LC-Power Titus_X je kućište iz donjeg dijela srednjeg segmenta tržišta, a moguće ga je pronaći i pod imenom PRO-917B. Radi se ATX kućištu kojeg je proizvođač namijenio igračima, i to onima kojima je izgled važniji od protoka vazduha. To napominjemo zato što na ovom kućištu nećete pronaći posebne termalne zone. Ipak, obzirom na cijenu, takva situacija je i realna.

Titus_X je mid-tower kućište, mada mu je visina nešto manja od standarda. Isto važi za težina, koja je sa manje od 7 kilograma ispod prosjeka. To je postignuto korištenjem nešto tanjeg lima, ali to ne utiče na čvrstoću kućišta sa kojom smo generalno zadovoljni.

U dobre strane ovog kućišta svakako spadaju četiri USB porta na gornjoj prednjoj strani, od kojih su dva u 3.0 varijanti. Tu je još i eSATA, te konektori zvučne kartice. Bočna strana je djelom izrađena od akrilnih materijala, pa je providna, ali dublji pogled u unutrašnjost donekle zaklanja bočni ventilator. On ubacuje zrak u kućište, kao i prednji ventilator. Zbog toga za veća i dugotrajnija opterećenja ili overclockiranje savjetujemo obaveznu ugradnju dodatnih ventilatora koji bi izbacivali vrući zrak izvan kućišta. Na raspolaganju su dvije pozicije, jedna na zadnjoj strani, a druga na dnu kućišta.  Napojna jedinica postavlja se na dnu kućišta, pa i ovde treba voditi računa o cirkulaciji zraka, odnosno pravilnom okretanju ventilatora napojne jedinice.

1/1

U kućištu je sasvim dovoljno prostora i za najveće matične ploče, a maksimalna visina procesorskog hladnjaka je 165 milimetara. Problem u slučaju jako dugačkih grafičkih kartica moguće je riješiti vađenjem kaveza za 2,5 i 3,5 inčne diskove, pri čemu je glavni kavez za diskove i dalje na raspolaganju.

Finalna obrada unutrašnjosti kućišta je dobra, bez oštrih dijelova, a hard diskovi i optički uređaji se ugrađuju bez korištenja alata. Što se upravljanja kablovima tiče, moraćete se malo potruditi, ali na kraju možete dobiti vrlo uredno kućište kojem kablovi ne ometaju protok vazduha.

Generalna ocjena je prilično dobra, jer se za prihvatljivu sumu novca dobiva prilično atraktivno kućište solidnih osobina.

Na kraju, spomenimo još i napojnu jedinicu oznake LC6550 iste kompanije koju smo koristili za potrebe testa. Radi se napojnoj jedinici maksimalne peak izlazne snage od 550w koja nosi bronzani 80 Plus certifikat.

 

Cijena: 127,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
USB portovi na prednjoj strani, povoljna cijena

MINUS
protok vazduha za veća opterećenja treba poboljšati dodatnim ventilatorima

SPECIFIKACIJE:
ATX, mid-tower; 4x 3,5“; 3x 5,25“; 3x 2,5“; 2x USB 2.0; 2x USB 3.0; 1x eSATA; 1x HD Audio/AC97; Ventilatori: 1x 120mm (prednji), 1x 190mm (bočni); Mjesta za ventilatore: 2x 120mm (zadnji i donja strana); PCI slotovi: 7; Maks. Visina CPU hladnjaka: 165mm; Maks. dužina grafičke kartice: 295mm (410mm bez kaveza za HDD); Dimenzije: 470x200x490 mm.