I pored zaista ogromnih dimenzija za jedan tablet, prvi susret sa novim iPad-om odmah asocira na tehničko i dizajnersko savršenstvo Apple uređaja. Iako je ovo "samo" tablet sa dijagonalom ekrana od skoro 13 inča, skladnost i mala težina u odnosnu na veličinu odmah upadaju u oči. Aluminijim i staklo još uvijek izgledaju apsolutno sjajno, posebno kada su upakovani u kućište minijaturne debljine od 6,9 milimetara.

Ono što treba napomenuti na početku je da iPad Pro predstavlja sasvim novu kategoriju uređaja za Apple. Kao i u slučaju sa pametnim satovima i phabletima, Apple je zbog popularnosti nove kategorije uređaja na tržištu morao napraviti nešto novo sa logom jabuke. iPad Pro je tako direktni odgovor na popularnost hibridnih Windows tableta, koje predvode Microsoft Surface 3 i 4. Drugim riječima, ovo je uređaj koji bi mogao zamijeniti klasične laptope, u ovom slučaju prvenstveno MacBook Air koji također ima ekran dijagonale 13 inča. Mada, ni ostali MacBook laptopi nisu sigurni, kao ni čitava gomila Windows laptopa.

Ekran dijagonale 12,9 inča ima rezoluciju od 2,732 x 2,048 tačaka, što čini 264 piksela po inču. Ovu specifikaciju nadmašuje jedino Apple-ov iMac sa 5k ekranom (ako govorimo samo o Apple proizvodima). Međutim, mnogo važnije od same rezolucije su karakteristike ekrana, koje su, naravno, odlične. Na to smo i navikli kada je Apple u pitanju. Veoma visoka rezolucija je iskorištena za implementaciju multitaskinga, nešto što uređaj koji zamjenjuje laptope mora imati. Kako je iOS mobilni operativni sistem mogućnosti multitaskinga su bile ograničene, a sa novim iPad-om su, pa, i dalje ostale ograničene. Moguće je prikazati samo dvije aplikacije istovremeno i to sa 50:50 podjelom ekrana. Pri tome aplikacije moraju imati podršku za novi multitasking, što znači da je za sada broj aplikacija koje ovo podržavaju prilično mali.

Druga važna karakteristika za multitasking je novi glavni čip oznake A9X, koji Apple stavlja u rang sa snažnijim desktop procesorima. Sa jedne strane, iPad Pro je vrhunski brz uređaj koji oduševljava glatkim radom. Sa druge strane, poređenje sa desktop procesorima je teško, jer jednostavno tablet nije moguće opteretiti kao neku desktop radnu stanicu. 4 gigabajta memorije također doprinose odličnim performansama. Kapacitet flash memorije može biti 32 ili 128 gigabajta, a veća količina može ići i uz 4G modem, dok je "ac" wireless standardan na svakom modelu.

1/1

Glavni procesor je potpomognut M9 koprocesorom koji obavlja housekeeping zadatke kao što je očitanje stanja senzora. M9 je efikasniji u ovim zadacima, pa oslobađa glavni procesor za važnije stvari, te štedi energiju. Zbog svega toga iPad Pro može reprodukovati video gotovo 10 sati sa osvjetljenjem postavljenim na 50 procenata.

Četiri zvučnika koji prilagođavaju svoj rad zavisno od položaja uređaja su potpuno nova osobina u svijetu tablet uređaja. Zvučnici su iznenađujuće glasni, pa će posezanje za slušalicama biti vrlo rijetko.

Moderan tablet teško je zamisliti bez kamera, mada je upotreba glavne kamere na ovako velikom uređaju prilično čudna. Prednja za video pozive ima mnogo više smisla, a kvalitet i jedne i druge je na Apple nivou, što znači da su jako dobre.

Pored Bluetooth i wireless mreža, za komunikaciju sa vanjskim svijetom zadužen je i Smart connector. Bilo da koristite Lightning kabl za punjenje i spajanje na kompjuter, bilo da koristite tastaturu. Nova tastatura je također bitna osobina iPada Pro, ali nju nažalost još nismo dobili na test, kao ni olovku jednostavnog imena Pencil, koja je također vrlo važna za novi iPad. Olovka bi trebala da donese sasvim nove scenarije upotrebe novog iPada.

iPad Pro je svakako zanimljiv i vrlo atraktivan uređaj. Što se tiče zamjene laptopa, čini se da će to biti teško. Najveći problem je sam iOS, koji još uvijek nije na nivou OS X-a ili Windowsa kad je produkcijski rad u pitanju. A tu je svakako i nedostatak ozbiljnih aplikacija sa pravih desktop operativnih sistema kakvi su Adobe ili Autodesk alati. Na kraju, tu je i klasični Apple-ovski nedostatak USB portova i slota za memorijsku karticu, te upitna ergonomija pošto tastatura dopušta samo jedan položaj tableta. Drugim riječima, nema podešavanja nagiba ekrana.

Sa druge strane, kao tablet, iPad Pro je fantastičan uređaj. Posebno kad su multimedijalne mogućnosti u pitanju. Što se veličine tiče, potrebno je malo navike, ali niko se nikad nije mnogo žalio na prostran ekran. A i iPad Pro svojom veličinom odlično pristaje iPhone telefonima sa plusom u imenu.

Na kraju, ostaje pitanje cijene, ali i konkurencija traži slične iznose za svoje uređaje iste kategorije. A ne treba zaboraviti da govorimo o luksuznom komadu hardvera čije je korištenje istinsko zadovoljstvo.

 

Cijena: 2199,00 KM (32 GB, WiFi)

Zvuk i Slika
http://www.zis.ba

PLUS
ekran, hardverska snaga, dizajn, zvuk

MINUS
nema SD slota, nema USB porta

SPECIFIKACIJE:
12,9" ekran, 2732x2048 rezolucija, 264 ppi; A9X čip, 64‑bit, dual-core, 2,26 GHz; M9 koprocesor; 4GB RAM; 8MP iSight camera, ƒ/2.4; 1,2MP FaceTime kamera, ƒ/2.2; Wi‑Fi (802.11ac); Bluetooth 4.2; NFC; A-GPS; Touch ID, Three-axis gyro, Accelerometer, Barometer, Ambient light sensor; Četiri zvučnika; Smart connector; 305 x 220 x 6,9 mm; 713 grama; Apple iOS 9.