Kućni projektori zanimljiva su kategorija, obzirom da je ovo jedan od rijetkih slučajeva u kojem su kućni uređaji skuplji od onih namijenjenih poslovnim korisnicima. Razlog je u činjenici da se kućni projektori koriste za reprodukciju videa, pa moraju imati vrlo svijetlu sliku visoke rezolucije. Poslovni projektori obično prikazuju statične slajdove prezentacija, pa su bitne neke druge karakteristike, koje nisu tako skupe kao što je svjetloća i rezolucija.

Obzirom da smo dobro zagazili u 21. vijek, FullHD rezolucija se podrazumijeva čak i za zidnu sliku, pa je to prva karakteristika od koje ćemo početi predstavljanje Epson EH-TW5350 projektora. Druga važna karakteristika je jačina projekcione lampe koja iznosi 2.200 ANSI lumena. U prevodu, to znači da će slika ovog projektora biti dobro vidljiva čak i ako prostoriju u kojoj vršite projekciju ne zatamnite u potpunosti. Na primjer, pri neonskom osvjetljenju i na dva metra udaljenosti od projekcionog zida pri čemu je slika imala dijagonalu od 70 inča, vidljivost je bila više nego dovoljna za projekciju filma kao što je Avatar.

Kao i svi noviji Epson projektori i ovaj je baziran na 3LCD tehnologiji, koja pored odličnog kvaliteta slike potpuno uklanja rainbow efekt, problem koji mori većinu DLP projektora. Optička leća ima zum 1,2x, te omjer projekcije od 1,22 do 1,47 naprema 1. Tako je sliku dijagonale 100 inča moguće dobiti sa udaljenosti manje od tri metra.

Što se kontrola tiče, na raspolaganju je ručna kontrola zuma, fokusa i horizontalne keystone korekcije. Vertikalni keystone kao i ostali parametri se podešavaju kontrolama na samom projektoru ili uz pomoć ergonomski odličnog daljinskog upravljača. Kontrola slike je prilično detaljna, što pokazuje veliki broj opcija u meniju, ali njegova jednostavnost olakšava posao.

1/1

Projekciona lampa snage 200 Watti ima vijek trajanja od 4.000 sati, odnosno 7,500 ako koristite eco način rada. Računica je jednostavna, ako projektor koristite oko 4 sata dnevno, lampa će bez eco štednje potrajati oko tri godine. Projektor je prilično tih u radu, a višak toplote ventilator izbacuje većim dijelom naprijed, a tek neznatno i u desnu stranu.

Projektor ima ugrađene zvučnike snage 5 watti, ali uz sliku koju stvara, prava je šteta ne koristiti neki bolji audio sistem. Što se konektora tiče, na raspolaganju su dva HDMI porta od kojih jedan poznaje i MHL standard. Tu je i VGA, te kompozitni video ulaz. Nije mnogo, ali nije ni malo, a na raspolaganju je i WiFi Direct odnosno Intel WiDi standard prenosa slike putem bežične mreže. Dakle, moguće je direktno sa telefona ili tableta projektovati sliku.

TW5350 podržava i 3D, ali se naočale kupuju posebno. Obzirom na minimalnu popularnost kućnog 3D-a, Epson je mudro odlučio da cijenu zadrži nižom ne uključujući 3D naočale u osnovnu konfiguraciju. A i kada vidite kvalitet slike koju ovaj projekor stvara na zidu, vjerovatno vam 3D neće ni pasti na pamet.

Kako smo već rekli, moguće je prilično detaljno podešavati sliku. Postoje već četiri definisana profila, svaku od RGB boja moguće je konfigurisati i posebno, a tu je i podešavanje temperature boja i tako dalje. Međutim, čak i sa defaultnim postavkama slika ovog projektora će vas uvući u sadržaj koji se prikazuje. Posebno je dobar prikaz boja, koji je uz dovoljno zamračenje uporediv sa monitorima i televizorima. Kontrast i prikaz tamnih nijansi također zahvaljuje pohvale. Postoji opcija poboljšavanja slike koja smanjuje noise i ističe detalje, ali smo je mi tokom testa najčešće ostavljali isključenom.

Jednom kada razvučete dijagonalu slike na 100 ili 150 inča, promjenićete poimanje kućnog gledanja videa. Televizori sa dijagonalom od 50 ili 55 inča će vam odjednom postati smiješni, a postaćete i vrlo osjetljivi na kvalitet video izvora jer se na velikoj slici lako primijeti razlika između rezolucije, kodeka ili bitrate-a. A sve to ovaj Epson jako lijepo demonstrira.

Na kraju, moramo spomenuti i dobru cijenu u odnosu na konkurenciju, pa uz sve druge pohvale koje smo izrekli, teško je uraditi išta drugo nego toplo preporučiti ovaj projektor.

 

Cijena: 2.053,35 KM

Avtera BH, Sarajevo
http://www.avtera.ba

PLUS
cijena, boje, tih

MINUS
nekome će nedostajati još poneki ulazni port

SPECIFIKACIJE:
3LCD tehnologija projekcije slike; FullHD (1920 x x1080) rezolucija slike; 2.200 ANSI lumena (economy: 1.500); Kontrast: 35.000:1; Lampa: 200W, radni vijek 4.000 sati (economy: 7.500); Keystone: ± 30°, horizontalno i vertikalno; Omjer projekcije: 1,22 - 1,47:1; Zoom: ručni, 1,2; Veličina projekcije: 34" - 332"; Aktivna 3D projekcija; Buka tokom projekcije: 37 dB (economy: 27 dB); Zvučnik:5W; 802.11n mreža, WiFi Direct; 2x HDMI (1x MHL), VGA, kompozitni video ulaz.