Redovne hardverske nadogradnje obično ne donose radikalnije promjene u izgledu, pa je dizajnerski ovo tipičan all-around Dell. Ipak, naš poslovni izgledajući testni primjerak sivog okvira moguće je zamijeniti nešto veselijim plavim ili crvenim modelom, ako vam šarenilo desktopa nije dovoljno.

Najznačajnija hardverska promjena je uključivanje šeste generacije Intelovih procesora, poznatije po kodnom imenu Skylake.  Naš testni laptop bio je opremljen i7 procesorom oznake 6500U. Radi se o ULV procesoru sa dvije jezgre proizvedenom u 14 nanometarskom proizvodnom procesu. Kao što je i uobičajeno u posljednjih nekoliko godina, novi procesori su od pet do deset procenata brži u odnosnu na prethodnu generaciju (Haswell i Broadwell procesori), a smanjenja je i potrošnja koja sada iznosi 15 Watti za cjelokupan čip (CPU, GPU, i memorijski kontroler). Dodatno, ukupni TDP se može smanjiti na svega 7,5 Watti, što pogoduje ugradnji u vrlo mala kućišta. Na našem testu trajanja baterije, sa integrisanom Intel 520 grafikom i maksimalnim osvjetljenjem ekrana, reprodukcija HD videa je potrajala 4 sata i 48 minuta.

I ostatak konfiguracije prati i7 procesor. Tu je 8 gigabajta memorije, hard disk kapaciteta 1 terabajt, te dodatna grafička kartica Radeon R5 M335 sa čak četiri gigabajta grafičke memorije. Radi se o grafičkoj kartici iz nižeg razreda, koja je pogodna za pokretanje manje zahtjevnih naslova kao što su DotA, Heroes of the Storm, World of Warcraft i slični. Sve zahtjevnije od toga će zahtijevati značajnije smanjivanje rezolucije i grafičkih detalja.

A kad smo već kod rezolucije, ekran prikazuje FullHD sliku. Zahvaljujući IPS matrici, uglovi vidljivosti i prikaz boja su prilično dobri, a jedinio bi se moglo poželjeti nešto jače osvjetljenje. Ekran je osjetljiv na dodir, pa Windowsima možete upravljati i prstima. Naš testni model je opremljen tek Windwsom 8.1, ali Dell na svom web sajtu već naglašava optimizaciju za desetku, uključujući i podršku za Hello autentifikaciju sa web kamerom.

1/1

Tastatura posjeduje i numeričke tipke, ali nismo sigurni da je to bio dobar potez, pošto je jedna od najvažnijih tipki – Enter, poprilično smanjenja. Tipke imaju uobičajeno plitak hod, što je danas standardna karakteristika čak i na laptopima koji ne jure za ultrabook specifikacijom. Dell naglašava dizajn tastature koji je otporan na prosipanje tekućina. Touchpad je prostran, te ima dobro riješenu integraciju tipki u svoju površinu, pa smo njegovim radom prilično zadovoljni.

Spomenimo još i Waves MaxxAudio zvučnike koji proizvode iznadprosječno dobar zvuk. Izbor komunikacionih tehnologija je standardan, mada smo očekivali sve USB portove u 3.0 izdanju.

Na kraju, istaknimo da smo testirali hardverski najjači model, te da u ponudi postoje i značajno jeftiniji modeli za one kojima nisu potrebni najjači procesori iz Intel ponude.

Cijena: 2.299,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
nova Intel platforma, ujednačen hardver

MINUS
numerička tastatura nije potrebna, mali enter

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 6500U (2,50GHz, 4MB, Turbo: 3,1 GHz); AMD Radeon R5 M335, 2GB; 15,6" IPS LED ekran, 1920x1080, osjetljiv na dodir; 8GB DDR3 RAM; HDD 1 TB; DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; FastEthernet; 1x USB 3.0; 2x USB 3.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Microsoft Windows 8.1; 380 x 260 x 24 mm; 2,32 kg.