TP-Link bežični router o kojem govorimo nosi oznaku TL-WR720N. Treba obratiti pažnju na činjenicu da ova kompanija ima još jedan uređaj iste oznake, ali da se radi o starijem routeru koji spada u takozvane putne router-e. Ovaj o kojem mi govorimo je router namijenjen najmanje zahtjevnim kućnim i poslovnim korisnicima.

Obzirom na cjenovnu klasu, ovaj uređaj uopšte ne izgleda loše, mada utisak kvari ogromna antena. Ipak, za ovakav uređaja, bolji domet koji donosi veća antena je mnogo važniji od izgleda.

Umjesto klasična četiri LAN porta, ovdje ćemo pronaći svega dva, što je u većini slučajeva sasvim dovoljno. Danas je većina uređaja bežična, a dva Ethernet porta su sasvim dovoljna za poneki desktop ili set-top box uređaj. Treći Ethernetport služi WAN konekciji, a jedina tipka služi za WPS konekcije ili resetovanje uređaja. Na gornjoj strani su sitne i dovoljno diskretne signalne diode.

Web interfejs je vrlo jednostavan, kreiran uz pomoć pomalo zaboravljene tehnologije HTML frejmova. Međutim, iznenađuje broj naprednih funkcija koje ovaj mali uređaj poznaje. Na primjer, moguće je kreirati do četiri različite wireless mreže, što je zgodna mogućnost za razdvajanje komunikacije. Uređaji na različitim mrežama ne mogu komunicirati međusobno, pa je ovo dobro rješenje kada želite zaštitite uređaje na internoj mreži od gostujućih bežičnih klijenata. Ili možete kreirati različite mreže za različite odjele u poslovnoj mreži.

1/1

Spomenimo još i ParentalControl opcije koje ma koliko bazične bile mogu pomoći u zaštiti mladih korisnika Interneta. Još jedna opcija koju nismo očekivali na uređaju ove cijene je Qualityof Service kontrola kojom pojedinim IP adresama možete dodijeliti tačno određenu količinu mrežne propusnosti.

Obzirom da se radi o "n" uređaju koji radi na 2,4 gigaherca, nema govora o brzinskim rekordima, ali smo zadovoljni dometom. Istu stvar možemo reći i za stabilnost konekcije, pa u konačnici imamo i više nego pristojan uređaj za jako dobru cijenu. A takve kombinacije su prilično rijetke.

Cijena: 30,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
cijena, četiri SSID-a, QoS

MINUS
teško je tražiti nešto više uz ovakvu cijenu

SPECIFIKACIJE:
IEEE 802.11n; 2,4GHz; LAN: 2x 100Mbps, WAN: 1x 100Mbps; Antena: 5dBi FixedOmniDirectional; Dynamic IP/Static IP/PPPoE/ PPTP/L2TP/BigPond; Virtual Server, Port Triggering, UPnP, DMZ; QoS: WMM, BandwidthControl; Access Control, Local Management, Remote Management.