Prvi kontakt sa Lenovo P90 telefonom u vama bi odmah trebao pobuditi osjećaj da držite jedan ozbiljan, poslovni uređaj. Lenovo kroz svoje Thinkpad i Yoga proizvode za to ima dovoljno iskustva, pa P90 telefon zaista izgleda skladno,  možda konzervativno, ali ipak ozbiljno.  Tome sigurno doprinose ravne linije i unibody kućište izrađeno od kvalitetnog i čvrstog polikarbonata, a uz njega se isporučuje i elegantna zaštitna maska od soft-tocuh plastike.

Ova vrsta dizajna podrazumijeva da njegova baterija nije izmjenjiva, a upravo je baterija još jedan pokazatelj da je Lenovo ciljao na poslovnu grupu korisnika. Gigantska baterija kapaciteta 4000 mAh se ne viđa tako često, pa je autonomija ovog telefona iznad prosjeka. To znači blizu dva dana neke uobičajene upotrebe korištenja maila i surfanja webom, a vjerujemo da bi rezultat bio i puno bolji da P90 koristi neku energetski efektivniju platformu od Intel Atom Z3560 čipseta. Iako je riječ o 64-bitnoj arhitekturi, u svakodnevnici vam to neće ništa značiti. S druge strane četverojezgreni procesor radnog takta 1,8 Ghz, PowerVR G6430 GPU i 2 GB RAM-a će osigurati dovoljno snage za veoma pouzdan i brz rad, pa čak i da pokrenete neku zahtjevniju igru poput Real Racinga 3.

1/1

Telefon dolazi sa 32 GB ugrađene flash memorije, od čega korisniku na raspolaganju ostaje oko 26 GB, a obzirom na spomenuti dizajn, dodatnog slota za proširenje memorije nema.  Tu su još Wi-Fi po 802.11/ac standardnu, Bluetooth 4.1, A-GPS, te mogućnost USB On-The-Go funkcije za koju se isporučuje i odgovarajući kabl. U svemu ovom ništa manje važan nije ni njegov ekran dijagonale 5,5-inča, koji uz IPS matricu i Full HD rezoluciju prikazuje sliku veoma dobre kvalitete.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni njegove kamere od kojih ona glavna sa senzorom od 13 MP pravi fotografije odlične kvalitete, u rangu mnogo glasovitijih flagship uređaja. Također, korisnici video poziva i selfija biće u potpunosti zadovoljni rezultatima njegove prednje 5MP kamere.

Možda mala mrljica na sve ovo je Android u verziji 4.4.4, ali koji je značajno izmijenjen sa njihovim Vibe UI interfejsom, pa zapravo i ne razmišljate šta se krije ispod. Iako bogat šarenim detaljima tema koje se mogu mijenjati, interfejes je tečan i responzivan, a nudi i neke praktične mogućnosti poput prilagođavanja uređaja skraćenicama za lakši rad jednom rukom i slično.

Sve u svemu, Lenovo P90 je jedan zanimljiv uređaj i nalazi se tačno na granici između uređaja iz srednjeg i onog višeg segmenta. Ako vam treba malo ozbiljniji i pouzdaniji telefon, P90 svakako uzmite u razmatranje.

Cijena: 689,00 KM

Ustupio: Plus, Sarajevo http://www.plus.ba

PLUS
Kvalitet izrade, stražnja kamera, baterija, ukupan osjećaj korištenja

MINUS
Android 4.4.4

SPECIFIKACIJE:
Čipset: Intel Atom Z3560 CPU: Quad-core 1.83 GHz GPU: PowerVR G6430 RAM: 2 GB; Flash:32 GB Ekran: 5,5″ IPS LCD, 720p, 294 ppi Glavna kamera: 13 MP, AF, LED; 1080p video Prednja kamera: 5 MP; Wireless 802.11n; Bluetooth 4.0; NFC; A-GPS; FM radio; microUSB; USB on the Go; 3,5 mm audio izlaz; Android 4.4.4 sa TVibe UI interfejsom Baterija:4000 mAh Dimenzije: 150 x 77,4 x 8,5 mm Masa: 156 grama