LG u posljednje vrijeme povlači zaista sjajne poslovne poteze. Nakon što su uspjeli da isporuče još jedan vrhunski Google uređaj u obliku Nexus 5 pametnog telefona i dobro protresu tržište naprednih telefona vrlo zanimljivim G2 uređajem, sada se južnokorejski proizvođač okrenuo tablet uređajima kao novom tržištu za dokazivanje. I, zaista, novi G Pad 8.3 itekako ima šta za ponuditi, a rukavica je bačena u lice manje-više kako srodnoj Android, tako i onoj pomalo udaljenoj iPad konkurenciji.

Naš testni G Pad 8.3 je došao u vrlo privlačnom bijelom pakovanju, time tačno aludirajući na popularnost iUređaja i njihova trademark pakovanja. Ipak, LG se nije odlučio samo za jeftinu imitaciju, te je tako G Pad opremljen vrlo kvalitetnom plastikom, dok se na zadnjem dijelu nalazi veliki dio napravljen od brušenog aluminijuma u sivoj boji. Iako je aluminijum vrlo hladan i zbog toga ugodan za držanje, moramo priznati da je podložan da hvata “prljavštinu prstiju” tokom korištenja. Soft touch gumirana plastika sa Nexusa 7 je i dalje pravi favorit, barem kada je u pitanju materijal za zadnji dio uređaja. Ivice su lijepo zaobljene, pa je osjećaj držanja jako ugodan. S obzirom da se LG odlučio za nešto uže ivice sa strana i ne previše široke ivice sa gornje strane, uređaj je pogodan držanju u jednoj ili sa dvije ruke. Raspored ulaza na uređaju je već standardan: sa gornje strane se nalazi 3,5mm audio izlaz, na donjem dijelu na sredini miniUSB za povezivanje i punjenje, dok su se sa gornje desne strane sakrili metalna Power i Volume dugmad. Ipak, dva zvučnika se nalaze na zadnjem dijelu i to oba sa desne strane, čime je LG pokazao da očekuje od korisnika da koriste G Pad u horizontalnom položaju. Što uopšte nije loše.

Bez obzira na koji način držali ekran, ostat ćete impresionirani njegovim izgledom i kvalitetom. LG je ovdje ubacio FullHD IPS ekran rezolucije 1200 x 1920, sa gustoćom piksela od 273 ppi. Iako je rezolucija vrhunska, gustoća piksela je nešto “propatila” usljed činjenice da je dijagonala ekrana od 8,3“ ipak značajno veća od npr. supergustih ekrana sa Nexus 7 ili iPad Mini tableta. Međutim, ekran se zaista dobro držao za vrijeme našeg testa, te na njega imamo samo dvije malene zamjerke. Jedna je nešto slabija bijela boja koja je na momente djelovala kao nijansa vrlo svijetle smeđe boje, dok je druga standardna Android boljka, a u pitanju je slaba kontrola osvjetljenja ekrana i loše podešene Auto Brightness postavke. Za sve ostalo, tu su solidan prikaz boja i vrhunski uglovi gledanja, dok je oštrina zahvaljujući velikoj rezoluciji i više nego dobra.

Srce uređaja je Qualcomm Snapdragon 600 SoC, a unutar kojeg se nalaze četiri Krait 300 jezgre sa radnim taktom od 1,7 Ghz i Adreno 320 GPU. Pored toga, tu su i 2 MB RAM memorije, zatim 16 GB prostora od kojih je skoro 12 dostupno korisniku, ali i microSD slot za ekspanziju koji će itekako dobro doći. Od opcija za povezivanje, G Pad 8.3 nudi WiFi 802.11 u a/b/g/n verzijama, WiFi Direct, zatim Bluetooth 4.0, a tu je i opcija WiFi hotspota – jedina stvar koja nedostaje je možda NFC. Prilikom testiranja, G Pad se ponašao vrlo responzivno u svakom obliku “maltretiranja”, što se ponajviše može zahvaliti zaista impresivnoj hardverskoj specifikaciji koja ne ostavlja mjesta za bilo kakva “štucanja” bez obzira kakve aplikacije bacali na ekran G Pada. 

Operativni sistem je sasvim druga priča. LG je poprilično agresivno nadogradio Android u verziji 4.2.2, te je Jelly Bean i dalje prepoznatljiv, ali vidljivo “nakrcan” različitim softverskim dodacima i opcijama. Iako se nadogradnje načelno smatraju uspješnim projektima, LG je u ovom slučaju poprilično uneredio Android izgled, pa su tako određene postavke u Settings panelu bezrazložno razmještene i “zakomplikovane” sa posebnim potkategorijama. Još veća transgresija je napravljena u Notification centru koji je spojen sa Quick Settings trakom u jedan vrlo neprivlačan i prenatrpan paket, a s čime zaista nikako nismo bili oduševljeni. Naravno, Qslide aplikacije su i ovdje bile prisutne, te samo pozdravljamo opciju otvaranja određene aplikacije preko neke druge, već aktivne – ali podrška za ovaj sistem je bila vrlo ograničena, tako da ne trebate očekivati stacking kakav imate na dekstop operativnim sistemima.

1/1

Da sve ne ispadne loše, spomenut ćemo kameru i bateriju. Iako je pitanje kamere u tabletima postalo suvišno za diskusiju, kamera u G Pad-u je iznenađujuće solidna. U pitanju je samo generička kamera od 5 megapiksela sa dodatkom HDR-a i još poneke opcije, ali G Pad 8.3 pravi bolje fotografije od, na primjer, Nexusa 7, kod kojeg je primjetna velika količina šuma na slici. Sa druge strane, daleko je to od fotografija sa iPad Mini uređaja koji nudi savršeni balans čak i u najslabijem iCamera izdanju, ali ako vam je to važna karakteristika, G Pad je bolji izbor od ostatka Android ekipe. 

Što se baterije tiče, ona će biti sasvim dovoljna da se preživi i do dva dana umjerenog korištenja, a ako ćete iskoristiti svu moć jakog hardverskog sklopa, očekujte između 7 i 8 sati vrhunske zabave prije nego vam nestane elektronskog soka. Konačno, treba naglasiti i jako glasne zvučnike. Zvuk koji dolazi iz njih bi mogao biti bolji i čistiji, ali je zato stepen glasnoće na vrlo zavidnoj visini.

Usljed svega rečenog, LG Pad 8.3 je zaista teško klasificirati kao (ne)uspješnog izazivača. Iako određene segmente poput dizajna uređaja i njegovog ekrana naprosto ne možemo ne pohvaliti, pomalo nakrcana modifikacija Androida nas je odbila od savršenog prijema. Međutim, ako imate živaca i volje da isprobate i da aktivno koristite sve dodatne opcije koje je LG zamislio u ovom tabletu, imat ćete mnogo toga za opravdati u inače povisokoj cijeni. Za sve ostale, ako baš morate imati LG G Pad 8.3, sačekajte oficijelni dolazak Google Play izdanja ovog tableta – vjerujemo da bi upravo ta kombinacija mogla otkriti koliko je zapravo G Pad 8.3 fenomenalan uređaj. 

649,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
Odličan ekran, performanse, dizajn, SD slot

MINUS
Daleko od čistog Androida, bloatware

SPECIFIKACIJE:
8,3“ IPS LCD, 1200x 1920, 273 ppi; Qualcomm Snapdragon 600 SoC, 4 x Krait 300 @ 1,7 Ghz; Adreno 320 GPU; 2 GB RAM, 16 GB, SD slot; WiFi 802.11 a/b/g/n, WiFi Hotspot; WiFi Direct, DLNA, Bluetooth 4.0; Akcelerometar, žiroskop, kompas; Kamera: zadnja 5 MP, prednja 1,3 MP, autofokus, stabilizacija slike, HDR; Android 4.2.2 Jelly Bean, LG interfejs sa Qslide aplikacijama; Baterija: 4600 mAh; 216.8 x 126.5 x 8.3 mm, 338g;