Krenimo od softverske strane priče, odnosno od spomenutog projekta Kodi. Radi se o open source projektu media player ili media center softvera koji je prvobitno nosio ime XBMC, ali je danas poznat pod imenom Kodi. Sasvim sigurno se radi o najboljem open source softveru ovog tipa, a ni u komercijalnim vodama nema mnogo konkurencije, osim u vidu hardverskih rješenja kao što su Apple TV ili Google Chromecast. Kodi ima neke prednosti nad njima, a prije svega tu je sloboda korištenja – ovaj softver možete koristiti baš kako vi želite, jer su mu mogućnosti podešavanja ogromne.

Međutim, tu softverska strana priče nije gotova, obzirom da treba napomenuti da Kodi ima mnogo takozvanih fork-ova, odnosno projekata koji su nastali na njegovoj osnovi. Jedan od poznatijih je Plex, koji se sastoji od serverske i klijentske komponente. Međutim, za nas u ovom trenutku je važniji projekat OpenELEC. Radi se o Linux distribuciji koja je posvećena samo jednom cilju – što lakšem pokretanju Kodija. Ovakvih open source projekata ima još, ali je OpenELEC vjerovatno najbolji.

Vjerovatno shvatate u kom pravcu ide naša priča. WeTec uređaj koji testiramo opremljen je baš OpenELEC distribucijom, pa pruža čisto Kodi iskustvo bez petljanja sa hardverom. Jednostavno, WeTek OpenELEC spojite na TV i odmah možete početi uživati u multimediji.

WeTek OpenELEC je specijalna verzija drugog WeTek uređaja koji se jednostavno naziva Player. Razlika je u tome što Player pokreće Android operativni sistem, što ima svojih prednosti i mana. Prednost je svakako fleksibilnost i obilje Android softvera, a najveći problem je ograničena snaga hardvera WeTek Playera. Zbog toga je treći uređaja WeTeka, po imenu Core, trenutno najpopularniji njihov uređaj. Međutim, WeTek OpenELEC nema problema sa performansama, pošto pokreće samo jedan softver - Kodi. Kombinacija WeTek Playera i OpenELEC-a zapravo predstavlja limited edition uređaj, pa je i sa te strane poželjan.

1/1

WeTek OpenELEC je mala crna kutija koja podsjeća na wireless router bez antena. Na prednjoj strani su samo diskretne LED diode, dok se sa njegove desne strane nalaze USB i microSD portovi. Na zadnjoj strani najviše pažnje privlače dva antenska priključka, pošto se Player verzija ovog uređaja može koristiti i kao satelitski DVB prijemnik. OpenELEC verzija nema softversku podršku za DVB-S. U svakom slučaju, satelitski prijem TV programa je u vrijeme lako dostupnog brzog Interneta vrlo rijedak izbor korisnika.

Spisak konektora na zadnjoj strani nastavljaju dva USB porta, kompozitni video izlaz, Ethernet port, HDMI, optički audio izlaz, servisni serijski port, te konektor za strujni adapter. Za komunikaciju se koriste Bluetooth 4 i WiFi "n", dok je hardverska osnova ARM čip sa dvije jezgre, jedan gigabajt memorije i četiri gigabajta flash memorije.

Ako vas interesuje kako sve ovo radi, možete i sami probati. Jednostavno instalirajte Kodi na bilo koji kompjuter i na bilo koji operativni sistem, pa počnite sređivati svoju multimedijalnu kolekciju. WeTek OpenELEC je u prednosti kada se radi o bešumnom radu i gotovo instantnom uključivanja. Tu je i vrlo udobni daljinski upravljač koji prepoznaje pokrete, pa njime možete upravljati i pokazivačem miša.

Tokom našeg testa imali smo problema sa samo jednim vrlo zahtjevnim 1080p videom, te bi za napredne korisnike naglasili nemogućnost dekodiranja DTS HD i Dolby True HD zvuka. S obzirom da vam za ovo treba ozbiljan zvučni hardver, a ako njega imate onda ćete kupiti i mnogo skuplji uređaj za reprodukciju multimedije, ovo i nije ozbiljna zamjerka.

Ono što svakako moramo naglasiti je konfigurabilnost Kodija kao platforme, te mogućnost WeTeka da dođe do multimedije na gotovo svaki mogući način – putem mreže, USB-a ili memorijskih kartica. A, tu je i ogroman broj pluginova za Kodi koji donose streaming multimedije, što danas polako postaje dominantan način za uživanje u videu i muzici.

Cijena: 179,0 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
Kodi, daljinski pravljač, reprodukcija multimedije sa mnoštva medija

MINUS
DTS HD i Dolby True HD audio nije podržan

SPECIFIKACIJE:
CPU: AMLogic AML-872 MX 1,5 GHz Dual Core; GPU: Mali MP400 Dual Core; RAM: 1GB DDR3; Flash: 4GB NAND; DVB-S2 (satellite); 802.11n; Bluetooth: 4.0; Fast Ethernet; MicroSD: 1x; USB 2.0: 3; SPDIF optical; kompozitni video izlaz; HDMI; Daljinski upravljač.