Ideja kreiranja “pametnog” TV-a svakako nije nova. Google je već imao jedan pokušaj, postoje i drugi slični uređaji, a i proizvođači televizora pokušavaju da naprave smart TV-ove. Međutim, ovu ideju nije lako realizovati, što se lijepo vidi baš po smart TV-ovima. Iako su smart karakteristike televizora preuzele ulogu glavnog prodajnog argumenta od 3D funkcija televizora, implementacija ovih mogućnosti je još uvijek vrlo nezgrapna. Ako ste ikada koristili neki TV sa smart mogućnostima i sami ste iskusili probleme poput sporog interfejsa, ograničene podrške za video formate i web video servise, te prilično ograničeno surfanje Internetom.

Ideju pametnog gledanja TV-a su pokušali realizovati i neki drugi proizvođači hardvera. Prije svih tu je Apple koji ima uređaj pod imenom Apple TV, ali vezanost za Apple ekosistem je najveća prepreka masovnijem korištenju ovog uređaja. Jedno od najboljih rješenja je Roku serija uređaja, koji su prilično popularni na tržištu SAD.

Google je već pokušavao da uradi nešto na ovom planu, ali je Google TV razvijen u saradnji sa Logitechom doživio neslavan kraj. I tako dolazimo do Google Chromecasta, najnovijeg pokušaja pokoravanja TV svijeta.

Chromecast je kombinacija Androida i Chrome browsera koju pokreće Marwell SoC (System on a Chip), uz još nešto neophodnog hardvera. Najjači adut Chromecasta je svakako njegova cijena, jer 35 američkih dolara pretvara ovaj uređaj u savršenog kandidata za impulsnu kupovinu, pošto se nećete mnogo ljutiti ako uređaj i ne radi savršeno jer na njega niste potrošili mnogo novca. Nemojte nas pogrešno shvatiti, Chromecast već sada radi prilično dobro iako je većina softvera potrebnog za njegov rad u beta fazi testiranja.

Hardver i konfiguracija

Drugi jak argument na strani Chromecasta je jednostavnost, kako samog uređaja tako i njegove instalacije i korištenja. Sam uređaj je samo malo veći od klasičnog USB flash drajva (memory stick), a glavni dijelovi su mu HDMI konektor na jednoj i microUSB konektor na drugoj strani koji služi samo za napajanje. U minijaturnoj kutiji u kojoj se isporučuje, nalaze se još HDMI extender, koji služi za lakše spajanje na uređaje kod kojih su portovi gusto raspoređeni, USB kabl, te adapter kojeg i ne morate koristiti jer možete upotrijebiti bilo koji USB port, uključujući i onaj na TV-u (ako ga imate).

Nakon uključivanja Chromecasta u HDMI port televizora dovoljno je pratiti jednostavne instrukcije na ekranu i za par minuta ga već možete koristiti. Za podešavanje će vam trebati Android, iOS ili Chrome web browser, a Chromecast se spaja na vašu wireless mrežu, tako da mrežne postavke na ostalim uređajima nije potrebno mijenjati.

Za Android ili iOS uređaje će vam trebati besplatna Chromecast aplikacija sa Google Playa odnosno App Storea, dok će vam u slučaju Chrome web browsera trebati ekstenzija imena Google Cast. Zanimljivo je da postoji i ekstenzija CR Cast koja Google Chrome web browser pretvara u Chromecast, pa i bez hardvera možete probati kako to Google zamišlja budućnost TV-a (naravno, trebaće vam Android ili iOS uređaj, inače čitava stvar nema mnogo smisla).

1/1

 

Konfiguracija Chromecasta se svodi na spajanje uređaja na već postojeću wireless mrežu, kako bi mu mogli pristupiti ostali uređaji na mreži. Ništa drugo i nije moguće konfigurisati, pa je ovo baš pravi plug and play. Čitav proces je krajnje jednostavan i odlično objašnjen, baš u Google stilu. 

Google way TV

Kako ćete sadržaj “prebacivati” na Chromecast zavisi od toga da li koristite mobilni uređaj (smartphone ili tablet) ili desktop Chrome web browser. Bitna je i geografska lokacija jer neki od (najboljih) web video servisa nisu dostupni u našoj zemlji. Tako smo bez dodatne zapetljancije (podešavanja proxy servera ili instalacija web browser ekstenzija poput Media Hinta) uskraćeni za Netflix, Hulu Plus, Google Play Movies and Music i HBO Go, a vrlo skoro će podršku za Chromecast imati i drugi web video servisi. Dakle, najbolje od ponude je rezervisano za SAD i Zapadnu Evropu, ali uz malo truda i znanja ove prepreke je moguće zaobići. Mada možemo reći da je i kombinacija YouTube i Revision3 aplikacija, te softvera poput BeyondPod iz “legalne” ponude za našu zemlju prilično zanimljiva jer otvara pristup mnogim zanimljivim video sadržajima.

Da se vratimo “prebacivanju” sadržaja na Chromecast. Ako govorimo o Andoriod i iOS uređajima, onda je stvar vrlo jednostavna - podržane aplikacije dobivaju malu ikonu kojom sadržaj kojeg gledate na telefonu ili tablet uređaju prebacujete na TV. I to je to, kad jednom probate, oduševićete se kako je stvar zapravo jednostavna. Kada sadržaj “prebacite” na TV, mobilni uređaj možete nastaviti koristiti za pronalaženje novog sadržaja, možete koristiti druge aplikacije ili jednostavno baciti uređaj u stand by. Tokom reprodukcije mobilni uređaj ostaje jedini način kontrole reprodukcije sadržaja - pauziranje, premotavanje i slično. Na primjer, tokom korištenja YouTube aplikacije, video koji prikazujete na Chromecastu, odnosno TV-u, prelazi u umanjeni prozor u desnom donjem dijelu ekrana, tako da možete nastaviti pretraživanje YouTube sadržaja. Klikom na umanjeni prozor dobivate mogućnost kontrole reprodukcije. Spomenimo i mogućnost kreiranja playlisti opcijom add to TV queue, pa unaprijed možete pripremiti i nekoliko sati YouTube sadržaja.

Pored YouTube, BeyondPod (odličan podcast manager i bez Chromecasta) i Revision3 aplikacija, u našem regionu su dostupne aplikacije RedBull TV (ekstremni sportovi), Plex (streaming sa lokalnog Plex servera), Avia (reprodukcija sadržaja sa lokalne mreže) i Viki (uglavnom koreanski sadržaji). Većina softvera je u beta fazi, a neki za Chromecast mogućnosti zahtijevaju plaćanje. Kako se radi o malim iznosima (2-5 USD), to i nije veliki problem. Spisak aplikacija nije velik, ali obzirom da je Google objavio SDK (Software Development Kit) i da Google ima ogroman uticaj na medijske kompanije, spisak raspoloživog softvera će se sigurno proširiti.  

Kada je desktop, odnosno desktop verzija Google Chrome web browsera u pitanju, na raspolaganju su dvije mogućnosti, odnosno tri ako dodamo i onu slabo dokumentovanu. Prije svega neki web video servisi poput YouTube servisa imaju ugrađenu podršku za Chromecast, pa je dovoljno kliknuti na istu onu ikonu kao i na mobilnim uređajima.

Druga mogućnost je stream kompletnog sadržaja aktivnog taba Chrome browsera. Ova mogućnost je jako zanimljiva jer omogućava prikaz praktično bilo kakvog sadržaja na Chromecastu, odnosno TV-u. Jedini problem je što je ova funkcija još u ranom beta razvoju, pa performanse nisu baš sjajne. Tako je za prikaz 720p videa hardverski minimum Intel i5 2 GHz procesor druge generacije (ili ekvivalent), dok je za 480p video minimum Intel i3 procesor (ili ekvivalent). Čak i tada su sa određenim video servisima mogući problemi sa audio sinhronizacijom. Tokom našeg testa nismo uspjeli primijetiti pravilnosti - isti video servis je nekada radio bez problema, a nekada je audio kasnio. U svakom slučaju, radi se o vrlo zanimljivoj mogućnosti koja će uz malo softverskog dotjerivanja omogućiti TV reprodukciju bilo kojeg sadržaja do kojeg možete doći svojim web browserom. A to je, priznajte, vrlo impresivno.

Treća i pomalo skrivena mogućnost je reprodukcija lokalnog videa uz pomoć Chrome web browsera. Dovoljno je da iz file managera prevučete video fajl u Chrome browser i on će ga reprodukovati. Kliknite na već spomenutu Chromecast ikonu i video sadržaj prelazi na TV. Jedini nedostatak je ograničena podrška formata i kodeka. Na kraju teksta imate link na Google developers web stranicu sa podržanim formatima, a naš test je pokazao da mkv-ovi rade ako je u njima H.264 video, iako oni nisu na spisku.

Na kraju, ostaje da kažemo da je kvalitet videa jako dobar, te da na taj aspekt Chromecasta nemamo nikakvih primjedbi. Jedini problem može doći od Interent konekcije.

Google Chromecast je vrlo zanimljiv uređaj, mada je možda bolje reći rješenje, jer se radi o kombinaciji hardvera, softvera i web, odnosno, cloud servisa. Ako ništa drugo, onda se može reći da se radi o prvom smart TV rješenju koje radi onako kako bi trebalo, te bi se proizvođači televizora trebali ugledati na Chromecast ili se jednostavno udružiti sa Googleom. Ako smo vas uspjeli zainteresovati još jednom da ponovimo - CR Cast ekstenzija za Chrome web browser omogućava da i sami probate kako to Google zamišlja televiziju budućnosti. 

https://developers.google.com/cast/supported_media_types

35 USD

Google
http://www.google.com/intl/en/chrome/devices/chromecast/

PLUS
Cijena, laka instalacija, jednostavno za korištenje

MINUS
ograničen broj aplikacija, performanse streaminga iz web browsera

SPECIFIKACIJE:
HDMI; USB napajanje; Marvell SoC; 512 MB SDRAM; 2 GB storage; 802.11n wireless; Bluetooth; Android, iOS, Chrome web browser;