NetGearReadyNAS 104 spada u ulaznu kategoriju malih Network AttachedStorage ili NAS uređaja. Ciljna publika su kućni korisnici i manji poslovni korisnici, mada neke osobine ovog uređaja mogu zadovoljiti i nešto zahtjevnije korisnike. Na primjer, tu je iSCSI podrška, te dva Gigabitna Ethernet porta sa loadbalancing funkcijama.

NAS-ovi su danas prilično popularna kategorija uređaja, obzirom da sve više i više kuća posjeduje dva, tri ili više digitalnih uređaja, pa je centralizacija podataka prilično zgodno rješenje. A malena i tiha kutija sa dva ili više hard diskova koju možete smjestiti na neko skrovito mjesto nudi baš to.

Kućište uređaja je metalno, sa prilično velikim ventilatorom na zadnjoj strani. Za razliku od modela sa dvije ladice za diskove, ReadyNAS 104 je skoro nečujan, pa samo treba obratiti pažnju na nabavku što tiših diskova. Naš testni model nije imao diskove, ali postoji i opcija kupovine uređaja sa diskovima. Što se ugradnje diskova tiče, to je operacija koja teško da može biti jednostavnija, a obavlja se bez bilo kakvog alata. Sva četiri mjesta za diskove podržavaju zamjenu diskova dok uređaj radi.

Konfiguracija uređaja se obavlja putem web interfejsa, koji zaslužuje odlične ocjene pošto su korištene nove web tehnologije, pa nema čekanja na osvježavanje kompletne stranice. Napomenimo samo da inicijalna konfiguracija novih diskova može potrajati jako dugo, pa se pripremite na čekanje koje može potrajati i duže od 24 sata. To je zato što ReadyNAS koristi NetGear tehnologiju X-RAID koja mijenja klasične RAID konfiguracije. Ova tehnologija omogućava automatsko proširivanje prostora za pohranu podataka, ali je moguće koristiti i klasična RAID polja ako želite više ručne kontrole.

Web interfejs je ne samo lijep, nego i vrlo funkcionalan, pa je kreiranje LUN-ova i share-ova sa SMB, AFP, DLNA i ostalim protokolima prilično jednostavno. Svaki ok kreiranih share-ova se može zaštiti backup-om koji pravi snapshot-ove svaki sat, dnevno, sedmično ili se može obavljati ručno. Na prednjoj strani uređaja je i tipka koja automatski pokreće kreiranje podešenog backup-a.

1/1

ReadyNAS 100 posjeduje sasvim dovoljno mogućnosti za standardne potrebe, ali ako trebate nešto više, na raspolaganju je i neka vrsta prodavnice aplikacija. Svi dodaci su besplatni, a ima i nekih prilično interesantnih, poput OwnCloudopensource softvera za kreiranje privatnih cloud rješenja, WordPress-a ili VPN servera.

Uređaj posjeduje i sopstveno antivirusno rješenje, a tu je i ReadyCLOUD, kako kaže NetGear – alternativa za Google Drive i Dropboxservise. Radi se o sasvim solidnoj implementaciji privatnog cloud-a koja posjeduje i mobilne aplikacije za Android i Apple iOS.

Što se performansi tiče, to je jedina karakteristika po kojoj se vidi prava kategorija kojoj ovaj uređaj pripada. Na testu pisanja jednog velikog fajla postigli smo 41,2 MBps, dok se čitanje obavljalo brzinom od 59,6 MBps. Što se pak tiče velikog broja manjih fajlova, performanse su iznosile 28,5 za čitanje i 16,4 MBps.

Iako nikako nije brzinski šampion, NetGearReadyNAS 104 se svim ostalim karakteristikama prilično ističe od konkurencije iste kategorije. Ako vam treba mnogo diskovnog prostora bez velikog broja mrežnih klijenata, ovo je jako dobra ponuda.

Cijena: 699,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cloud podrška, dobar interfejs, tih, iSCSI

MINUS
dug period kreiranja RAID polja, prosječne performanse ne prate ostale karakteristike uređaja

SPECIFIKACIJE:
4x 3,5/2,5 inčne SATA HDD ladice; hotswap; do 24TB (4 x 6TB HDD); 2x Gigabit Ethernet; 2x USB 3.0; 1x USB 2.0; 1x eSATA; CPU: 1,2GHz dual coreMarvell Armada 370; RAM: 512 MB; 223 x 134 x 205 milimetara.