Uređaji koji podržavaju dvije ili više konekcija ka Internetu još uvijek su prilično rijetki na tržištu. Jedan koji je moguće kupiti i na našem tržištu je TL-R470T kompanije TP-Link. Ovaj Load Balance Braodband router, kako mu glasi puno ime, omogućava čak četiri Internet konekcije. Na korisniku je da izabere koliko mu linkova treba, pošto je od ukupno pet Ethernet portova jedan rezervisan isključivo za WAN konekcije, drugi isključivo za LAN konekcije, dok ostale tri možemo podešavati po želji.

Naglasimo da je ovo isključivo mrežni router, pa nema wireless access point funkcije, koju će morati pružiti neki drugi uređaj. Sam uređaj je vrlo kompaktnih dimenzija, sa metalnim kućištem i uobičajenim signalnim diodama na prednjoj strani.

Uređajem se upravlja pomoću web interfejsa, a postoji i nekoliko wizarda za one koji nisu mnogo vični TCP/IP tehnologijama, što uključuje i podešavanje Internet konekcije. Defaultna konfiguracija dolazi sa isključenim firewall mogućnosti, ali se to popravlja samo jednim klikom miša.

Najvažnija karakteristika – balansiranje mrežnog saobraćaja je prilično dobro razrađena, posebno za uređaj ove cijene. Moguće je podesiti ručno ili automatsko balansiranje saobraćajem. Izlazna i ulazna pravila se mogu podešavati prema IP adresi ili portu, sa usmjeravanjem na tačno određenu WAN konekciju. Na raspolaganju je i jednostavni Quality of Service .

Jedina zamjerka koji bismo mogli uputiti je mali broj opcija za monitoring mrežnog saobraćaja, ali se ipak treba sjetiti cijene ovog uređaja, koja opravdava takvo stanje stvari. Generalno, TP-Linku se može uputiti čestitka na kreiranju malog uređaja sa velikim brojem mogućnosti. Ako vam treba jeftino rješenje za više Internet linkova, nemojte tražiti dalje.

 

1/1

Cijena: 110,00 KM

UniExpert, Sarajevo
http://www.ue.ba

PLUS
cijena, dovoljan broj mogućnosti za SOHO primjenu

MINUS
monitoring mrežnog saobraćaja

SPECIFIKACIJE:
1xWAN, 1xLAN, 3xLAN/WAN; Fast Ethernet; WAN: Static/Dynamic IP, PPPoE, PPTP, L2TP; Port Mirror, Rate Control, Port Configuration, Port VLAN; IP/MAC/URL/WEB Filtering; Virtual Server, Port Triggering, DMZ; Load balance: Policy Routing, Link Backup.