Punog imena Toshiba Encore WT8-A-102, novi tablet iz Toshibe se na prvi pogled ne ističe ničim posebnim. Zapakovan u standardnoj crnoj kutiji, Encore stiže bez ikakve dodatne opreme – tu su tek adapter za napajanje i USB-microUSB kabl. Sam dizajn tableta je oličenje pomalo monotonog klasičnog izgleda – ekran dijagonale 8 inča je uokviren crnim okvirom sa tankim sivim obrubom, te sa prednje strane ukrašen tek Toshiba logotipom i malenom Windows tipkom na sredini donjeg dijela okvira.

Sa stražnje strane, tu je sivi plastični poklopac sa kockastom reljefnom teksturom koja nudi solidan grip, pa je tablet prilikom korištenja moguće držati i jednom rukom, bez straha da će vam ispasti. Naravno, tome doprinosi i relativno mala težina, koja se zaustavila nekoliko desetaka grama ispod cifre od 500 i iznosi 445g. No, uprkos tome, moramo napomenuti kako je okvir sa lijeve i desne strane uređaja (dok je isti u vertikalnom položaju) nešto tanji od gornjeg i donjeg, pa ćete palcem sa vremena na vrijeme vjerovatno slučajno aktivirati neki link ili ikonicu na ekranu.

Od eksternih tipki i portova, Toshiba je kupcima svog Encorea ponudila tek one osnovne – sa desne bočne strane tu su tipka za uključivanje i isključivanje, odnosno otključavanje i zaključavanje uređaja, dok se ispod nje smjestila rocker tipka za kontrolu glasnoće zvuka. Sa lijeve strane ćete pronaći čitač memorijskih kartica, sa donje dva otvora za zvučnike (zvuk je standardne kvalitete kakvu smo i očekivali na uređaju u ovom cjenovnom rangu), dok su na gornjoj ivici po jedan 3,5mm audio, microUSB i microHDMI port. Dakle, kao što smo već rekli, tu su tek oni osnovni, pa će recimo za priključivanje eksterne tastature i miša biti neophodno pri ruci imati i neki USB hub (ako već nemate Bluetooth kompatibilnu tastaturu i miš), odnosno dodatni HDMI-microHDMI kabl ukoliko Encore poželite povezati sa svojim televizorom ili monitorom.

Ostatak hardverskih specifikacija uključuje Intelov Atom Z3740 CPU i 2GB radne memorije, koji se brinu za tečan rad i sa nekoliko istovremeno pokrenutih aplikacija. No, problem sa hardverom bi mogao nastati kada shvatite da od 32GB memorije za pohranu podataka na raspolaganju imate tek nekih 10-ak gigabajta. Što je, istina, moguće proširiti memorijskim karticama, ali još uvijek smatramo da je cijela situacija sa potrošnjom diskovnog prostora od strane Windowsa pomalo neozbiljna.

I tu dolazimo do softvera: pored već spomenutog Windows 8.1 operativnog sistema, iz Toshibe nisu pretjerivali sa instalacijom dodatnih i nepotrebnih programa, a za svaku pohvalu je i uključivanje Office Home & Student 2013 licence u cijenu njihovog novog tableta. Samo iskustvo korištenja će biti dobro poznato svakome ko se do sada susreo sa Windows 8 operativnim sistemom – drugim riječima, tu su brojne ideje i rješenja koja zvuče dobro u teoriji, dok biste u praksi mogli imati problema sa realizacijom nekih od njih i navikavanjem na Microsoftovu viziju korisničkog interfejsa. Naravno, obzirom da je riječ o punokrvnim Windowsima, a ne njihovoj slabijoj RT verziji, u obzir trebate uzeti da ćete sa Encoreom dobiti i punokrvni PC sa podrškom za instalaciju skoro svih zamislivih programa i aplikacija.

1/1

Tokom testiranja, tablet smo ponajviše koristili za surfanje Netom i čitanje dužih tekstova koje je puno ljepše pročitati iz fotelje nego iz radne stolice dok vam je pogled priljubljen uz monitor. Iako je iskustvo korištenja uglavnom ugodno, više puta nam se desilo da se, umjesto da otvorenu i zumiranu web stranicu samo pomjerimo u desnu stranu, slučajno prebacimo na neku od drugih otvorenih aplikacija, zahvaljujući Microsoftovoj touch alternativi dobrom starom alt-tabu -swipe sa lijeve ivice ekrana ka desno. 

No, vratimo se pozitivnim utiscima – bilo da na Encoreu nešto čitate, surfate netom ili igrate neku od igara sa Windows Storea (naš favorit je ovaj put bio predivni i prezabavni Rayman Jungle Run), u prikazanoj slici neće biti problem uživati. Naime, ekran je sasvim solidan i nudi rezoluciju od 1280x800 piksela, kao i dobre uglove gledanja i prikaz boja. Što se tiče integrisanih kamera, moramo priznati kako nas nisu razočarale, ali ni iznenadile – riječ je o standardno kvalitetnim kamerama sa kojima će vam za iole bolje rezultate biti neophodno dosta dnevnog svjetla.

Na kraju, ostaje nam još i da spomenemo bateriju, koja je uspijevala izdržati i do dva dana manje aktivnog korištenja tableta - čitanje tekstova, surfanje Netom i povremeno gledanje YouTube videa, uz poneki odigrani nivo Rayman Jungle Runa. Nešto aktivnije i češće korištenje će zahtijevati svakodnevno punjenje baterije.

Ukratko – ukoliko ste u potrazi za tabletom, a Android i iOS uređaji vam djeluju donekle ograničeno, možda su upravo punokrvni Windowsi 8.1 na dijagonali od 8 inča rješenje za vas. 

751,60 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
Punokrvni Windows 8.1, Office Home & Student 2013 uključen u cijenu;

MINUS
Dizajn;

SPECIFIKACIJE:
Intel Atom Z3740 dual-core CPU @ 1,33GHz; 2GB RAM; 32GB memorije za pohranu podataka (iskoristivo otprilike 10GB); 8-inčni WXGA LED ekran, rezolucija: 1280x800 piksela; Bluetooth & WiFi 802.11 a/b/g/n podrška; GPS senzor, dvije web kamere (8.0MP i 2.0MP); Portovi: 3,5mm audio, micro-USB 2.0, micro-HDMI, čitač micro-SD memorijskih kartica; Dimenzije: 213x135,9x10,68mm, težina: 0,445kg; Windows 8.1 (32-bit).a