Cijenu odštampane stranice smo spomenuli u uvodu iz prostog razloga – to je glavna karakteristika ovog štampača. Radi se još jednom štampaču koji koristi Epsonovu Ink Tank tehnologiju, koja potpuno izbacuje standardne kertridže sa tintom iz upotrebe. Tintu sa jednostavno sipa direktno u štampač, što je značajno jeftinije.

Štampač se isporučuje se velikom količinom tinte, sa kojom je moguće odštampati 11.000 crno-bijelih stranica, odnosno 6.500 stranica u boju. Kada inicijalnu tinu potrošite, dodatna košta po malo manje od 19 KM za svaku od tri boje i 40 KM za crnu, što će biti dovoljno za daljih 6.500 stranica. Uz malo računice sa ovim podacima dolazi se do zaključka da je ekonomičnost ovog uređaja na visokom nivou.

Korištenje tinte bez kertridža je dakle mnogo jeftinije, ali je punjenje štampača nešto komplikovanije. Srećom uputstva su dovoljno jasna, pa uz malo pažnje i prakse sve traje petnaestak minuta. Prvi put preporučujemo korištenje rukavica, ali kasnija punjenja mogu proći i bez njih.

L655 klasični je MFC za kućne i manje poslovne korisnike, te uz Ethernet i USB konekciju korisnicima nudi i WiFi. Pored štampanja, korisnici mogu skenirati, kopirati i slati faksove, i to samostalno ili uz pomoć kompjutera. Naravno, tu je i mobilna aplikacija za Android i iOS mobilne operativne sisteme, koja unosi dašak svježine u standardne karakteristike multifunkcionalnih štampača. Pored štampe sa lokalne mreže, podržano je cloud štampanje, pa možete nešto odštampati i dok ste izvan kancelarijskog prostora.

1/1

Izdvojimo mogućnost dvostranog štampanja koja se rijetko sreće u ovoj cjenovnoj kategoriji. LCD ekran, te priličan broj tipki značajno olakšava korištenje uređaja, posebno u poslovnim okruženjima u kojima korisnici obično nemaju mnogo strpljenja za učenje rada sa štampačem.

Gornja ulazna ladica ili ADF ima kapacitet od 30 listova, dok je kapacitet ladice za prazni papir 150 listova. Brzina štampe na našem testu iznosila je oko 4 kombinovane stranice u minuti, što je dobar rezultat u ovoj cjenovnoj klasi.

Na kraju, kvalitet štampe je za jedan poslovni štampač sasvim dobar, a nije isključeno ni povremeno štampanje fotografija. Za najbolje rezultate poželjno je koristiti poseban foto papir, ali to ipak nije prvenstvena namjena ovog štampača, već je to štampanje sa što manjim troškovima po stranici. A to mu po svemu viđenom sasvim dobro polazi za rukom.

Cijene dodatne tinte:
Black, 6000 str., 140ml: 40,95 KM
Cyan, 6500 str., 70 ml: 18,72 KM
Magenta, 6500 str., 70 ml: 18,72 KM
Yellow, 6500 str., 70 ml: 18,72 KM

 

 

 

Cijena: 815,49 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
cijena tinte, LCD ekran, WiFi

MINUS
kapacitet ulazne ladice za papir

SPECIFIKACIJE:
Multifunkcijski uređaj: štampanje, skeniranje, kopiranje, faksiranje; Piezo electric glava štampača; Epson Ink Tank System; Rezolucija štampanja: 4.800 x 1.200 dpi; Rezolucija skeniranja: 1.200 dpi x 2.400 dpi; Formati papira: A4, A5, A6, B5, Letter, 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, Legal; Ulazna ladica za papir: 150 listova; ADF: 30 listova; Izlazna ladica za papir: 30 listova; Izlazna ladica za papir: 30 listova; Mono LCD ekran, 2 linije teksta; USB, WiFi, Ethernet, Epson Connect, Apple AirPrint, Google Cloud Print.