Toshiba Satellite P50-C-10G, kako glasi puna oznaka laptopa o kojem danas govorimo, dijeli samo neke dizajnerske smjernice sa P50 Satellite-om koji ima 4K ekran. Aluminijum je prisutan i ovdje, ali su raspored portova i ostali detalji prilično različiti. Što nas je prilično iznenadilo jer se hardverski radi o prilično sličnim uređajima.

I na ovom laptopu glavnu riječ vodi i7 procesor, ali se radi o novijem modelu oznake 5500U koji pripada Broadwell arhitekturi. Riječ je o procesoru sa dvije jezgre koje se uduplavaju HT tehnologijom. 8 gigabajta radne memorije je danas standardan količina za ovakav laptop, kao i hard disk kapaciteta jednog terabajta. Njegov rad podržava SSD disk kapaciteta 8 gigabajta koji je nevidljiv za korisnike. Spomenimo i DVD pisač, ako to ikoga više zanima.

Pored integrisane Intel grafike, korisnicima ovog laptopa je na raspolaganju i Nvidia GeForce 930M grafička kartica. Uz pomoć nje možete računati i na nešto igranja, posebno ako se zadržite na igrama tipa DotA-e ili Heroes of the Storm. Za zahtjevnije igre biće potrebno pribjegavanju smanjivanja rezolucije ili detalja. Ili i jednog i drugog. Ali za povremeno igranje, 930M je sasvim dobar. A dobro će doći i za ubrzavanje u grafički intenzivnim aplikacijama, kao što su one za obradu slika ili videa.

Ekran je definitivno najbolja komponenta laptopa. Prikaz boja nije precizan kao kod 4K modela, ali su boje na ekranu vrlo žive, a posebno dobro izgleda duboka crna boja. Uglovi vidljivosti, osvjetljenje i kontrast također zaslužuju pohvale, pa je ovo jedan od boljih ekrana u ovoj kategoriji laptopa.

Dobrim multimedijalnim karakteristika ubrojimo i Harman Kardon zvučnike, koji proizvode sasvim solidan zvuk, a zvučna kartica poznaje i DTS specifikaciju. Ova Toshiba je baš kao stvorena za uživanje u multimediji.

1/1

Ostatak karakteristika laptopa se ne ističe posebno. Sva tri USB porta su u 3.0 verziji, wireless poznaje "ac" mreže, HD web kamera je prosječna, a tu je i čitač memorijskih kartica. Baterija može izdržati 4 sata i 18 minuta HD video reprodukcije uz maksimalno osvjetljenje ekrana.

O tastaturi i touchpadu također je teško reći nešto novo. Ponašaju se u skladu sa očekivanjem, a jedino izvan uobičajenog je nešto uži numerički dio, pa se pitamo da li je moglo i bez njega. Tako bi ostalo još malo više prostora za glavni dio tastature koji bi mogao biti centriran u odnosu na ekran.

Naš testni primjerak je došao opremljen Windowsom 8.1, ali je na kućištu laptopa naljepnica sa obavještenjem o optimizaciji za Windows 10. Nismo baš sigurni šta ta optimizacija znači, ali je upgrade na desetku besplatno, samo je potrebno malo strpljenja. Toshiba kao i obično instalira dosta svojih dodataka, ali oni ne smetaju previše osim već svima poznatog i omraženog McAfee sigurnosnog paketa koji smo počeli deinstalirati čak i na testnim primjercima laptopa.

Sve u svemu, ova Toshiba Satellite se ističe svojim multimedijalnim osobinama, pa obzirom da ima i više nego dovoljno snage za uobičajene digitalne zadatke, nameće se zaključak da je ovo jako dobar kućni laptop koji će primarno služiti za zabavu.

 

Cijena: 2.199,00 KM

Asbis, Sarajevo
http://www.asbis.ba

PLUS
ekran, aluminijum, snažan hardver, jesmo li rekli ekran

MINUS
nemaštovit dizajn laptopa

SPECIFIKACIJE:
Intel Core i7 mobilni procesor 5500U 2,40GHz (Turbo: 3,0 GHz), 4MB,; NVIDIA GTX 930M 2GB; 15,6" IPS LED ekran, 1920x1080; 8GB DDR3 RAM; HDD 1 TB sa 8 GB SSD cache; DVD-RW; WiFi 802.11ac; BlueTooth 4.0; GigabitEthernet; 3x USB 3.0; HDMI; Audio I/O; Čitač memorijskih kartica; HD web kamera; Harman Kardon zvučnici, DTS; Microsoft Windows 8.1; 380 x 260 x 22,5 mm; 2,2 kg.