SteelSeries Rival 100 je nasljednik miša Rival 300, od kojeg je manji i jeftiniji, te ima nešto slabiji senzor. Miš je na prvi pogled simetričan, ali detaljniji pregled otkriva samo dvije tipke na lijevoj strani, dok je desna strana prazna. Prema tome, miša mogu koristiti ljevaci, ali to baš nije ono što je SteelSeries zamislio. Čudna odluka, obzirom da je miš inače potpuno simetričan. Naš testni primjer je bio crne boje, a na raspolaganju je još šest kolornih verzija.

Upotreba plastike je primjetna, posebno se to osjeti na bočnim stranama. Srećom, tu se nalazi tačkasta tekstura koja poboljšava držanje miša, ili grip, što bi rekle kolege sa BBC-ja. Kao i većina miševa ove kompanije, udobnost miša je na visokom nivou, posebno za one koji imaju nešto manje ruke.

Uprkos nižoj cijeni nije izostavljeno RGB osvjetljenje koje se odnosni na scroll tipku i StellSeries logo. Naravno, tokom korištenja miša boje se ne vide od ruke, tako da je ovo korisno samo dok se miš ne upotrebljava. Podešavanja boja kao i sve ostale karakteristike se podešavaju kroz softver vrlo jednostavnog dizajna, što nam se prilično dopalo. Uprkos jednostavnosti, pomoću upravljačkog softvera je moguće precizno podesiti ponašanje miša, uključujući i snimanje macro komandi.

Optički senzor ima maksimalnu rezoluciju od 4000 DPI ili CPI, kako to SteelSeries deklariše. Rezoluciju je moguće mijenjati tipkom iz scroll-a, što se naravno podešava kroz softver. Kako smo rekli, Rival 100 koristi nešto slabiji senzor nego ostali skuplji SteelSeries miševi, te se na to određeni broj igrača žali. Najveći primjedba je na broj očitanja po jednom poll-u na višim rezolucijama. Međutim, puno je više onih koji su sasvim zadovoljni performansama miša, bez obzira koji tip igara preferirali. Mi spadamo u istu kategoriju, pošto je na 2.000 DPI miš vrlo ubitačan u Heroes of The Storm-u.

Dobar generalni utisak je najvažnija karakteristika ovog miša. Nakon desetak minuta upotrebe jasno je da iza ovog miša stoji kompanija koja zna kako proizvesti dobar hardver. Nešto niža cijena u odnosu na ostatak ponude iz iste kategorije samo je još dodatni plus.

1/1

Cijena: 92,00 KM

Plus Computers, Sarajevo
http://www.plus.ba

PLUS
udobnost, generalni utisak

MINUS
tipke samo na lijevoj strani

SPECIFIKACIJE:
Optički senzor, 4000 DPI (CPI); Ubrzanje: 20gs; Polling rate: 1ms; 6 tipki; USB, dužina kabla: 1,8 m; Težina: 120g.