Netbook koncept je pored niske cijene bio uzbudljiv i zbog jedne karakteristike – laptopi su imali tako male dimenzije da ste ih lako mogli stalno imati uz sebe. Nažalost, kao i kod mnogih drugih naprednih ideja, i ova je bila ispred svog vremena, pošto tadašnji hardver nije trpio tako male dimenzije. Međutim, rastom popularnosti hibridnih Windows laptopa, odnosno tablet uređaja, ponovo se otvara prostor za uređaje koji podsjećaju na netbook-e.

Toshiba Satellite Click Mini svojom bijelom bojom čak i podsjeća na neke od najpopularnijih primejraka netbook uređaja. Plastika je glavni gradivni element, ali je obzirom na cijenu kvalitet materijala i izrade na sasvim zadovoljavajućem nivou.

Najvažniji podatak o Click Mini laptopu je dužina dijagonale ekrana koja iznosi 8,9 inča. Dakle, ovo je baš malecki kompjuter, sa težinom manjom od jednog kilograma. Težina se dalje možete smanjiti odvajanjem tastature čime dobivate tablet težak 472 grama.

Ekran koristi IPS matricu, pa su mu karakteristike prilično dobre, ali će vas njegova rezolucija ostaviti bez teksta. 1920 x 1200 je broj tački koji se ne viđa ni na nekim 17 inčnim laptopima, pa je slika vrhunske oštrine. Ipak, moramo primijetiti da bi i 720p rezolucija na ovoj dijagonali ekrana bila sasvim dovoljna.

Pored ekrana, minijaturizacija najviše šteti tastaturi. Ukupne dimenzije tastature su manje nego u desktop verziji, pa je navikavanje neophodno. Veličina i kvalitet tipki su solidni, ali ipak ne planirajte kucanje doktorskih disertacija. Sa druge strane, za mail prepisku, Facebook i Twitter postove ili instant poruke će biti mnogo bolja nego bilo koja virtuelna opcija. Moramo spomenuti nezgodnu kombinaciju tipke Fn i Backspace za dobivanje funkcije Del tipke.

Touchpad je u sličnoj situaciji – može poslužiti dok ne počnete sa nekim ozbiljnim radom, a tada je vanjski miš neophodan.

Hardverska osnova je Intel Atom procesor koji ne donosi posebna iznenađenje. FullHD reprodukcija je sasvim izvodljiva, kao i rad sa dva do tri programa lakše kategorije istovremeno. Memorija je na dovoljnom minimumu, kao i količina prostora na flash hard disku. Zbog toga će upotreba cloud pohrane ili memorijskih kartica biti neophodna. Zgodno je što tastatura posjeduje USB pune veličine i SD slot, uz microSD i microUSB na tabletu.

Na kraju, hardversko iznenađenje dolazi u vidu dvije baterije, jedna je u tabletu, a druga u tastaturi. Obje su istog kapaciteta, a naš test HD video reprodukcije pri maksimalnom osvjetljenju ekrana je dao rezultat od skoro sedam sati. I punjenje i pražnjenje je dobro podešeno, prvo se prazni baterija u tastaturi, a onda u tabletu, dok je kod punjenja situacija obrnuta, prvo se puni tablet, pa onda tastatura. Treba napomenuti da je zbog USB punjača i dvije baterije punjenje relativno sporo, pa je obavljanje ove operacije preko noći najbolja opcija.

Click Mini je opremljen sa obje kamere, a kvalitet i jedne i druge je prosječan za jedan Windows tablet. A, kad već spominjemo Windows, naš testni model je bio opremljen sada već starim Windowsom 8.1. Nadogradnju na desetku preporučujemo prvenstveno zbog manjeg zauzeća prostora na disku, ali je uvijek bolje imati noviji operativni sistem, zar ne?  
 
Čitav laptop možemo sumirati iz našeg opisa njegove tastature. Ove je uređaj koji će stalno biti uz vas i koji će izvrsno poslužiti za brzu komunikaciju i korištenje Interneta. Sve ostalo će zahtijevati navikavanje i kompromise. Ali, treba naglasiti da je ovo hibrid laptopa i tableta koji naginje na stranu tableta, pa su mu brza komunikacija i Internet svakako glavni zadaci.

1/1

Cijena: 799,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ekran, male dimenzije, solidna baterija

MINUS
veličina tastature za duže kucanje

SPECIFIKACIJE:
Intel Atom Z3735F procesor (1,33GHz, 2MB, Turbo: 1,83 GHz); 8,9" IPS LED ekran, 1920x1200; 2GB DDR3 1333 MHz RAM; SSD 32 GB eMMC; WiFi 802.11n; BlueTooth 4.0; Tablet: microSD, microUSB, microHDMI, audio I/O; Tastatura: SD slot, USB 2.00; 5MP glavna kamera, 2MP prednja kamera; Microsoft Windows 8.1; 235 x 161 x 9,8 mm; 978 grama (tablet: 472 grama).