Prenosni punjači, prenosne baterije, power banks – sve su to različiti nazivi za klasu uređaja koji vam nude neophodno punjenje vaših gadgeta, telefona ili čak i laptopa u trenucima kada se ukaže onaj sitni procenat baterije. Takav je uređaj i Omega Power Bank, a koji sa sobom donosi određene mane i prednosti. Svakako, veliki plus je vrlo impresivan kapacitet baterije koju nosite, s obzirom da iznosi čak 10.000 mAh, sa kojim tehnički možete napuniti čak pet različitih uređaja – ili jedan uređaj nekoliko puta.

Kada je u pitanju tijelo, Power Bank izgleda kao napuhani iPhone 4S – debela siva aluminijumska traka spaja dvije plastične površine koje imitiraju staklo, te je čitav uređaj poprilično „glomazan“. Ipak, niko ne može očekivati da ovako velika baterija bude tanka – ipak tu stane 10,000 mAh sati energije. Kada su u pitanju kontrole i ulazi, sa gornje lijeve strane se nalazi On / Off dugme, dok se na gornjem dijelu nalaze dva USB ulaza te microUSB ulaz. Mini verzija USB-a se koristi za punjenje same baterije, te budite spremni na to da će punjenje Power Banka potrajati i do 12 sati. Naš savjet – ostavite ga kasno naveče da se puni, i dok krenete ujutro na posao ili na fakultet, PowerBank će biti spreman.

Detaljna inspekcija uređaja daje zanimljive rezultate. PowerBank posjeduje dva USB porta – jedan označen sa 5V 21A, te drugi sa 5V 10A. Naravno, ove se oznake odnose na amperažu uređaja koje punite – naprimjer, iPod i iPhone uređaji koriste nešto veću amperažu prilikom punjenja, a PowerBank to uredno prepoznaje te im nudi i standard punjenja na koji su iUređaji navikli. S druge strane, vaše kamere ili GPS uređaji ne trebaju toliku amperažu, pa je za njih namijenjen onaj „standardni“ USB port sa oznakom 1A. Konačno, na prednjoj strani uređaja se nalazi i minijaturni displej koji prikazuje stanje baterije, aktivni USB port, kao i status prilikom punjenja – nema previše informacija, ali pametnom i energije gladnom korisniku i više nego dovoljno.

1/1

Naravno, pitanje broja punjenja koje možete izvući iz PowerBanka je ovdje ključno. Na našem testu, PowerBank je simultano punio tablet i napredni telefon, te je za 3 sata napunio tablet do vrha, dok je napredni telefon bio na 50%, s obzirom da je on koristio onaj slabiji USB sa manjom amperažom. Sâm PowerBank je pak do tada bio na četvrtini svog kapaciteta, pa smo napredni telefon prebacili na ulaz sa jačom amperažom, dok smo na slabiji USB priključili mp3 player sa 30% baterije. Ipak, PowerBank je i sa četvrtinom svoje energije uspješno dopunio i telefon i MP3 player, pa smo na njega dodatno „nakačili“ još jedan napredni telefon, te nakon što smo iz njega iscijedili dovoljno soka za još 25% baterije, PowerBank je maksimalno ispražnjen. Dakle, Omega PowerBank može bez problema ponuditi 4 puna punjenja, a u slučaju da su vam napredni telefoni nešto manjeg kapaciteta baterije, možete možda izvući i peto punjenje. U svakom slučaju, soka vam neće nedostajati – samo ne zaboravite da ga uključite da se puni prije spavanja.

69,35 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
Velik kapacitet, više punjenja

MINUS
Ništa posebno

SPECIFIKACIJE:
Vrsta baterije: Li-ion Kapacitet: 10,000 mAh Ulaz: 5V, 1000mAh 2 x USB izlaz; 5V, 1000mA, 2100mA Boja: Crna