crnom laptopu uključite zeleno osvjetljenje tastature, touchpada i drugih detalja, dobijete utisak da rukujete sa nečim što je došlo iz dubina svemira. Svaki od detalja uključujući i pet segmenata tastature može biti u drugoj boji, ali je fluorescentno zelena ipak najatraktivnija.

Kućište je napravljeno od kombinacije karbonskih vlakana i aluminijuma, a oko tastature je gumirana plastika za udobniji smještaj dlanova. Dodajte na to i zaista vrhunsku tastaturu koje se ne bi postidjeli ni najskuplji poslovni laptopi, te prostran i precizan touchpad. Rezultat je vrhunska udobnost, mada postoji i jedan "ali". Naime, kako je ovo hardverski vrlo snažna mašina, donji dio laptopa se prilično grije, posebno kada je opterećena grafička kartica. Sve ovo znači da može biti jako malo korištenja na koljenima, što je prava šteta, jer, kako rekosmo, ovo je vrlo udoban uređaj.  Hardverska snaga ima svoju cijenu, koja se pored novca ocrtava i u zagrijavanju.

A, kad smo već kod hardvera, on je možda i bolji od dizajna kućišta. Srce sistema je šesta generacija Intelovog Core procesora sa četiri jezgre i HT-om. Radi se o Skylake procesoru oznake 6700 HQ koji u Turbo režimu dostiže 3,5 giga herca. 16 gigabajta memorije je u DDR4 izdanju, pa je i sa te strane ovo vrh ponude. Dva hard diska u SSD i 7.200 kombinaciji smo očekivali, ali nas je pomalo iznenadila činjenica da je SSD disk u PC Express izdanju. Učitavanje  igara je zbog toga munjevito, što je posebno očigledno kod napornih sekvenci između nivoa.

Naš testni model je bio opremljen GeForce 970m grafičkom karticom Maxwell arhitekture, ali Alienware ima i 980m u ponudi. Obzirom na 3 gigabajta video memorije i FullHD rezoluciju ekrana, 970m će biti sasvim dovoljna da bez problema pokrene baš sve najnovije igre. Međutim, Alienware tu nije stao pa je na zadnjoj strani laptopa postavio konektor za eksternu grafičku karticu. Zapravo, radi se o Alienware Graphics Amplifier kućištu u koje možete ubaciti desktop grafičku karticu po izboru. Ovakvo rješenje značajno podiže kapacitet laptopa, te mu osigurava veću otpornost na zastarijevanje.

Kad smo već kod konektora, pored tri USB porta verzije 3.0, tu je najnoviji Thunderbolt 3 port koji je ujedno i USB type C port, te DisplayPort. Ovaj novi Intelov standard je prvo počeo da korist Apple, ali je izgleda stigao i na Windows uređaje.

Što se potrošnje tiče, treba napomenuti dvije stvari. Prvo, test baterije sa video reprodukcijom na maksimalnom osvjetljenju ekrana je pokazao prilično velikih 3 sata i 17 minuta, pa možete računati i na oko sat vremena igranja. Drugo, Alienware je neke svoje sedamnaestke isporučivao sa napajanjem snage 180w što nije dovoljno za ovako snažan laptop. Zbog toga treba insistirati na 240 wattnom napajanju koje je imao i naš testni primjerak.

Jedna od boljih karakteristika laptopa je i prostrani 17,3 inčni ekran FullHD rezolucije. IPS matrica je zaslužna za odličan prikaz boja, a tu su i odlično osvjetljenje i kontrast. Sve je začinjeno anti-refleksivnim prikazom, pa prikaz slike zaslužuje najviše ocjene. Spomenimo i to da Alienware u ponudi ima 4k IGZO ekran, za koji kažu da postavlja nove standarde u prikazu slike na laptopima.

Sve ovo prati i raskošna dodatna oprema u vidu odlične HD web kamere i stereo mikrofona, te zvučnika sa wooferom kojima upravlja SoundBlaster zvučna kartica. Naravno, ovakav laptop malo ko će koristiti bez nekih moćnih slušalica, ali jako dobri 2.1 zvučnici su tu ako zatreba.

Windows 10 je u Home verziji, a moramo izdvojiti Alienware Command Center skup alata kojima se podešava rad laptopa. Prije svega, tu je AlienFX za podešavanje već spomenutog osvjetljenja tastature i kućišta. Tu su i alati za podešavanje potrošnje energije, te softverskih profila za pojedinačne igre. Na kraju, tu je i TactX softver za konfigurisanje devet makro tipki tastature.

Sve ovo zajedno čini izuzetan laptop, pa je sasvim jasno zašto Alienware uživa takav ugled čak i kod onih ljubitelja tehnologije koji nisu igrači. Naravno, ovakav uređaj košta kao solidan polovan automobil, ali vrhunska tehnologija nikada nije bila jeftina. A Alienware 17 R3 je vrhunska tehnologija u svakom pogledu.

1/1

Cijena: 5499,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
dizajn, detalji, hardver, tastatura, ekran, ukupni utisak

MINUS
zagrijavanje donjeg dijela

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 6700HQ (2,60GHz, 6MB, Turbo: 3,5 GHz), 4 jezgre HT; NVIDIA GTX 970M 3GB; 17,3" IPS LED Anti-glare ekran, 1920x1080, 300-nits; 16GB 2133 MHz DDR4 RAM; SSD 256 GB PCIe; HDD 1 TB 7200 rpm; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 3x USB 3.0; Combo port: Thuderbolt 3, USB C, DisplaPort, PCIe ; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; 2.1 zvučnici, 3w subwoofer; Microsoft Windows 10 Home; 430 x 292 x 34 mm; 3,78 kg.