Pomalo oštrih linija i robusnog izgleda kojim dominira crna boja, IdeaPad Y510p krasi poklopac od brušenog aluminija na kojem ćete primijetiti tek dva malena izbočenja odlično uklopljena u ostatak dizajna, te Lenovo logotip u gornjem lijevom uglu poklopca. A nakon što laptop otvorite, dočekaće vas još jedno iznenađenje – sve tipke na crnoj island tastaturi krasi crvena plastika sa strana, koja će se u pravom svjetlu pokazati tek kada laptop uključite i primijetite crveno pozadinsko osvjetljenje na tastaturi.

Tastatura je vrlo ugodna i za duga kucanja. Osim toga, zahvaljujući kvalitetnom pozadinskom osvjetljenju, na IdeaPadu Y510p ćete bez problema tipkati i u mraku. Pozadinsko osvjetljenje dostupno je u dva nivoa jačine, koja podešavate Fn+Space kombinacijom tipki na tastaturi. Tipke Enter i Backspace su nešto uže nego smo navikli, dok su kursorske strelice svoje mjesto našle odmah između glavne i numeričke sekcije tastature, bez imalo praznog prostora. 

Iznad lijevog i desnog ugla tastature smješteni su dobro dizajnirani JBL zvučnici, sposobni ponuditi prilično kvalitetan i čist zvuk, bilo da igrate neku od igara, gledate film, seriju ili slušate muziku. Ispod zvučnika ćete pronaći prilično dobar touchpad. Nisu nam se dopale tipke integrisane u njegovu površinu – i to jer djeluju za par milimetara “ulegnuto” u odnosu na ostatak površine naslona za dlanove. A kada smo već kod naslona za dlanove, vrijedi istaći kako je i on izveden u crnom brušenom aluminiju, pa će uvijek biti ugodan za nasloniti ruke dok odmarate od kucanja.

No, vratimo se na trenutak spomenutoj robusnosti dizajna – sa dimenzijama od 387x259x16mm i težinom od 2,7kg – riječ je o relativno velikom laptopu kojeg bismo preporučili prije svega kao desktop alternativu. Što je preporuka koja će vam posebno biti jasna kada shvatite koje se sve hardverske komponente kriju u kućištu IdeaPada Y510p.

Prije svega, tu je novi Intelov Haswell Core i7-4700MQ procesor frekvencije 2,4GHz, kao i pozamašnih 8GB RAM-a, dok će trojstvo glavnih hardverskih komponenti zaokružiti jako dobri GeForce GT 755M GPU. Zahvaljujući svemu tome, IdeaPad Y510p je bez ikakvih problema odradio svaki zadatak kojeg smo pred njega postavili, od svakodnevnog korištenja za klasične uredske poslove, pa do reprodukcije HD video sadržaja i igranja novijih igara.

1/1

Ostatak hardverskih specifikacija uključuje standardnu postavu portova - dva USB 3.0, te po jedan USB 2.0, VGA, Ethernet i HDMI port. Tu je i dodatna oprema - čitač memorijskih kartica i DVD multi-drive. A prije nego se posvetimo iskustvu korištenja, vrijedi napomenuti kako je DVD multi-drive na novom IdeaPadu moguće lako zamijeniti sa nekim drugim komponentama – zahvaljujući smještanju u tzv. Ultrabay slot, optički drive je moguće zamijeniti oficijelnim Lenovo dodacima u vidu druge grafičke kartice (dostupan je model laptopa sa dvije GeForce GT 750M kartice u SLI konfiguraciji) ili dodatnog diska za pohranu podataka. Što se tiče diska u testnom modelu, riječ je o SSHD hibridu kapaciteta jednog terabajta.

Tokom testa, Y510p se tako pokazao kao i više nego dostojan Bioshock: Infinitea, kojeg je vrtio na Full HD rezoluciji i sa svim detaljima na maksimalnim postavkama u tečnih 30 sličica u sekundi. Samim tim, možete više-manje biti uvjereni kako će na njemu bez većih problema raditi i brojne druge igre zasnovane na Unreal Engineu treće generacije.

Naravno, tokom igranja ili obavljanja drugih hardverski zahtjevnijih zadataka, IdeaPad Y510p se prilično grijao, ali je toplota prilično uspješno odvođena putem velikog proreza na lijevoj strani laptopa.

Test baterije je pokazao 2 sata i 37 minuta, što je obzirom na snažan hardver, solidan rezultat. Ipak, obratite pažnju da će ovo vrijeme biti kraće ako koristite grafički intenzivne aplikacije.

Ovakvu hardversku specifikaciju odlično zaokružuje ekran FullHD (1920x1080) rezolucije, pa ovaj laptop gotovo nikada nećete spajati na eksterni monitor. Uglovi gledanja bi mogli biti bolji, ali obilje prostora na desktopu nadoknađuje sve eventualne zamjerke.

Obzirom da smo testni model novog IdeaPada dobili bez instaliranog operativnog sistema, prilikom eventualne kupovine svakako u razmatranje uzmite i cijenu operativnog sistema kojeg ćete na njega kasnije instalirati. A naša preporuka je da o kupovini IdeaPada Y510p svakako razmislite. Pogotovo ukoliko ste u potrazi za hardverski izuzetno snažnim laptopom na kojem ćete bez većih problema moći obavljati kako druge poslove, tako i pokretati novije igre sa prihvatljivim nivoom detalja i framerateom. 

1.999,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
Vrhunski hardver, pozadinsko osvjetljenje na tastaturi;

MINUS
Bez operativnog sistema

SPECIFIKACIJE:
Intel i7-4700MQ 2,40GHz; 8GB RAM; GeForce GT 755M; 15,6-inčni Full HD LED ekran; 1TB + 8GB SSHD; DVD multi-drive; Portovi: USB 3.0 x2, USB 2.0, HDMI, VGA, Ethernet; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; WiFi & Bluetooth podrška.