Microsoftovi Surface uređaji prilično su popularni, što potvrđuje i trenutna popularnost 2-u-1 ili hibridnih laptopa, odnosno tableta. Većina ovih uređaja pokušava da bude originalna kako bi privukli pažnju kupaca, ali postoje i suprotni primjeri. Takav je Lenovo MIIX 700, koji po većini svojih karakteristika liči na Microsoft Surface 3 i 4 uređaje.

Glavna karta na koju igra Lenovo je cijena uređaja, jer je ona u startu niža od cijene slično opremljenih Microsoft Surface uređaja. Kažemo "u startu", jer pored niže cijene Lenovo u osnovnom paketu nudi tastaturu i olovku, što se kod Microsofta kupuje posebno. Dakle, sa cjenovne tačke gledišta Lenovo ima vrlo zanimljiv proizvod.

Dimenzije i izgled uređaja su maksimalno slični Surface uređajima, ali postoje i neke razlike. Na primjer, stalak koristi mehanizam sličan drugom Microsoft proizvodu - Surface Book laptopu i njegovom mehanizmu ekrana. Radi se tehnologiji koja podsjeća na narukvicu ručnog sata, koja u slučaju testnog Lenova predstavlja dobro rješenje koje čvrsto drži uređaj u položaju u kojem ga postavite. To čak važi i za rad na koljenima. Maksimalno otvaranja stalka iznosi nekih 150 stepeni, što je pogodno za korištenje olovke.

12-inčni ekran ima istu rezoluciju kao i Surface 3, dakle nešto manju od aktuelnog Surface modela, ali je na ovoj ekranskoj dijagonali 2160x1440 piksela sasvim dovoljno za vrhunski oštru sliku. I ostale karakteristike ekrana su na visokom nivou, pa je i po ovom pitanju Lenovo sasvim konkurentan Microsoft proizvodima.

Hardver našeg testnog modela je baziran na m3 Intel procesoru, a u ponudi su još i m5 i m7 procesori. Core "m" procesori su novost u proizvodnom programu Intela. Radi se o procesorima Broadwell i SkyLake arhitekture čija je glavna karakteristika mala potrošnja energije, pa im nije potreban aktivni hladnjak. Za razliku od Atom procesora, performanse se sasvim dobre, pa su ovi čipovi idealni za uređaje kakav je MIIX 700. Tokom našeg testa m3 se ponašao jako dobro, te bez posezanja za zahtjevnim aplikacijama tipa PhotoShop nismo osjetili potrebu za većom snagom. Core m3 6Y30 je dual-core procesor sa HT-om frekvencije 900 koja u Turbo režimu dostiže 2,2 GHz.

1/1

Test baterije sa HD reprodukcijom i maksimalnim osvjetljenjem ekrana dao je rezultat od 5 sati i 25 minuta. Uz malo štednje i smanjivanje osvjetljenja ekrana moguće je dostići i 8 sata rada, što je standard za ovu klasu uređaja.

Četiri 4 gigabajta memorije i SSD kapaciteta 128 GB su očekivani, uz napomenu da je SSD disk u M.2 formatu, te je posebno brz u čitanju podataka. Spomenimo još i dva USB porta, od kojih je jedan u 2.0 verziji i služi za spajanje punjača, što baš i nije standardno rješenje. MIIX 700 posjeduje obje kamere, a jedna i druga imaju rezoluciju od 5 megapiksela. MicroSD slot se nalazi ispod ekranskog stalka, a postoje i modeli sa 4G modemom.

Tastatura se odvaja od tableta, a mehanizam je baziran na magnetima. Ovakvo rješenja nam se dopalo jer je vrlo jednostavno za korištenje. Tastatura služi i kao zaštita ekrana prilikom transporta, a vještačka koža na donjoj strani je prilično elegantan dodataka. Na kraju, ono najvažnije je da je tastatura jako dobra, te da bez problema može poslužiti i za unošenje dužih tekstova. Touchpad je dovoljno dobar da se može ozbiljno raditi i bez vanjskog miša, posebno u kombinaciji sa ekranom osjetljivim na dodir za neke operacije.

Lenovo olovku koji isporučuje uz MIIX 700 naziva Active Pen, a radi se o brendiranoj Wacom Active ES olovci. To znači da je ovo olovka prvenstveno za pisanje, odnosno prepoznavanje rukopisa i hvatanje bilješki, a ne za precizno crtanje. Lenovo uz olovku isporučuje i nosač koji se postavlja u USB drajv, što je estetski zanimljivo rješenje, ali ne i kada je transportovanje uređaja u torbi u pitanju. Bolje rješenje bi bilo smještanje olovke u unutrašnjost kućišta uređaja. Baterija se napaja jednom baterijom formata četiri A (AAAA).

MIIX 700 pokreće Windows 10, uz priličan broj Lenovo aplikacija. Neke od njih su korisne, poput aplikacije WriteIT koja podržava olovku, ali neke i smetaju, a tu se posebno ističe McAffe Live Safe skup aplikacija. Ipak, zahvaljujući brzom SSD disku, performanse Windowsa su odlične.

Kada sumiramo sve rečeno, Lenovo MIIX 700 zaista jako podsjeća na Surface 3 i 4 uređaje, ali ipak nudi i neka svoja rješenja. Povoljnija cijena mu je najvažniji adut, pa će biti izbor svima onima kojima prioritet nije Microsoft hardver.

Cijena: 1.999,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena u odnosnu na Surface, tastatura, kvalitet izrade

MINUS
nosač olovke, punjač se spaja preko USB porta

SPECIFIKACIJE:
Intel Core m3 mobilni procesor 6Y30 (900 MHz, 4MB, Turbo: 2,2 GHz), dual-core, HT; 12,0" IPS LED ekran, 2160x1440, 3:2; 4GB DDR3L RAM; SSD 128 GB; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; 1x USB 3.0; 1x USB 2.0; Micro HDMI; micro SD; Audio I/O; Glavna kamera: 5MP, autofocus, blic; Prednja kamera: 5MP; Microsoft Windows 10 Home; 292 x 8.95 x 210 mm; Težina: 780g (bez tastature), tastatura: 330g.